Szybkie i proste muffinki na maślance, które chętnie przygotują z nami dzieci.
Użyłam do nich sporej ilość bakalii, płatki owsiane oraz maślankę (otrzymane w przesyłce od Intermarche).
Użyłam do nich sporej ilość bakalii, płatki owsiane oraz maślankę (otrzymane w przesyłce od Intermarche).
Składniki na ok. 12 sztuk:
- 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki płatków owsianych błyskawicznych
- 1/2 szklanki bakalii (głównie orzechy laskowe oraz żurawina, migdały-płatki, rodzynki)
- 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 szklanki cukru
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżka domowego cukru waniliowego
- 1 duże jajko
- 1 szklanka maślanki
- 1/2 szklanki oleju roślinnego
- Do jednej miski przesiać mąkę, dodać proszek, cukier i sól oraz bakalie.
- W drugiej misce połączyć jajko, maślankę oraz olej i wlać do suchych składników.
- Wymieszać niezbyt dokładnie (aby suche składniki były ledwie wilgotne).
- Przełożyć łyżeczką do formy - każdą wypełnić do 2/3.
- Piec w 180 st. przez ok. 30 minut, aż będą lekko rumiane.
Szkoda, że mi nigdy nie wychodzą te muffinki :( Twoje prezentują się tak idealnie!!!!
OdpowiedzUsuńA moim zdaniem muffinki to wypiek, który zawsze się udaje :).
UsuńMniam, ale dobroci! ;)
OdpowiedzUsuńNa maślance są najlepsze!
OdpowiedzUsuńA gdzie można kupić takie śliczne papilotki?
OdpowiedzUsuńNie dość, że same muffinki prezentują się cudnie, to te papilotki dodają zdecydowanie uroku
Znalezione podczas ostatnich porządków w szafce ;), o ile dobrze pamiętam to wygrana w konkursie :).
Usuńwyglądają bosko! <3
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńMmm, mięciutkie i cudownie pachnące... Musiały być pyszne :)
OdpowiedzUsuńbyły, były :)
UsuńWyglądają pysznie. Upiekę je jeszcze w tym tygodniu :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :). Zachęcam ;).
UsuńZdjęcie małego Konsumenta przemawia do mnie najbardziej! :) Cudne, takie naturalne.
OdpowiedzUsuń:))
Usuń