Smakuje dobrze na ciepło i na zimno. Syci na długo.
Powinien szczególnie smakować amatorom chałwy i sezamu ;).
- ok. 1/2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
- 2 łyżeczki tahini (pasty sezamowej)
- odrobina ksylitolu lub stewii do smaku
- ok. 1 szklanka mleka sojowego waniliowego (np. Alpro) lub dowolnego mleka roślinnego (wówczas trzeba więcej dosłodzić, np. domowym cukrem waniliowym lub ksylitolem)
Składniki umieść w blenderze i dokładnie zmiksuj.
Na koniec spróbuj i ewentualnie dosłódź lub dolej mleka według uznania.
przepis prosty, a zapewne pyszny- coś czuję, że smakuje jak chałwa :)
OdpowiedzUsuńTrochę tak, ale czuć też wanilię; im więcej dasz tahini, tym bardziej będzie w smaku przypominał chałwę :)
UsuńChałwa do picia...........to może być to!
OdpowiedzUsuńbiorę w ciemno:) jak smakuje chałwowo, to musi być boski!
OdpowiedzUsuńpyszne a jakie zdrowe ! :)
OdpowiedzUsuń