Książka podzielona jest na kilka części.
Na początku przedstawiono zasady kuchni indyjskiej, a także wskazówki jak przygotować najbardziej znaną indyjską potrawę: curry (jak je zagęścić, jak zwiększyć jego ostrość czy zmienić kolor oraz z czym się je jada).
Zapoznamy się również z wieloma cennymi informacjami na temat tego, jak zaplanować indyjski posiłek, jakich użyć naczyń oraz jakie zioła, przyprawy, owoce, warzywa czy strączki używane są w kuchni indyjskiej.
Książka zawiera aż 325 przepisów na każdą okazję. Wśród nich znajdziemy zupy, przystawki, curry, dodatki przyprawowe oraz lekkie desery, chleby, dania z owoców morza, dania mięsne i wegetariańskie.
Przepisy są w miarę łatwe do przygotowania, a każdy zawiera informację na temat właściwości odżywczych jednej porcji.
Znajdziemy w niej ponad 1800 fotografii, które krok po kroku prezentują sposób przyrządzania potraw.
Jest to obszerna lektura (ma ponad 500 stron), wydana na dobrym papierze, z której z przyjemnością się korzysta.
Na stronach książki zamieszczono wiele informacji i cennych porad na temat przypraw, technik gotowania, itp., które sprawiają, że kuchnia indyjska staje się nam bliższa, a przyrządzanie w tym stylu potraw - łatwe i przyjemne.
Ostatnie strony książki to szczegółowy indeks, z alfabetycznym spisem produktów oraz potraw, w których zostały użyte.
Po wstępnym przejrzeniu, mam ochotę przygotować wiele zawartych w niej przepisów ;). Na początek jednak wybrałam kilka i myślę, że będę do niej sięgać nie raz...
Autorzy: Mridula Baljekar, Rafi Fernandez, Shehzad Husain, Manisha Kanani
Wydawnictwo: Publicat
Oprawa: twarda
Format: 220x170mm
Liczba stron: 511
Cena: 59 zł
Dziękuję Wydawnictwu Publicat za przekazaną do recenzji książkę.
Korzystając z książki przygotowałam:
jestem wielka fanką kuchni indyjskiej, dlatego zazdroszczę książeczki:) nie oderwałabym się od niej! zazdroszczę;)
OdpowiedzUsuńKsiążka jest super ! naprawdę warto ją mieć :)
OdpowiedzUsuńTeż tak uważam :)
Usuń