Zamiast jagód, można użyć oczywiście innych owoców.
- 6 dużych jajek
- 1 i 1/2 szklanki cukru (część można zastąpić ksylitolem lub stewią)
- 2 łyżki domowego cukru waniliowego
- 2 i 3/4 szklanki mąki pszennej (np. tortowej)
- 1 łyżka octu (lub soku z cytryny)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3/4 szklanki oleju
- 1 szklanka jagód (lub dowolnych owoców, np. truskawek, malin)
- opcjonalnie starta skórka z 1/2 cytryny
- Do miski wbić jajka, dodać cukry i łyżkę octu. Miksować na szybkich obrotach do czasu, aż masa zacznie bieleć.
- Partiami dodawać mąkę oraz proszek i miksować na wolnych obrotach.
- Pod koniec miksowania wlać olej i dodać skórkę z cytryny.
- Ciasto przelać do blaszki (36x25 cm), na wierzch wyłożyć owoce.
- Wstawić do nagrzanego do 180'C piekarnika i piec ok. 50 minut (do suchego patyczka).
- Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.
Źródło: przyslijprzepis.pl
wygląda na bardzo puszyste:) na pewno smaczne:)
OdpowiedzUsuńchyba się skuszę nawet na wykonanie go :)
OdpowiedzUsuńjeszcze w tym roku ich nie kosztowałam:) czas to zmienić;)
OdpowiedzUsuńNo z nieba mi spadłaś dziś z tym przepisem :). Właśnie szukam czegoś szybkiego z owocami... Robię!
OdpowiedzUsuń