19 lipca 2014

Kalafior z patelni po azjatycku (zamiast bułki tartej)

Kalafior z patelni po azjatycku (zamiast bułki tartej)
Przeglądając ostatnio książkę "Kuchnia indyjska" zauważyłam przepis na kalafiora i przypomniałam sobie o podobnej potrawie, którą zrobiłam już jakiś czas temu (z przepisu podpatrzonego u Smakoterapii, z małymi zmianami). 
Kalafior jest zupełnie inaczej przyrządzony, niż ten, do którego jesteśmy przyzwyczajeni (z bułką tartą), wychodzi lekko pikantny i mocno aromatyczny. Może być przygotowany jako dodatek do obiadu lub sam, jako przekąska. Kalafior dobrze komponuje się z różnymi przyprawami, można je zmieniać według upodobań i dodawać te, które lubicie.

  • 1 duży kalafior
  • 1 ząbek czosnku (jeśli ktoś lubi, można 2)
  • 1/2 łyżeczki curry*
  • 1/2 łyżeczki kurkumy 
  • 1 łyżka zmielonych nasion kolendry
  • 2-3 łyżki sosu chili słodko-pikantnego* (lub odrobina płatków chili)
  • 1 pęczek zielonej pietruszki
  • sos sojowy* (lub sól) do smaku
  • 3-4 łyżki oleju do smażenia
  1. Kalafior ugotować al dente.
  2. W międzyczasie, na rozgrzany tłuszcz wrzucić przeciśnięty rzez praskę czosnek, a po chwili dodać wszystkie sypkie przyprawy. 
  3. Zmniejszyć ogień i przez 2-3 minuty mieszać zawartość patelni.  
  4. Następnie dodać sos chili, sos sojowy, podgotowanego kalafiora oraz pokrojoną natkę pietruszki.
  5. Wymieszać i jeszcze przez chwilę podgrzewać. 

* Osoby uczulone na gluten, powinny sprawdzić skład curry, a w przypadku sosów najbezpieczniej użyć podanych zamienników.

14 komentarzy:

  1. lubię takie smaki:) super przepis

    OdpowiedzUsuń
  2. Próbowałam kiedyś podobną wersję kalafiora i był smaczny. Warto czasem coś zmienić:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pewnie, że warto :) Lubię eksperymentować i zmieniać smaki :).

      Usuń
  3. Właśnie są świetne kalafiory, a ten z bułką tartą już mi się znudził. Próbowałam jeść samego, ale dla mnie bez okraszenia jest okropny. Będę się musiała ściąć i wypróbować.

    OdpowiedzUsuń
  4. Właśnie zjadłam... jest przepyszne! Moim zdaniem lepsze od tradycyjnego kalafiora z bułką tartą!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę, że kalafior smakował. Dziękuję, że podzieliłaś się z nami opinią. Pozdrawiam.

      Usuń
  5. Jak dla mnie bardziej apetyczna wersja niż z tartą bułką...

    OdpowiedzUsuń
  6. Super! Trzeba uważać z solą przy gotowaniu bo później dochodzi sos sojowy. Ja trochę przesadziłem ale bardzo smaczne. Polecam!

    OdpowiedzUsuń
  7. Jutro zrobię mam już wszystkie składniki. Nie wierzę, że od ostatniego razu miną już rok.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A ja nie wierzę, że bloga prowadzę już 3 lata! Jak ten czas leci... :)

      Usuń

** Dziękuję za odwiedziny i każdy Twój komentarz :).

** Jeśli przygotujesz coś z mojego przepisu, zachęcam do zostawienia komentarza. Jeśli masz zdjęcie, chętnie zamieszczę je w galerii na FB i IG (wyślij e-mail lub wiadomość na FB czy IG).