6 listopada 2018

Domowa kiełbasa drobiowa ze słoika (mięsiwo z galaretką)

Domowa kiełbasa ze słoika (mięsiwo drobiowe z galaretką)
Domowe mięsiwo ze słoika to dobry pomysł, jeśli nie chcemy kupować wędlin ze sklepu, naładowanych szkodliwymi konserwantami.
W tym przypadku wiemy, co jemy. Tak przygotowana kiełbasa może stać kilka tygodni w lodówce.
Inny przepis na domową wędlinę to pierś z suszonymi pomidorami na parze.

 
  • 800 g piersi indyka lub kurczaka
  • 13 g soli*
  • zioła (czosnek granulowany, zioła prowansalskie, pieprz, papryka słodka wędzona, gałka muszkatołowa, itp.)
  • 1/3 szkl. wody
  • 2 łyżeczki żelatyny

  1. Pierś zmiel w maszynce do mięsa.
  2. Żelatynę rozpuść w chłodnej wodzie.
  3. Do mięsa dodaj wszystkie składniki.
  4. Wyrobione mięso przełóż do słoików (do 3/4 ich wysokości), przetrzyj każdą szyjkę słoika z ewentualnych resztek mięsa i zakręć mocno pokrywkę.
  5. Słoiki przełóż do garnka z zimną wodą (nalanej do poziomu mięsa w słoikach).
  6. Zagotuj wodę, a następnie zmniejsz ogień i gotuj przez 50 minut.
  7. Jeśli zamierzasz zjeść mięsiwo w ciągu tygodnia, to wystarczy (jeśli ma stać kilka tygodni - po wystudzeniu, zagotuj słoiki ponownie przez 50 minut).
  8. Ułóż słoiki do góry dnem na blacie. Po przestudzeniu przechowuj w lodówce.
*ogólny przelicznik soli to 20g/1kg mięsa, ale dla mnie jest to zdecydowanie za dużo, dlatego użyłam nieco mniej soli.

 Przepis na podstawie filmu z youtube z profilu Grubas2017.


Bądź na bieżąco, dołącz do obserwujących: Photobucket Photobucket Photobucket

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

* Dziękuję za odwiedziny i każdy Twój komentarz :).
* Jeśli przygotujesz coś z mojego przepisu - bardzo proszę, pozostaw kilka słów pod przepisem.
* Będzie mi bardzo miło, jeśli prześlesz zdjęcie (e-mail lub wiadomość na FB czy IG) - chętnie zamieszczę je w galerii na FB i IG.