Składniki można modyfikować, odpowiednio do ilości startej cukinii. Najlepiej piec w prostokątnej formie, aby ciasto było płaskie i dobrze się dopiekło.
W zależności od użytej mąki, ciasto może mieć nieco inną konsystencję.
- ok. 2,5 szklanki startej na grubych oczkach cukinii (młoda może być ze skórką)
- ok. 2 szklanek dowolnej mąki bezglutenowej (u mnie po 1 szklance mąki z ciecierzycy i kukurydzianej)
- 1/2 szklanki siekanych orzechów laskowych
- 1/3 szklanki siekanych suszonych śliwek
- 1/4 szklanki suszonej żurawiny
- ok. 1 szklanka ksylitolu (opcjonalnie innego słodzidła, które lubisz, np. niepełna szkl. cukru czy 1,5 szkl. namoczonych daktyli)
- 1 łyżka domowego cukru waniliowego
- ok. 1/3 szklanki mleka roślinnego
- 1/2 szklanki oleju
- 2 łyżki kakao
- opcjonalnie 2 łyżki karobu (można zastąpić 1 łyżką kakao)
- 1 czubata łyżeczka sody
- Cukier, cukier waniliowy, olej, mleko, kakao, karob i sodę dobrze wymieszać (najlepiej robotem kuchennym).
- Następnie dodać cukinię oraz mąkę i wszystko razem połączyć (jeśli ciasto będzie za bardzo gęste, dolać odrobinę mleka). Spróbować, czy jest wystarczająco słodkie.
- Na koniec dodać bakalie i wymieszać.
- Ciasto przełożyć do prostokątnej formy silikonowej.
- Piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez ok. godzinę (dodatkowo zostawiłam jeszcze w wyłączonym piekarniku na pół godziny).
REWELACJA!!!!! :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :) i zachęcam do wypróbowania.
UsuńPysznie się prezentuje! Uwielbiam ciasto cukiniowe :)
OdpowiedzUsuńJak mogę zrobić monke z ciecierzycy?
OdpowiedzUsuńPotrzebny jest młynek do kawy lub bardzo mocny blender kielichowy (szczegóły sposób podam jeszcze w tym tygodniu).
UsuńMonki nigdy nie zrobisz tylko make ,ewntualnie
UsuńNie kłócić się proszę. . MĄKA przez "ą". Jak się kogoś poprawia to trzeba być dokładnym
Usuńpyszne jutro piekę:)
OdpowiedzUsuńMmm, wygląda smakowicie :)
OdpowiedzUsuńMożna bez karobu? Co zamiast?
OdpowiedzUsuńMożna, dodaj więcej kakao.
UsuńMna inaczej niż w silikonowej formie?
OdpowiedzUsuńOczywiście, forma tradycyjna, natłuszczona i wysypana otrębami.
UsuńMozna upiec jako muffinki?
OdpowiedzUsuńZe względu na zbitą strukturę ciasta, nie polecam piec muffinek.
UsuńCzy zamiast cukru moge miod? :) i czy moge pominac cukiet waniliowy, ktorego nie mam a nie chce kupowac wanilinowego ;) ew co w zamian?
OdpowiedzUsuńMiód może zmienić nieco smak ciasta, więc może lepiej użyć cukru brązowego, jeśli masz. Cukier waniliowy można pominąć, a zamiast niego dodać trochę olejku waniliowego.
UsuńZrobiłam ciasto cukiniowe. Spodobał sie przepis, ale mojej rodzince nie za bardzo zasmakowało. Za słodkie( wg przepisu), własciwie to jest tyle smakow w tym ciescie, ze nie wiadomo co sie wlasciwie je. Szkoda bo wydawało sie byc fajne.
OdpowiedzUsuńRobiłam na ksylitolu. Było słodkie w sam raz. Cukru rzeczywiście można dać trochę mniej (dopisałam w przepisie). Zdrowsze wersje ciast czasami nie spotykają się z zachwytem ;) mój mąż jest np. bardzo wybredny i nie smakuje mu coś w zdrowszej wersji, podczas gdy ja jem ze smakiem i komentarze pod przepisem również są pozytywne.
UsuńDlaczego jest tyle samo ksylitolu i cukru? Słyszałam że ksylitol jest dużo słodszy..... Wiec moze za słodko bedzie z jedna szklanką?
OdpowiedzUsuńKsylitol jest odrobinę słodszy od cukru (np. zamiast 4 łyżeczek cukru można użyć 3-3,5 łyżeczek ksylitolu). Dużo słodsza od cukru natomiast jest stewia.
UsuńZrobiłam. Nie urosło. Dałam ciut mniej cukru i 4 łyżki kakao zamiast karobu. Troche za bardzo kakaowe . Dziecki nie chcą jeść ale mąż zjadł. .. ale mało czego nie zje... wiec nie wiem czy sprosta łam wyzwaniu. .;)
OdpowiedzUsuńBarbara, fajnie, że próbujesz dla rodziny piec słodkie w zdrowszej wersji:).
UsuńCiasto jest typu brownie, czyli raczej nie rośnie i jest wilgotne, ciężkie. Gościom podaję tradycyjne ciasta, a takie zdrowe eksperymenty domownikom ; ). Nie jest to ciasto typu drożdżowe, które jest puszyste i każdy zje ;)
Karob w wypiekach nadaje odrobinę innego smaku niż kakao.
Mój mąż z kolei nie chciał jeść ciasta, za to dziecko chętnie zjadło, każdy lubi inne smaki.
Spróbuj ciasta owsianego ze śliwkami, na blogu znajdziesz 2 rodzaje. Całej rodzinie powinno zasmakować.
Pyszne!! Zrobilam raz dla próby, mężowi smakowało bardzo (dopóki mu mie powiedziałam ze tam jest cukinia ;) ) i drugi raz dla gości, ktorzy bardzo chwalili, a nawet brali dokładkę.
OdpowiedzUsuńSwietny przepis! Dzięki! :)
Kamila, dziękuję Ci bardzo za komentarz :). Wiem, że gusta są różne i nie dogodzę każdemu, zawsze znajdzie się ktoś, komu nie będzie smakować i ok.
UsuńAle cieszę się, że ciasto w wersji zdrowszej zasmakowało i mężowi i gościom :)). Ja swojemu mężowi nie mówię z czego jest coś zrobione, bo facetów w szczególności odstrasza wizja ciasta z warzywami ; ).
Skoro lubisz takie eksperymenty, poszukaj pod etykieta ciasta razowe innych wypieków :). Pozdrawiam :) http://nietracczasunagotowanie.blogspot.gr/search/label/ciasto.razowe
Mi tam smakowało. No nie jest to puszyste drożdżowe ciasto, ale mega zdrowe i smaczne ciasto.
OdpowiedzUsuń