Ciasto nie wychodzi tak puszyste jak tradycyjne drożdżowe i różni się trochę smakiem, ale jak na ciasto razowe jest bardzo dobre. Mogą je spożywać osoby na diecie czy walczące z insulinoopornością.
Składniki na tortownicę (22cm) lub małą blaszkę:
- 1 i 1/2 szklanki mąki razowej (wymieszanej po równo pszennej i żytniej)
- 1/2 szklanki mąki owsianej
- 3 łyżki mąki z amarantusa (lub innej)
- 3 jajka
- 40 g drożdży (mniej niż pół kostki)
- 1/3 szklanki mleka
- 1/3 szklanki oleju
- 1/2 szklanki erytrytolu lub ksylitolu
- 1 łyżka cukru
- 2 łyżki domowego cukru waniliowego lub 1 aromat waniliowy
- szczypta soli
- 3/4 szklanki (lub więcej) dowolnych owoców, najlepiej kwaśnych, np. porzeczek, rabarbaru
Można dodać na wierzch kruszonkę (ja akurat nie dodałam):
- 1/4 kostki masła
- 1/4 szkl. erytrytolu
- 1/2 szkl. mąki razowej
- Drożdże rozkruszyć, zalać ciepłym mlekiem, dodać trochę cukru i mąki. Wymieszać i poczekać aż zacznie rosnąć.
- Pozostałe składniki umieścić w misce, wlać rozpuszczone drożdże, dobrze wymieszać, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (ok. 1-1,5 godz.).
- Wyrośnięte ciasto przełożyć do przygotowanej tortownicy lub silikonowej formy.
- Wyłożyć na wierzch owoce, na owoce kruszonkę.
- Wstawić do rozgrzanego do 180'C piekarnika i piec ok. 40-45 minut.
- Jeśli ciasto jest bez kruszonki, po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.
Razowego jeszcze nie jadłam, ale wygląda pysznie : )
OdpowiedzUsuńZjadłabym! Jak ja kooocham takie ciasta :D Takie i wszystkie!
OdpowiedzUsuńSuper przepis. Już dawno myślałam, żeby spróbować upiec drożdżowe ale bałam się pominąć mąkę pszenną. Wydawała mi się niezbędna w tym przepisie. Zdrowa wersja mojego ulubionego ciasta! Na pewno wypróbuję! :)
OdpowiedzUsuń