7 października 2014

Jak zrobić mąkę z ciecierzycy?

Mąka, którą bardzo rzadko można spotkać w sklepach stacjonarnych (jeśli gdzieś ją spotkaliście, podzielcie się informacją, w którym supermarkecie). 
Przy odpowiednim sprzęcie możemy ją zrobić sami w domu (za połowę ceny). Blender musi być bardzo silny. Mojemu blenderowi (Omniblend) poluzowały się trochę ostrza po zmieleniu tych twardych ziaren :(.
A do czego można wykorzystać mąkę z ciecierzycy? Oto kilka przepisów z jej użyciem.

  • ok. 2 szklanki suchych ziaren ciecierzycy


  1. Ziarna podprażyć na suchej, rozgrzanej patelni lub w piekarniku przez ok. 10 minut (należy pilnować aby ziarna się nie przypaliły).
  2. Po prażeniu ziarna zostawić na patelni do wystudzenia (najlepiej przez noc).
  3. Następnie wystudzone ziarna podzielić na 2-3 część i mielić w silnym blenderze kielichowym lub mniejszymi partiami w młynku do kawy.
  4. Zmieloną mąkę przesiać nad dużą miską, a jeśli zostaną jakieś większe grudki, należy je ponownie zmielić.

9 komentarzy:

  1. Świetny pomysł, ja mąkę kupuję w sklepie ze zdrową żywnością, jak do tej pory nie widziałam jej w żadnym supermarkecie. Raz udało mi się ją nabyć w Almie, ale podobno (to dopiero sprawdzę) można dużo mąk bezglutenowych kupić w sklepach Rossmann.

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja mielę w młynku do kawy, z dużymi przerwami ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Kupiłam mąkę z ciecierzycy w Selgrosie w Poznaniu

    OdpowiedzUsuń
  4. Kupiłem dzisiaj w Auchan w Szczecinie na Ku Słońcu. Producent Melvit, cena 8,29 PLN.

    OdpowiedzUsuń
  5. Witam serdecznie,
    proszę napisać w jakiej temperaturze prażyć w piekarniku. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  6. Ostatnio pojawiła się w markecie Netto :)))

    OdpowiedzUsuń
  7. Pulawy. Sklep groszek AJG na lubelskiej. Firma RADIX-BIS produkt polski cena chyba ok 8 zl/0,5kg

    OdpowiedzUsuń
  8. Thermomix radzi sobie gładko z mieleniem ciecierzycy :) Robi tylko przy tym wielki hałas.

    OdpowiedzUsuń

* Dziękuję za odwiedziny i każdy Twój komentarz :).
* Jeśli przygotujesz coś z mojego przepisu - bardzo proszę, pozostaw kilka słów pod przepisem (nie bądź anonimowy - proszę wybierz opcję "Nazwa" i wpisz swoje Imię lub Nick :))

* Będzie mi bardzo miło, jeśli prześlesz zdjęcie (e-mail lub wiadomość na FB) - chętnie zamieszczę je w galerii na FB.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Blogger Tips and TricksLatest Tips And TricksBlogger Tricks