zdj.zielonynurt.pl |
Temperatura tłoczenia nie przekracza 40°C co jest gwarancją zachowania jakości oraz prozdrowotnych cech NNKT. Oleje zaraz po wytłoczeniu schładzane są do temperatury od 4-10°C oraz chronione przed dostępem światła i powietrza ze względu na wysoką podatność NNKT na procesy utleniania. Sprzedaż oraz dystrybucja tego typu produktów powinna odbywać się tylko w szklanych brązowych butelkach oraz z pojemników izotermicznych i lodówek. Trwałość olejów w takiej formie oraz późniejsze ich przechowywanie w domowych warunkach (tylko w lodówkach) wynosi ok. 2-3 miesiące.
NNKT są ważne dla organizmu gdyż
powstają z nich substancje o charakterze hormonów
tkankowych regulujące pracę układu krążenia, systemu immunologicznego i
gospodarkę tłuszczową, m.in. obniżają zbyt wysoki poziom
cholesterolu i trójglicerydów oraz powstrzymują agregację płytek krwi –
zmniejszając w ten sposób ryzyko miażdżycy i zawału serca.
Nieobecność kwasów omega-3 w codziennej diecie może
doprowadzić do spadku odporności, chorób serca oraz nowotworowych,
bólów mięśni, choroby Alzheimera, oraz chorób związanych z motoryką
jelit.
Produktami bogatymi w kwasy omega-3 są tłuste ryby morskie np. łosoś, oraz olej lniany tłoczony na zimno.
Produktami bogatymi w kwasy omega-3 są tłuste ryby morskie np. łosoś, oraz olej lniany tłoczony na zimno.
Olej Lniany
Produkowany jest z najwyższej jakości siemienia lnianego złocistego wyhodowanego metodą doboru naturalnego. Cechuje go wyjątkowo łagodny smak z lekką nutką orzechowo- sezamową, bez tzw. rybiego posmaku występującego w oleju lnianym z produkowanym z nasion brązowych. W swym składzie biochemicznym zawiera 60% kwasów OMEGA-3 z rodziny NNKT, odpowiedzialnych w dużej mierze za nasze zdrowie. Tylko świeży i nieutleniony olej lniany przechowywany w warunkach chłodniczych posiada właściwości prozdrowotne. Zawiera do 90% NNKT. Jest idealnym produktem do diety dr Budwig.
Wyniki badań wskazują że spożywanie oleju lnianego może obniżyć poziom cholesterolu tym samym redukując ryzyko chorób serca i układu krążenia. Wpływ odżywczych właściwości oleju lnianego na nerwy pomaga w leczeniu choroby Parkinsona, zwyrodnieniowej choroby układu nerwowego i zabezpiecza przed uszkodzeniem nerwów związanych z cukrzycą i stwardnieniem rozsianym. Spożywanie oleju lnianego może pomagać zmniejszyć stany zapalne jelit. W dodatku olej lniany może uniemożliwiać rozwijanie się kamieni żółciowych a nawet rozpuszczać istniejące kamienie. Pozytywnie wpływa na skórę, włosy i paznokcie. Wskazany również dla kobiet w ciąży, dla dzieci i młodzieży.
Olej lniany samodzielnie można przyjmować w ilości 1-3 łyżek dziennie. Przeznaczony wyłącznie do spożywania na zimno. Świetnie smakuje z kaszą oraz w surówkach. Termin ważności 3 miesiące. Temp. przechowywania: 5-10°C.
Produkowany jest z najwyższej jakości siemienia lnianego złocistego wyhodowanego metodą doboru naturalnego. Cechuje go wyjątkowo łagodny smak z lekką nutką orzechowo- sezamową, bez tzw. rybiego posmaku występującego w oleju lnianym z produkowanym z nasion brązowych. W swym składzie biochemicznym zawiera 60% kwasów OMEGA-3 z rodziny NNKT, odpowiedzialnych w dużej mierze za nasze zdrowie. Tylko świeży i nieutleniony olej lniany przechowywany w warunkach chłodniczych posiada właściwości prozdrowotne. Zawiera do 90% NNKT. Jest idealnym produktem do diety dr Budwig.
Wyniki badań wskazują że spożywanie oleju lnianego może obniżyć poziom cholesterolu tym samym redukując ryzyko chorób serca i układu krążenia. Wpływ odżywczych właściwości oleju lnianego na nerwy pomaga w leczeniu choroby Parkinsona, zwyrodnieniowej choroby układu nerwowego i zabezpiecza przed uszkodzeniem nerwów związanych z cukrzycą i stwardnieniem rozsianym. Spożywanie oleju lnianego może pomagać zmniejszyć stany zapalne jelit. W dodatku olej lniany może uniemożliwiać rozwijanie się kamieni żółciowych a nawet rozpuszczać istniejące kamienie. Pozytywnie wpływa na skórę, włosy i paznokcie. Wskazany również dla kobiet w ciąży, dla dzieci i młodzieży.
