17 lipca 2014

"Kuchnia indyjska - najlepsze przepisy" - recenzja książki

Dla wszystkich amatorów kuchni indyjskiej (i nie tylko), prezentuję pozycję, którą warto mieć na swojej półce. Jest to książka "Kuchnia indyjska - najlepsze przepisy", napisana wspólnie przez 4 autorów.



Książka podzielona jest na kilka części.
Na początku przedstawiono zasady kuchni indyjskiej, a także wskazówki jak przygotować najbardziej znaną indyjską potrawę: curry (jak je zagęścić, jak zwiększyć jego ostrość czy zmienić kolor oraz z czym się je jada). 
Zapoznamy się również z wieloma cennymi informacjami na temat tego, jak zaplanować indyjski posiłek, jakich użyć naczyń oraz jakie zioła, przyprawy, owoce, warzywa czy strączki używane są w kuchni indyjskiej.




Książka zawiera aż 325 przepisów na każdą okazję. Wśród nich znajdziemy zupy, przystawki, curry, dodatki przyprawowe oraz lekkie desery, chleby, dania z owoców morza, dania mięsne i wegetariańskie.
Przepisy są w miarę łatwe do przygotowania, a każdy zawiera informację na temat właściwości odżywczych jednej porcji.
Znajdziemy w niej ponad 1800 fotografii, które krok po kroku prezentują sposób przyrządzania potraw. 




Jest to obszerna lektura (ma ponad 500 stron), wydana na dobrym papierze, z której z przyjemnością się korzysta.
Na stronach książki zamieszczono wiele informacji i cennych porad na temat przypraw, technik gotowania, itp., które sprawiają, że kuchnia indyjska staje się nam bliższa, a przyrządzanie w tym stylu potraw - łatwe i przyjemne.
Ostatnie strony książki to szczegółowy indeks, z alfabetycznym spisem produktów oraz potraw, w których zostały użyte.

Po wstępnym przejrzeniu, mam ochotę przygotować wiele zawartych w niej przepisów ;). Na początek jednak wybrałam kilka i myślę, że będę do niej sięgać nie raz...

Autorzy: Mridula Baljekar, Rafi Fernandez, Shehzad Husain, Manisha Kanani
Wydawnictwo: Publicat

Oprawa: twarda
Format: 220x170mm
Liczba stron: 511
Cena: 59 zł

Dziękuję Wydawnictwu Publicat za przekazaną do recenzji książkę.

Korzystając z książki przygotowałam:

Pyszne curry z kurczakiem, kalafiorem i pieczarkami
http://nietracczasunagotowanie.blogspot.com/2014/08/pyszne-curry-z-kurczakiem-kalafiorem-i.html

Szisz kebab z grilla
http://nietracczasunagotowanie.blogspot.com/2014/09/szisz-kebab-z-grilla.html


3 komentarze:

  1. jestem wielka fanką kuchni indyjskiej, dlatego zazdroszczę książeczki:) nie oderwałabym się od niej! zazdroszczę;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Książka jest super ! naprawdę warto ją mieć :)

    OdpowiedzUsuń

** Dziękuję za odwiedziny i każdy Twój komentarz :).

** Jeśli przygotujesz coś z mojego przepisu, zachęcam do zostawienia komentarza. Jeśli masz zdjęcie, chętnie zamieszczę je w galerii na FB i IG (wyślij e-mail lub wiadomość na FB czy IG).