4 czerwca 2013

Domowe pesto ze szpinaku i pietruszki

Domowe pesto ze szpinaku i pietruszki
Sezon na szpinak w pełni. Wczoraj były kopytka ze szpinakiem, a dziś zachęcam Was do zrobienia ekspresowego i pysznego pesto. Szpinak i pietruszka to dobre źródło żelaza i witaminy C.
Uwielbiam domowe pesto, bo za każdym razem może smakować inaczej, za sprawą użytych składników i innych proporcji. 
Zachęcam również do wypróbowania wersji z jarmużem czy szpinakiem i słonecznikiem.

  • 2-3 duże garści świeżego szpinaku
  • 1 mały pęczek natki pietruszki 
  • 1/2 szklanki migdałów (lub innych orzechów), wcześniej namoczonych
  • 5 łyżek oleju (u mnie z pestek winogron Oleofarm)
  • 3 ząbki czosnku 
  • 1/2 łyżeczki soli 
  • trochę czarnego mielonego pieprzu
  • 1-2 łyżki wody
  • 4-5 łyżek tartego parmezanu (opcjonalnie)
  • dodatkowo: 350 g dowolnego makaronu, najlepiej razowego 
  1. Szpinak oraz natkę pietruszki umyć. 
  2. Umieścić wszystkie składniki w blenderze lub robocie kuchennym i zmiksować. 
  3. Pesto powinno być mocno przyprawione, ponieważ po dodaniu do makaronu złagodnieje.
  4. Przechowywać w zamkniętym słoiku, w lodówce. 
  5. Podawać z ugotowanym makaronem.










12 komentarzy:

  1. Widziałam dziś szpinak, żałuję, że nie włożyłam go do koszyka:/ Pesto wygląda doskonale!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W takim razie, na następnych zakupach zachęcam do włożenia szpinaku do koszyka i zrobienia takiego pesto ;)

      Usuń
  2. danie wygląda wyjątkowo apetycznie ;) i zapewne też tak smakuje!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję ;) Jest pyszne, a składniki każdy może dodać takie jakie lubi najbardziej:)

      Usuń
  3. wspaniałe!!! domownicy upominają się o jeszcze....

    OdpowiedzUsuń
  4. To jest absolutnie przepyszne :) Zamiast świeżego szpinaku musiałam dać mrożony, ze świeżym jest pewnie jeszcze lepsze

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się bardzo, że smakowało :)) Następnym razem może spróbujesz ze świeżego szpinaku? (jest łatwo dostępny w sklepach).

      Usuń
    2. Właśnie problem w tym, że szukałam po okolicznych warzywniakach i jak na złość nigdzie go nie było ;/

      Usuń
    3. A może sprawdź w Lidlu i Biedronce, tam szpinak można często spotkać;)

      Usuń
    4. O Lidlu i Biedronce zupełnie zapomniałam. Dzięki za przypomnienie :) W Biedronce okazało się, że świeży szpinak jak najbardziej jest, więc wczoraj zrobiłam pesto. Moja mama powiedziała, że jest ona cudowne :) natomiast tato, że smakuje jak trawa ;) Dziś wyjeżdżam do rodziny i tam też je zrobię. Muszę reklamować tak smaczne pesto ;)

      Usuń
    5. Cóż, na ogół mężczyzn trudno przekonać do takich roślinnych smaków (mojemu nawet nie proponowałam;) ale np. zasmakowała mu bardzo pasta z awokado:) )

      Usuń

** Dziękuję za odwiedziny i każdy Twój komentarz :).

** Jeśli przygotujesz coś z mojego przepisu, zachęcam do zostawienia komentarza. Jeśli masz zdjęcie, chętnie zamieszczę je w galerii na FB i IG (wyślij e-mail lub wiadomość na FB czy IG).