Oszczędna zupa krem z ziemniaków
Kremowa i sycąca zupa, idealna w chłodne jesienno-zimowe dni. W zależności od dodatków, za każdym razem może smakować inaczej. Zupa awaryjna, którą polecam, gdy w kuchni pustki - mamy tylko ziemniaki i cebulę (mięso można pominąć).
- ok. 3-4 szklanki bulionu (np. rosołu z poprzedniego dnia)
- 4 ziemniaki
- 1 marchewka (można pominąć)
- 2 cebule
- 2-3 kabanosy (lub 3 plasterki wędzonego boczku czy wędzonej szynki)
- sól, świeżo mielony pieprz
- szczypta suszonego czosnku
- szczypta słodkiej papryki
- 2 łyżki domowej przyprawy jarzynki
- opcjonalnie 2 łyżki zupy Kartoflanki Winiary
- olej do smażenia
- opcjonalnie: 2 łyżki śmietany, parmezan do posypania
- Na patelni podsmażyć pokrojone w plastry kabanosy (lub boczek w kostkę) i przełożyć na talerz.
- Następnie obrać, drobno posiekać cebule i podsmażyć na patelni, na niewielkiej ilości oleju (lub na tłuszczu z boczku).
- Ziemniaki i marchewkę obrać i pokroić na mniejsze kawałki. Wrzucić do gorącego bulionu, dodać przyprawy oraz połowę usmażonej cebuli. Gotować na mniejszym ogniu przez kilkanaście minut, do miękkości warzyw. Pod koniec gotowania można dodać 2 łyżki zupy Kartoflanki rozrobionej w odrobinie zimnej wody.
- Następnie zupę zblendować na gładko, jeśli będzie za gęsta, dolać trochę wody. Można dodać też 2 łyżki śmietany.
- Przed podaniem, na talerz wyłożyć łyżkę podpieczonej cebuli z kabanosami. Można jeszcze posypać parmezanem.
smacznie <3 :)
OdpowiedzUsuńciekawy pomysł:)
OdpowiedzUsuńDziękuję za udział w akcji SZYBKIE ZUPY!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do siebie :)