16 października 2014

Koktajl jaglany z tahini

Koktajl jaglany z tahini
Zdrowy koktajl, który powstał z kaszy jaglanej pozostałej po obiedzie. 
Smakuje dobrze na ciepło i na zimno. Syci na długo. 
Powinien szczególnie smakować amatorom chałwy i sezamu ;). 


  • ok. 1/2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
  • 2 łyżeczki tahini (pasty sezamowej) 
  • odrobina ksylitolu lub stewii do smaku
  • ok. 1 szklanka mleka sojowego waniliowego (np. Alpro) lub dowolnego mleka roślinnego (wówczas trzeba więcej dosłodzić, np. domowym cukrem waniliowym lub ksylitolem)

Składniki umieść w blenderze i dokładnie zmiksuj. 
Na koniec spróbuj i ewentualnie dosłódź lub dolej mleka według uznania.

5 komentarzy:

  1. przepis prosty, a zapewne pyszny- coś czuję, że smakuje jak chałwa :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Trochę tak, ale czuć też wanilię; im więcej dasz tahini, tym bardziej będzie w smaku przypominał chałwę :)

      Usuń
  2. Chałwa do picia...........to może być to!

    OdpowiedzUsuń
  3. biorę w ciemno:) jak smakuje chałwowo, to musi być boski!

    OdpowiedzUsuń
  4. pyszne a jakie zdrowe ! :)

    OdpowiedzUsuń

** Dziękuję za odwiedziny i każdy Twój komentarz :).

** Jeśli przygotujesz coś z mojego przepisu, zachęcam do zostawienia komentarza. Jeśli masz zdjęcie, chętnie zamieszczę je w galerii na FB i IG (wyślij e-mail lub wiadomość na FB czy IG).