Przy odpowiednim sprzęcie możemy ją zrobić sami w domu (za połowę ceny). Blender musi być bardzo silny. Mojemu blenderowi (Omniblend) poluzowały się trochę ostrza po zmieleniu tych twardych ziaren :(.
A do czego można wykorzystać mąkę z ciecierzycy? Oto kilka przepisów z jej użyciem.
- ok. 2 szklanki suchych ziaren ciecierzycy
- Ziarna podprażyć na suchej, rozgrzanej patelni lub w piekarniku przez ok. 10 minut (należy pilnować aby ziarna się nie przypaliły).
- Po prażeniu ziarna zostawić na patelni do wystudzenia (najlepiej przez noc).
- Następnie wystudzone ziarna podzielić na 2-3 część i mielić w silnym blenderze kielichowym lub mniejszymi partiami w młynku do kawy.
- Zmieloną mąkę przesiać nad dużą miską, a jeśli zostaną jakieś większe grudki, należy je ponownie zmielić.
ależ pomysłowe:)
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł, ja mąkę kupuję w sklepie ze zdrową żywnością, jak do tej pory nie widziałam jej w żadnym supermarkecie. Raz udało mi się ją nabyć w Almie, ale podobno (to dopiero sprawdzę) można dużo mąk bezglutenowych kupić w sklepach Rossmann.
OdpowiedzUsuńJa mielę w młynku do kawy, z dużymi przerwami ;)
OdpowiedzUsuńKupiłam mąkę z ciecierzycy w Selgrosie w Poznaniu
OdpowiedzUsuńKupiłem dzisiaj w Auchan w Szczecinie na Ku Słońcu. Producent Melvit, cena 8,29 PLN.
OdpowiedzUsuńWitam serdecznie,
OdpowiedzUsuńproszę napisać w jakiej temperaturze prażyć w piekarniku. Pozdrawiam.
Ostatnio pojawiła się w markecie Netto :)))
OdpowiedzUsuńPulawy. Sklep groszek AJG na lubelskiej. Firma RADIX-BIS produkt polski cena chyba ok 8 zl/0,5kg
OdpowiedzUsuńThermomix radzi sobie gładko z mieleniem ciecierzycy :) Robi tylko przy tym wielki hałas.
OdpowiedzUsuńMąka z ciecierzycy jest w wielu sklepach ale na opakowaniu często pisze że może zawierać gluten (została zanieczyszczona w procesie produkcji lub pakowania). Trzeba czytać etykiety.
OdpowiedzUsuń