Typowe włoskie danie z makaronu, czyli spaghetti z czosnkiem, papryką i oliwą - proste i szybkie. Podsmażony czosnek i olej rzepakowy dodają specyficznego, pysznego smaku makaronowi.
Polecam. Podejrzewam, że weźmiecie dokładkę;).
- 300g makaronu spaghetti
- 3-4 łyżki oliwy
- 4 ząbki czosnku
- 1/3 łyżeczki ostrej lub słodkiej papryki (lub posiekana świeża papryczka)
- sól
- pieprz
- parmezan
- siekana natka pietruszki (niekoniecznie)
- Makaron ugotować al'dente.
- W międzyczasie na zimną patelnię wlać oliwę, wycisnąć czosnek i smażyć na małym ogniu często mieszając (uważać aby czosnek się nie przypalił).
- Na koniec przyprawić papryką, solą i pieprzem oraz dodać odcedzony makaron i wszystko dokładnie wymieszać.
- Makaron wyłożyć na talerz, posypać według uznania parmezanem /i natką pietruszki.
u nas dzisiaj było podobnie:) też spaghetti, duzo czosnku, ale do tego kiełbaska i mascarpone:) jak ja kocham takie jedzonko!
OdpowiedzUsuńKlasyczne, proste w przyrządzeniu i pyszne. Uwielbiam.
OdpowiedzUsuńAkurat jestem niesamowicie głodna i do tego uwielbiam spaghetti...!
OdpowiedzUsuńsłyszałam już o tym :) muszę koniecznie spróbować :)
OdpowiedzUsuńDziękuję za udział w akcji !
OdpowiedzUsuńuwielbiam to danie!
OdpowiedzUsuńJadłam to danie we włoszech. jest pyszne.
OdpowiedzUsuń