Olej lniany samodzielnie można przyjmować w ilości 1-3 łyżek dziennie. Przeznaczony wyłącznie do spożywania na zimno. Świetnie smakuje z kaszą oraz w surówkach. Termin ważności 3 miesiące. Temp. przechowywania: 5-10°C.
Olej Rzepakowy
Tłoczony na zimno olej rzepakowy powstaje ze starannie wyselekcjonowanych nasion oraz odmian polskiego rzepaku o wysokiej zawartości NNKT, witamin A, E, D3 oraz K. Jego charakterystyczny smak oraz intensywny żółty kolor nadaje potrawom niepowtarzalny smak i aromat. Nadaje się zarówno do surówek, sałatek jak i do smażenia.
Olej rzepakowy nazywany jest oliwą północy ze względu na prawie identyczny skład biochemiczny jak oliwa z oliwek oraz walory zdrowotne. Między innymi reguluje przemianę materii, zapobiega miażdżycy oraz obniża poziom złego poziomu cholesterolu, a podnosi poziom dobrego. Termin ważności 6 miesięcy. Temp. przechowywania: 5-20°C.
Tłoczony na zimno olej rzepakowy powstaje ze starannie wyselekcjonowanych nasion oraz odmian polskiego rzepaku o wysokiej zawartości NNKT, witamin A, E, D3 oraz K. Jego charakterystyczny smak oraz intensywny żółty kolor nadaje potrawom niepowtarzalny smak i aromat. Nadaje się zarówno do surówek, sałatek jak i do smażenia.
Olej rzepakowy nazywany jest oliwą północy ze względu na prawie identyczny skład biochemiczny jak oliwa z oliwek oraz walory zdrowotne. Między innymi reguluje przemianę materii, zapobiega miażdżycy oraz obniża poziom złego poziomu cholesterolu, a podnosi poziom dobrego. Termin ważności 6 miesięcy. Temp. przechowywania: 5-20°C.
Dzięki uprzejmości i propozycji firmy ZIELONY NURT miałam możliwość wypróbowania Oleju Lnianego "Złoty Oliwin" oraz Oleju Rzepakowego.
Firma sprzedaje olej lniany w butelkach 250ml, 500ml i 1000ml (cena za 250ml: 16zł); olej rzepakowy w butelkach 500ml i 1000ml (cena za 500ml: 16zł).
Firma sprzedaje olej lniany w butelkach 250ml, 500ml i 1000ml (cena za 250ml: 16zł); olej rzepakowy w butelkach 500ml i 1000ml (cena za 500ml: 16zł).
Przepisy, w których wykorzystałam oleje:
Spaghetti-aglio-olio-e-peperoncino
Zielona-soczewica-z-cebulką
Sałatka-z-ogorków-kiszonych-do-obiadu
Obydwa oleje doskonale się sprawdziły w kuchni. Idealnie dopełniały smak potraw. Warto zmienić zwykły olej na dobry, tłoczony na zimno, którego dodatek zapewni nam odpowiednią podaż kwasów omega-3 i NNKT i wzmocni nasz organizm. Warto również dawać go dzieciom do spożycia. Polecam wypróbować.
Zielony Nurt jest nową, jednak szybko rozwijającą się firmą w sektorze zdrowej żywności. Zajmuje się głównie tłoczeniem oleju na zimno z roślin oleistych i zielarskich. Oferowane przez firmę oleje są niefiltrowane i nieoczyszczone. W całym procesie od tłoczenia, przez przechowywanie, po dystrybucję temperatura nie przekracza 40'C, co gwarantuje doskonały skład biochemiczny wytłaczanych olejów. Właśnie dlatego wysyłane są w termosach styropianowych.
Na stronie www.zielonynurt.pl możemy zapoznać się z całym asortymentem oferowanym przez firmę. Są to głównie oleje: Olej Lniany, Olej ze Słonecznika,
Olej Rzepakowy, Olej z Wiesiołka, Olej z Pestek Dyni, Olej z Ostropestu,
Olej z Maku. Oprócz tego firma w sprzedaży posiada Sok z Rokitnika oraz
Siemię lniane, Ostropest, Len mielony odtłuszczony, Pestki dyni, Pestki
słonecznika.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
** Dziękuję za odwiedziny i każdy Twój komentarz :).
** Jeśli przygotujesz coś z mojego przepisu, zachęcam do zostawienia komentarza. Jeśli masz zdjęcie, chętnie zamieszczę je w galerii na FB i IG (wyślij e-mail lub wiadomość na FB czy IG).