27 czerwca 2014

Kasza bulgur z warzywami (jak gotować kaszę bulgur?)

Kasza bulgur z warzywami. Właściwości kaszy bulgur oraz jak ją gotować.

Wartości odżywcze kaszy bulgur

Bulgur to rodzaj kaszy otrzymywanej najczęściej z pszenicy durum (twardej). Bulgur przypomina ryż, ma żółtawy kolor i orzechowy posmak. Występuje w trzech odmianach: drobno-, średnio- i gruboziarnistej. Często używany w kuchni tureckiej i bliskowschodniej. 

Kasza bulgur jest bardzo pożywna i z powodzeniem może zastępować ryż lub tradycyjną kaszę. Indeks glikemiczny bulguru wynosi 46 (podobnie do brązowego ryżu), dlatego może być spożywana przez osoby chore na cukrzycę (dla porównania IG ryżu białego to 70). 
Jest dobrym źródłem witamin z grupy B i kwasu foliowego oraz magnezu, żelaza i fosforu, dlatego powinny ją jadać kobiety w ciąży i karmiące piersią.
Cena 1 kg - ok. 8-9 zł

Jak gotować kaszę bulgur?

Wrzucić bulgur do wrzącej lekko osolonej wody. 
Proporcje płynu i kaszy oraz czas gotowania zależą od wielkości ziaren. 
Jedną szklankę grubego bulguru należy zalać 2 szklankami wody i gotować ok. 8 min. 
Drobną kaszę wystarczy zalać 1,5 szklanki wrzątku i pozostawić pod przykryciem 20 min, aż wchłonie cały płyn.


Podczas pobytu w Turcji, kaszę bulgur podawano nam do obiadu prawie codziennie. Przyznaję, że bardzo mi smakowała, nawet bardziej niż ryż. Dlatego też postanowiłam zrobić ją ponownie, po powrocie do kraju.
Składniki na 4 porcje:
  • 1 szklanka grubego bulguru
  • 750 g dowolnych warzyw lub mrożonki warzywnej (np. azjatyckiej)
  • 1 cebula
  • trochę pikantnej papryki lub sosu słodko-pikantnego
  • sos sojowy
  • sól, pieprz
  • 1,5 szklanki wody
  • olej do smażenia 
  1. Do wrzątku wsypać przepłukany pod wodą bulgur i gotować z odrobiną soli przez ok. 8-10 minut.
  2. W międzyczasie na patelni podsmażyć na oleju pokrojono drobną cebulkę. 
  3. Następnie dodać mieszankę warzyw, doprawić sosem sojowym, solą oraz pieprzem i słodko-pikantnym sosem.
  4. Po ugotowaniu, kaszę przełożyć na patelnię i wymieszać z warzywami. 
  5. Przed podaniem można posypać siekaną natką pietruszki i polać olejem tłoczonym na zimno.


Dołącz do obserwujących ;)

Photobucket Photobucket Photobucket 
                                                      

24 komentarze:

  1. Ostatnio sporo czytam i eksperymentuję z kaszami, bulgur mam jeszcze przed sobą, ale zapowiada się apetycznie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękuję za inspirację na dzisiejszy obiadek. Zastanawiałam się od jakiegoś czasu z czym zrobić burgul, ponieważ bardzo chciałam spróbować tą kaszę. Większość przepisów jest strasznie wymyślna lub na zimno, a ten tutaj nadaje się idealnie. Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za komentarz. Bardzo mi miło to słyszeć :). Zachęcam do dalszych inspiracji. Pozdrawiam :).

      Usuń
  3. Robię tą kaszę po raz drugi i jestem zachwycona. Tak jak powyżej napisano gotuje się ją 8 min a potem polskim sposobem pod kołdrę lub ręcznik aby doszła na ok. 15 min. Smak lepszy od kaszy jęczmiennej , gryczanej tym bardziej. Szybki obiad jest z nią zapewniony a i coś na sposób risotto można pewnie zmontować.Dziś z kurczakiem i buraczkami, mniam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za komentarz. Bardzo miło to czytać :). Cieszę się, że przepis przypadł Ci do gustu i zachęcam do wypróbowania kolejnych ;). Pozdrawiam.

      Usuń
  4. Z kasza boulgour spotkalam sie we Francji, gdzie mieszkam. Bardzo zasmakowalam w niej. Najczesciej jadlam ja w tureckich barach, gdy zamawialam assiette kebab.

