Kolejna odsłona kaszy bulgur. Kto jeszcze nie próbował tej kaszy, polecam. O właściwości kaszy bulgur oraz sposobie jej gotowania możecie przeczytać w tym wpisie.
- 1 szklanka grubej kaszy bulgur
- 1,5 szklanki wody
- 8-10 suszonych pomidorów z zalewy
- 1 młoda cukinia
- 1 duża cebula
- 1 łyżka sosu pikantno-słodkiego chili
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 1 łyżka sosu sojowego
- olej do smażenia
- sól, pieprz
- Cebulę pokrojona w kostkę podsmażyć na oleju.
- Następnie przełożyć do garnka, wlać 1,5 szklanki wrzątku, dodać przyprawy, sos i koncentrat pomidorowy.
- Wrzucić pomidory pokrojone na małe kawałki, wsypać przepłukana kaszę, wymieszać i zmniejszyć ogień.
- Po 5 minutach dodać pokrojoną w małą kostkę cukinię i gotować jeszcze ok. 10-15 minut.
- Przed podaniem można posypać siekaną natką pietruszki lub tartym parmezanem.
Wygląda smakowicie. Muszę poszukać tek kaszy w sklepie. A jak kupię, na pewno ugotuję według tego przepisu :).
OdpowiedzUsuńna ile porcji jest przepis?
OdpowiedzUsuńMniej więcej na 3 porcje, ale wszystko zależy od apetytu ;).
UsuńTeraz kiedy cukinia poza sezonem kosztuje miliony zastępuję ją papryką. Wychodzi równie pysznie! ;) Kaszotto z tego przepisu było pierwszym jakie zaserwowałam swojej rodzinie - strzał w 10 i zaskoczenie z ich strony. Przepis już porozdawany dalej :)
OdpowiedzUsuńSuper! Cieszę się, że smakowało całej rodzinie :). Zachęcam do dalszych eksperymentów w kuchni. Pozdrawiam :).
Usuń