22 grudnia 2012

Tradycyjny rosół domowy

Tradycyjny rosół domowy
Większość z nas chyba lubi rosół. Doskonale rozgrzewa w zimowe dni, jest idealny aby podać go w niedzielę czy w święta. Dla mnie najlepiej smakuje z makaronem domowym (lub kupionym makaronem jajecznym krajanką, który smakuje podobnie).

  • 3 podudzia lub pół kury (najlepiej wiejskiej)
  • 3-4 marchewki
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera i pora
  • 1 cebula
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • sól, pieprz
  • natka pietruszki do posypania
  1. Wszystkie warzywa obrać, umyć i pokroić na duże kawałki. Cebulę przekroić wzdłuż i mocno przypiec na patelni z małą ilością oliwy. 
  2. Mięso umyć, włożyć do garnka z zimną wodą, gotować około pół godziny ma małym ogniu. 
  3. Następnie wrzucić do garnka warzywa, cebulę, przyprawić i gotować jeszcze przez 45-60 minut. Na koniec łyżką cedzakową wybrać wszystkie składniki.
  4. Rosół można podawać według uznania: z pokrojonymi ugotowanymi warzywami, mięsem albo klarowny, tylko z makaronem. 
  5. Przed podaniem posypać siekana natką pietruszki i pieprzem mielonym.

1 komentarz:

** Dziękuję za odwiedziny i każdy Twój komentarz :).

** Jeśli przygotujesz coś z mojego przepisu, zachęcam do zostawienia komentarza. Jeśli masz zdjęcie, chętnie zamieszczę je w galerii na FB i IG (wyślij e-mail lub wiadomość na FB czy IG).