1. Biszkopt:
(tortownica najlepiej ok. 22 cm, u mnie była 26 cm)
- 5 jajek
- 3/4 szklanki cukru
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
Następnie dodawać stopniowo dodawać żółtka i dalej ubijać.
Mąki przesiać i delikatnie dodawać do ciasta na mniejszych obrotach miksera.
Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia (boków formy niczym nie smarować) i wyłożyć ciasto.
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 160 - 170'C i piec przez około 30 - 40 minut (lub dłużej, do tzw. suchego patyczka).
Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika i z wysokości około 60 cm upuścić je (w formie) na podłogę. Odstawić do uchylonego piekarnika do ostygnięcia.
Boki biszkoptu oddzielić nożem od formy dopiero, gdy biszkopt będzie wystudzony i wówczas również można przekroić ciasto na 2 blaty.
Źródło: MojeWypieki
2. Krem:
- ok. 525 g śmietany 30
- 4 czubate łyżki cukru pudru
- 2 łyżeczki żelatyny
- ok.1/4 szkl. wrzątku
Ubić śmietanę z cukrem, a następnie stopniowo dodawać rozpuszczoną żelatynę.
Odłożyć 3 łyżki kremu do dekoracji wierzchu.
3. Dodatki:
- 220 g marmolady pomarańczowej (Lidl)
- 1 galaretka truskawkowa
- garść kwaskowych owoców do dekoracji (np. porzeczek)
Przygotować galaretkę według opisu na opakowaniu i ostudzić.
Biszkopt przekroić na 2 blaty.
Pierwszy blat posmarować marmoladą pomarańczową, następnie rozsmarować krem.
Przykryć drugim blatem biszkoptu, na nim rozsmarować 3 łyżki odłożonego uprzednio kremu.
Na wierzch wyłożyć garść porzeczek i rozprowadzić lekko tężejącą galaretkę.
Wstawić do lodówki, do stężenia.
Dlaczego upieczony biszkopt trzeba upuść na podłogę?
OdpowiedzUsuńAby nie opadł po wyjęciu z piekarnika.
Usuńsłyszałam o tym sposobie:) tez spróbuję:d
Usuń