Nie lubię gdy coś się marnuje w kuchni. Gdy zostaje mi z obiadu pieczone lub ugotowane mięso, na kolację robię szybkie tortille. Gdy nie mamy pieczonego mięsa możemy podsmażyć na patelni surową pierś indyka lub dodać dobrą drobiową wędlinę.
- 250-300 g pieczonej piersi indyka
- 4 naleśniki "Tortilla wraps"
- ok. 10 łyżek pikantnego sosu (np. Sos Chili Winiary) lub ketchupu
- 4 łyżki majonezu
- dowolne warzywa (u mnie 1 ogórek)
- 4 liście sałaty lodowej
- 2 łyżeczki przyprawy do gyrosa
Ogórek obrać i pokroić w słupki. Mięso również pokroić w słupki, posypać odrobiną przyprawy do gyrosa i podgrzać krótko na patelni lub w mikrofalówce.
Naleśniki podgrzać przez chwilę w mikrofalówce, następnie smarować je cienko majonezem i układać na nich liść sałaty, pokrojone na kawałki mięso oraz warzywa.
Polać pikantnym sosem lub ketchupem.
Zawinąć dół naleśnika do wewnątrz, a następnie jeden bok do środka i przykryć drugim bokiem. Dół zawinąć serwetką.
Zawinąć dół naleśnika do wewnątrz, a następnie jeden bok do środka i przykryć drugim bokiem. Dół zawinąć serwetką.
świetny pomysł na tę tortillę, ja dodam jeszcze cebulkę ,pomidora i sosu czosnkowego , już moja wyobrażnia działa...
OdpowiedzUsuńSuper, niech każdy dodaje to, co lubi lub akurat ma w lodówce ;)
Usuńja nie umiem tego zawijac , zawsze mi wszystko wypada :P
OdpowiedzUsuńSą 2 wyjścia: albo kup większe tortille, albo nakładaj mniej dodatków. A jak zawiniesz dobrze w serwetkę, nic nie powinno wypadać ;)
Usuń