17 czerwca 2013

Pesto szpinakowe ze słonecznikiem

Szybkie i zdrowe danie obiadowe. Ostatnie pesto ze szpinaku i pietruszki tak mi zasmakowało, że postanowiłam zrobić je ponownie, ale lekko zmodyfikować. W smaku wyszło równie dobre. Polecam.
  • 2-3 duże garści świeżego szpinaku
  • 3/4 szklanki ziaren słonecznika (np. Kresto)
  • 5 łyżek oleju
  • 2-3 ząbki czosnku 
  • 1/2 łyżeczki soli 
  • trochę czarnego mielonego pieprzu
  • 1-2 łyżki wody
  • opcjonalnie 4 łyżki tartego parmezanu (ja nie dodałam)
  • dodatkowo: makaron, który lubisz


  1. Nasiona słonecznika namocz przez pół godziny w wodzie. /II wersja podpraż słonecznika na patelni bez namaczania./
  2. Szpinak umyj. 
  3. Nasiona słonecznika oraz szpinak włóż do blendera. Dodaj pozostałe składniki i zmiksuj na gładko. 
  4. Pesto powinno być mocno przyprawione, ponieważ po dodaniu do makaronu jego smak nieco złagodnieje. 
  5. Wymieszaj z makaronem. Wierzch możesz posypać podprażonymi nasionami słonecznika i posypać odrobiną parmezanu.
  6. Pesto przechowuj w zamkniętym słoiku, w lodówce.





6 komentarzy:

  1. No bardzo dobry pomysł na ten słonecznik (a jak by tak dodać część słonecznika prażonego w całości )

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak najbardziej, można posypać prażonym słonecznikiem :)

      Usuń
  2. taki makaron to ja mogę 3 razy dziennie;)

    OdpowiedzUsuń

** Dziękuję za odwiedziny i każdy Twój komentarz :).

** Jeśli przygotujesz coś z mojego przepisu, zachęcam do zostawienia komentarza. Jeśli masz zdjęcie, chętnie zamieszczę je w galerii na FB i IG (wyślij e-mail lub wiadomość na FB czy IG).