Ile osób, tyle jej wersji, a my taką właśnie najbardziej lubimy. Zimą, zamiast świeżych ogórków, używam kiszonych z odrobiną ketchupu.
Najlepiej zrobić ją w szerokim i płaskim naczyniu. Polecam.
- 1 podwójna pierś kurczaka
- ok. 1/2 kapusty pekińskiej pokrojonej w paski
- 1 puszka odcedzonej kukurydzy
- 1 długi świeży ogórek obrany i pokrojony w kostkę
- 2 pomidory pokrojone w kostkę
- ok. 300-400 g majonezu*, np. Dekoracyjnego Winiary (lub mniejsza część majonezu wymieszana z jogurtem naturalnym)
- 1 opakowanie przyprawy do gyrosa*
- trochę oleju do smażenia
- Pierś kurczaka pokroić na kawałki i podsmażyć na oleju, pod koniec smażenia dodać przyprawę do gyrosa.
- Mięso po przestudzeniu wyłożyć na dnie dużej salaterki i następnie ułożyć kolejno:
- 3/4 słoika majonezu z odrobiną przyprawy gyros
- kapustę pekińską
- 1/4 słoika majonezu
- ogórek i pomidory
- kapustę pekińską
- 1/4 słoika majonezu
- ogórek i pomidory
* dla osób uczulonych - sprawdzić skład, czy nie zawiera glutenu
Brzmi i wygląda bardzo obiecująco , na sam widok połykam ślinkę , już robię dla swoich gości . Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńja zawsze robię z papryka zamiast pomidorów i z ogórkow kiszonych :) i zdecydowanie moja ulubiona sałatka :D
OdpowiedzUsuńPewnie, każdy dodaje takie, które lubi i tak sałatka wyjdzie dobra :). Ogórki, latem najczęściej używam świeżych, zimą kiszonych.
UsuńSałatka wygląda super. Ja tez robię, ale chyba troszkę inne składniki. Narobiłam sobie smaka
OdpowiedzUsuńgłooodna się zrobiłam :-))
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie,jutro przyjeżdża moja przyjaciółka więc rano do dzieła
OdpowiedzUsuńEwa, cieszę się, że korzystasz z moich przepisów. Pozdrawiam.
Usuń