14 listopada 2014

Ekspresowa domowa wędlina drobiowa z suszonymi pomidorami

Ekspresowa domowa wędlina drobiowa z suszonymi pomidorami
Zamiast sklepowej szynki, polecam domową wędlinę z piersi kurczaka. Dla urozmaicenia, ale przede wszystkim dla zdrowia.
Robi się ją bardzo szybko. Za każdym razem może smakować inaczej.


  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • kilka suszonych pomidorów w oliwie
  • świeże zioła np. bazylia, majeranek, oregano
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • mielona słodka papryka
  • pieprz i sól
  1. Mięso oczyścić i delikatnie rozbić tłuczkiem do mięsa, aby uzyskać jeden kawałek. 
  2. Następnie oprószyć z obu stron pieprzem, solą, słodką papryką i skropić sokiem z cytryny. 
  3. Na wierzchu mięsa ułożyć dowolne świeże zioła oraz suszone pomidory (odsączone z oliwy, posiekane lub w całości) oraz skropić odrobiną oliwy z pomidorów.
  4. Mięso zwinąć ciasno w roladkę, zawinąć szczelnie w folię spożywczą (pozbywając się pęcherzyków powietrza) i umieścić w naczyniu do gotowania na parze. Jeśli ktoś ma sznurek do wędlin, polecam go użyć (zamiast folii), wiążąc mocno mięso.
  5. Przykryć naczynie i gotować na parze mięso przez 10-15 minut, w zależności od rozmiarów i grubości rolad (gotowane zbyt długo staną się suche).
  6. Gotowe roladki odwinąć z folii, przestudzić i pokroić na plastry. 
  7. Podawać jako dodatek do kanapek lub samodzielną przystawkę. Nadzienie można modyfikować według uznania, dodając np. pieczarki, szpinak, itp. 

Przepis z książki "Kuchnia polska bez pszenicy". 

16 komentarzy:

  1. No i coś nowego i szybkiego, a zarazem dietetycznego, pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  2. gotowac folie?! czy czegos nie zrozumialam?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gotować na parze. Ale można też spróbować związać szczelnie sznurkiem do wędlin.

      Usuń
    2. na parze czy nie- folia podgrzewana to chemia-tak samo jak słynne rękawy do pieczenia. owszem,sznurek wędliniarski rozumiem, ale nie folię....

      Usuń
    3. Niestety nie miałam sznurka, dlatego zrobiłam tak, jak było podane w przepisie.

      Usuń
  3. Bardzo fajny przepis, uwielbiam takie domowe wędliny:) a folia w kuchni się przydaje, bez przesady, przecież nie gotujemy tak codziennie,pyszne danie, pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Domowa wędlinka zawsze mile widziana. :) Można też użyć siatki masarskiej.
    A co do foli.... nie ma co popadać w paranoję. ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. aresznikiem lub ołowiem też można truć w niewielkich dawkach przez wiele lat ;) oczywiscie nie popadam w paranoję,tak tylko zauważyłam,że są zdrowsze metody gotowania :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Preria, masz całkowitą rację i folii stykającej się z jedzeniem, zwłaszcza podgrzewanym, unikamy oczywiście - tak spożywczej, jak i aluminiowej. Ten przepis to jedyny wyjątek, dzięki folii wędlina pozostaje bardzo soczysta. Związanie sznurkiem niestety takiego efektu nie da. Ale na pewno i tak będzie smakowicie :) Co do gotowania w folii, wszyscy kucharze świata szalejący na punkcie sous-vide załamaliby się, gdyby im zakazać używania folii - kto wie, w ilu restauracjach podają nam tak przygotowane potrawy... Pozdrawiamy! Marta i Wanda

    OdpowiedzUsuń
  7. Pysznie wygląda! :) Musi smakować bosko!!!

    OdpowiedzUsuń
  8. Zrobiłam Wyszło super :) Dziękuję za przepis. Ta wędlina to bardzo dobry pomysł - spróbuję też
    z wieprzowiną
    Do środka dałam świeżą morelę zamiast pomidorów Nie mam naczyń do gotowania na parze więc gotowało się na metalowym sitku pod przykrywką - było nieszczelne, dużo pary uciekało więc u mnie trwało to ok godzinę. Piersi zawinęłam najpierw bardzo szczelnie w papier do pieczenia aby nie miały styczności z folią - potem szczelnie w folię - myślę, że z pomocą sznurka i papieru do pieczenia dałoby radę pominąć całkiem tę folię - następnym razem spróbuję bez niej.
    Pozdrawiam serdecznie. Kasia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kasiu, dziękuję za komentarz. Cieszę się, że wędlina smakowała. Zachęcam do dalszych eksperymentów w kuchni. Pozdrawiam :).

      Usuń
  9. Witam serdecznie.A próbował ktoś zrobić w szynkowarze?

    OdpowiedzUsuń
  10. Czy można tak zrobić z piersią z indyka?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie robiłam z piersi indyka, ale myślę, że jak najbardziej wyjdzie.

      Usuń

** Dziękuję za odwiedziny i każdy Twój komentarz :).

** Jeśli przygotujesz coś z mojego przepisu, zachęcam do zostawienia komentarza. Jeśli masz zdjęcie, chętnie zamieszczę je w galerii na FB i IG (wyślij e-mail lub wiadomość na FB czy IG).