11 lipca 2014

Imprezowa sałatka z kapustą pekińską i koperkiem

Imprezowa sałatka z kapustą pekińską i koperkiem
Sałatka z kapustą pekińską i warzywami według przepisu mojej Mamy. Jest szybka w przygotowaniu i za każdym razem staje się hitem na grillu czy imprezie. 
Ciekawego smaku dodaje koperek i prażone nasiona słonecznika. 

  • 1 mała kapusta pekińska
  • 1 pomidor
  • 2 zielone ogórki
  • 1 cebula
  • 4 łyżki majonezu (np. Delikatnego Winiary)
  • sól, pieprz
  • 4 łyżki nasion słonecznika 
  • 2 łyżki siekanego koperku
  1. Kapustę pokrój w paski, pomidora i cebulę w kostkę, a ogórki w pół-plastry.
  2. Warzywa przełóż do salaterki, dodaj majonez, sól, pieprz i wszystko wymieszaj. 
  3. Nasiona słonecznika podpraż na suchej patelni.
  4. Wierzch sałatki posyp słonecznikiem oraz koperkiem.

7 komentarzy:

  1. uff na szczęście bez ogórka kiszonego, dlaczego wszyscy go dokładają do sałatek? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Każdy może dodawać do sałatek to, co lubi ;) a najlepiej eksperymentować i za każdym razem daną sałatkę przygotowywać w odrobinę inny sposób.

      Usuń
  2. Sałatka przetestowana :-) Szybka w przygotowaniu, a koperek bardzo fajnie do niej pasuje.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że sałatka smakowała i dziękuję za komentarz :). Pozdrawiam.

      Usuń
  3. Smakowita tak z opisu jak i z wyglądu! :) Chcę ją wzbogacić ugotowanymi jajkami i serem (feta?). Dzięki za inspirację!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję i cieszę się, że smakowała. Zachęcam też do wypróbowania innych sałatek z bloga :).

      Usuń
  4. Dodałam ciut czosnku. Pycha

    OdpowiedzUsuń

** Dziękuję za odwiedziny i każdy Twój komentarz :).

** Jeśli przygotujesz coś z mojego przepisu, zachęcam do zostawienia komentarza. Jeśli masz zdjęcie, chętnie zamieszczę je w galerii na FB i IG (wyślij e-mail lub wiadomość na FB czy IG).