Lekko zmodyfikowany przepis z opakowania pasty Tom Kha.
Składniki dla 3-4 osób:
- 50 g pasty Tom Kha
- 400 ml mleczka kokosowego
- 1 łyżka sosu sojowego o obniżonej zawartości soli
- 300 g piersi z kurczaka (lub owoców morza)
- 6-7 pieczarek
- ok. 3 szklanki posiekanych dowolnych warzyw (szparagi, groszek cukrowy, cukinia, brokuły) lub mieszanki warzywnej
- ok. 200-300 ml wody (lub bulionu)
- opcjonalnie: świeża kolendra
- Zagotować w garnku 200 ml mleczka kokosowego.
- Dodać pastę oraz pokrojonego w kawałki kurczaka i poddusić przez kilka minut.
- Następnie wlać wodę, dodać pokrojone pieczarki i warzywa, wlać sos sojowy oraz resztę mleczka kokosowego i doprowadzić do wrzenia.
- Zmniejszyć ogień i poddusić jeszcze chwilę (warzywa powinny być ugotowane al dente).
- Przed podaniem posypać siekaną kolendrą.
trafiłaś w moje gusta smakowe:) uwielbiam te smaki!
OdpowiedzUsuńChyba zrobię w najbliższym czasie,wspaniały smak.
OdpowiedzUsuńW okresie zimowym dosyć często ją gotuję... za każdym razem dodaję inne warzywa ;).
Usuń