2 lipca 2014

Kaszotto z kaszy bulgur z suszonymi pomidorami i cukinią

Kaszotto z kaszy bulgur z suszonymi pomidorami i cukinią
Kolejna odsłona kaszy bulgur. Kto jeszcze nie próbował tej kaszy, polecam. O właściwości kaszy bulgur oraz sposobie jej gotowania możecie przeczytać w tym wpisie.

  • 1 szklanka grubej kaszy bulgur
  • 1,5 szklanki wody
  • 8-10 suszonych pomidorów z zalewy
  • 1 młoda cukinia
  • 1 duża cebula
  • 1 łyżka sosu pikantno-słodkiego chili
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • olej do smażenia
  • sól, pieprz

  1. Cebulę pokrojona w kostkę podsmażyć na oleju.
  2. Następnie przełożyć do garnka, wlać 1,5 szklanki wrzątku, dodać przyprawy, sos i koncentrat pomidorowy. 
  3. Wrzucić pomidory pokrojone na małe kawałki, wsypać przepłukana kaszę, wymieszać i zmniejszyć ogień.
  4. Po 5 minutach dodać pokrojoną w małą kostkę cukinię i gotować jeszcze ok. 10-15 minut.
  5. Przed podaniem można posypać siekaną natką pietruszki lub tartym parmezanem. 




5 komentarzy:

  1. Wygląda smakowicie. Muszę poszukać tek kaszy w sklepie. A jak kupię, na pewno ugotuję według tego przepisu :).

    OdpowiedzUsuń
  2. na ile porcji jest przepis?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mniej więcej na 3 porcje, ale wszystko zależy od apetytu ;).

      Usuń
  3. Teraz kiedy cukinia poza sezonem kosztuje miliony zastępuję ją papryką. Wychodzi równie pysznie! ;) Kaszotto z tego przepisu było pierwszym jakie zaserwowałam swojej rodzinie - strzał w 10 i zaskoczenie z ich strony. Przepis już porozdawany dalej :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Super! Cieszę się, że smakowało całej rodzinie :). Zachęcam do dalszych eksperymentów w kuchni. Pozdrawiam :).

      Usuń

** Dziękuję za odwiedziny i każdy Twój komentarz :).

** Jeśli przygotujesz coś z mojego przepisu, zachęcam do zostawienia komentarza. Jeśli masz zdjęcie, chętnie zamieszczę je w galerii na FB i IG (wyślij e-mail lub wiadomość na FB czy IG).