28 czerwca 2014

Puszyste ciasto na oleju z jagodami (lub innymi owocami)

Puszyste ciasto na oleju z jagodami (lub innymi owocami)
Sezon na jagody w pełni. Proponuję więc puszyste, lekko wilgotne ciasto, które robi się bardzo szybko. Jest bardzo smaczne, idealne na imprezę, grilla lub spotkanie rodzinne.
Zamiast jagód, można użyć oczywiście innych owoców.

  • 6 dużych jajek
  • 1 i 1/2 szklanki cukru (część można zastąpić ksylitolem lub stewią)
  • 2 łyżki domowego cukru waniliowego
  • 2 i 3/4 szklanki mąki pszennej (np. tortowej)
  • 1 łyżka octu (lub soku z cytryny)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3/4 szklanki oleju
  • 1 szklanka jagód (lub dowolnych owoców, np. truskawek, malin) 
  • opcjonalnie starta skórka z 1/2 cytryny

  1. Do miski wbić jajka, dodać cukry i łyżkę octu. Miksować na szybkich obrotach do czasu, aż masa zacznie bieleć. 
  2. Partiami dodawać mąkę oraz proszek i miksować na wolnych obrotach. 
  3. Pod koniec miksowania wlać olej i dodać skórkę z cytryny.
  4. Ciasto przelać do blaszki (36x25 cm), na wierzch wyłożyć owoce. 
  5. Wstawić do nagrzanego do 180'C piekarnika i piec ok. 50 minut (do suchego patyczka). 
  6. Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.


Źródło: przyslijprzepis.pl

4 komentarze:

  1. wygląda na bardzo puszyste:) na pewno smaczne:)

    OdpowiedzUsuń
  2. chyba się skuszę nawet na wykonanie go :)

    OdpowiedzUsuń
  3. jeszcze w tym roku ich nie kosztowałam:) czas to zmienić;)

    OdpowiedzUsuń
  4. No z nieba mi spadłaś dziś z tym przepisem :). Właśnie szukam czegoś szybkiego z owocami... Robię!

    OdpowiedzUsuń

** Dziękuję za odwiedziny i każdy Twój komentarz :).

** Jeśli przygotujesz coś z mojego przepisu, zachęcam do zostawienia komentarza. Jeśli masz zdjęcie, chętnie zamieszczę je w galerii na FB i IG (wyślij e-mail lub wiadomość na FB czy IG).