    OdpowiedzUsuń
  5. Pojawia się też w netto, jakoś jak była w biedronce to zaraz potem w netto i zakupiłam 2 więc na trochę mam.ale jest rzeczywiście smaczna, ja tam lubię nowości:))

    OdpowiedzUsuń
  6. Można kupić w Makro.

    OdpowiedzUsuń
  7. Jest też w tesco marki tesco

    OdpowiedzUsuń
  8. Kaszę bulgur kupiłam w tamtym miesiącu w Tesco,gdyż tam też pracuję.Uważam,że to z pewnością będzie ciekawa propozycja na szybki,zdrowy i pożywny obiad,pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z pewnością. Cieszę się, że wybrałaś mój przepis do przygotowania kaszy bulgur :). Pozdrawiam.

      Usuń
  9. cześć kupiłam ją właśnie w Tesco, w paczce jest razem z cieniutkim króciutkim czerwonawym makaronem vermicelli, nie robiłam do tej pory ale skusiłam się i spróbujemy.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Super. Trzeba próbować nowych smaków i połączeń ;).

      Usuń
  10. Można ją kupić w Tesco. Dzisiaj mieliśmy ją na obiad. Pychota!

    OdpowiedzUsuń
  11. Właśniw kupiłem pierwszy raz i juź mi się podoba.Będę eksperymentował.Kupiłem w Auchan-dawny Real : 10,17zł/kg na wagę

    OdpowiedzUsuń
  12. Ja kupuję tutaj, http://figazmakiemsklep.pl
    Fajny przepis jutro wypróbuję.

    OdpowiedzUsuń
  13. Odpowiedzi
    1. ja kupuję w zaprzyjaźnionym sklepiku, gdzie wszystkie kasze i nasiona wystawione są w dużych workach. Bulguru nie gotuję, tylko zalewam zimną wodą na noc. To w zupełności wystarczy. A potem robię z tego taboule, albo dodaję warzywa, tak jak wyżej w przepisie.

      Usuń
  14. ja kupuje i można tam najczęściej kupić w sklepach arabskich (cena bardzo przystępna - taniej niż w innych sklepach 10 zł a 1 kg)

    OdpowiedzUsuń
  15. Dzisiaj korzystając z Twoich wskazówek odważyłam się przygotować kolację z kaszą bulgur. Wyszło super danie!!! Teraz wszystkim będę wychwalała zalety tej kaszy. Dzięki za przepis.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo mnie cieszy, że spodobał Ci się przepis i że danie smakowało :). Zachęcam do dalszych eksperymentów.

      Usuń
  16. Dzisiaj zrobiłem kasze Bulgur
    czytałem tu różne wypowiedzi , ja postanowiłem dodać do niej grzyby
    obrałem 0,5 kg kozaczków czerwonych pokroiłem duże kawałki , na woka wrzuciłem 2 ząbki czosnku na gorącą oliwę z winogron, dodałem grzyby potem do kaszy, pycha , oczywiście reszta z warzywami zrobiłem tak jak w Bułgarii czy Turcji , jedyna zmiana to grzybki :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Super! Cieszę się, że podzieliłeś się z nami swoją propozycją serwowania kaszy bulgur :)

      Usuń
  17. Bartek Kondrat3 stycznia 2017 14:41

    Od sierpnia 2016 wraz z żoną ograniczyliśmy spożycie mięsa. Bez jakiejkolwiek filozofii. Po prostu detox od kwachów. Bulgur i kasza jaglana to super baza do wszelakich dodatków. Kuchnia to tylko kwestia wyobraźni. Mamy dostęp do 9-ciu odmian bulgur. Dziś na szybko ze słonym masłem , kruszonym twarogiem i krajanķą z surowych warzyw. Można dodać dla smaku malutką szczyptę tuńczyka. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i każdy Twój komentarz :).

Jeśli przygotujesz coś z mojego przepisu - bardzo proszę, pozostaw kilka słów pod przepisem.
Będzie mi bardzo miło, jeśli prześlesz zdjęcie (e-mail lub wiadomość na FB) - chętnie zamieszczę je w galerii na FB.
Nie bądź anonimowy - proszę wybierz opcję "Nazwa" i wpisz swoje Imię lub Nick :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Blogger Tips and TricksLatest Tips And TricksBlogger Tricks