9 października 2014

Muffinki na maślance z płatkami owsianymi i orzechami laskowymi

Muffinki na maślance z płatkami owsianymi i orzechami laskowymi
Szybkie i proste muffinki na maślance, które chętnie przygotują z nami dzieci.  
Użyłam do nich sporej ilość bakalii, płatki owsiane oraz maślankę (otrzymane w przesyłce od Intermarche).


Składniki na ok. 12 sztuk:
  • 1 i 1/2  szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki płatków owsianych błyskawicznych 
  • 1/2 szklanki bakalii (głównie orzechy laskowe oraz żurawina, migdały-płatki, rodzynki)
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki cukru 
  • 1/2 łyżeczki soli 
  • 1 łyżka domowego cukru waniliowego
  • 1 duże jajko
  • 1 szklanka maślanki
  • 1/2 szklanki oleju roślinnego 

  1. Do jednej miski przesiać mąkę, dodać proszek, cukier i sól oraz bakalie. 
  2. W drugiej misce połączyć jajko, maślankę oraz olej i wlać do suchych składników. 
  3. Wymieszać niezbyt dokładnie (aby suche składniki były ledwie wilgotne). 
  4. Przełożyć łyżeczką do formy - każdą wypełnić do 2/3. 
  5. Piec w 180 st. przez ok. 30 minut, aż będą lekko rumiane. 






W przygotowaniu muffinek miałam małego pomocnika:

kilka bakalii do buźki, kilka do miski...
... i w jedzeniu również ;)



14 komentarzy:

  1. Szkoda, że mi nigdy nie wychodzą te muffinki :( Twoje prezentują się tak idealnie!!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A moim zdaniem muffinki to wypiek, który zawsze się udaje :).

      Usuń
  2. A gdzie można kupić takie śliczne papilotki?
    Nie dość, że same muffinki prezentują się cudnie, to te papilotki dodają zdecydowanie uroku

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Znalezione podczas ostatnich porządków w szafce ;), o ile dobrze pamiętam to wygrana w konkursie :).

      Usuń
  3. Mmm, mięciutkie i cudownie pachnące... Musiały być pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wyglądają pysznie. Upiekę je jeszcze w tym tygodniu :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Zdjęcie małego Konsumenta przemawia do mnie najbardziej! :) Cudne, takie naturalne.

    OdpowiedzUsuń

** Dziękuję za odwiedziny i każdy Twój komentarz :).

** Jeśli przygotujesz coś z mojego przepisu, zachęcam do zostawienia komentarza. Jeśli masz zdjęcie, chętnie zamieszczę je w galerii na FB i IG (wyślij e-mail lub wiadomość na FB czy IG).