17 kwietnia 2015

Pesto z jarmużu ze słonecznikiem

Pesto z jarmużu ze słonecznikiem
Pomysł na zdrowe i szybkie danie obiadowe. Zrobiłam je na wzór pesto ze szpinaku. W smaku wyszło bardzo podobne. 
Chyba wszyscy wiedzą, że jarmuż to super warzywo, a ci, którzy chcą przeczytać o jego wartościach odżywczych, zapraszam do wpisu z koktajlem z jarmużu.


  • 3/4 opakowania umytego jarmużu (ok. 150 g)
  • 6-8 listków świeżej bazylii
  • 1/2 szklanki ziaren słonecznika 
  • 1 cienki, obrany plasterek cytryny
  • 5 łyżek oliwy
  • 3 ząbki czosnku
  • ok. 1/2 łyżeczki soli
  • szczypta czarnego mielonego pieprzu
  • 2 łyżki wody
  • opcjonalnie 4 łyżki tartego parmezanu (ja nie dodałam)
  • dodatkowo: makaron (dla osób, które unikają glutenu, np. kukurydziany) 


  1. Słonecznik namocz przez pół godziny w wodzie (możesz pominąć tę czynność, jeśli zależy Ci na czasie). 
  2. Makaron ugotuj.  
  3. W międzyczasie umyj jarmuż (lub użyj już umytego).
  4. Odcedzony słonecznik i jarmuż przełóż do blendera, dodaj pozostałe składniki i dokładnie zmiksuj.  
  5. Spróbuj i ewentualnie dopraw do smaku - pesto powinno być mocno przyprawione (po połączeniu z makaronem, trochę złagodnieje). Jeśli jest zbyt gęste, dolej oleju lub wody.
  6. Przechowuj w zamkniętym słoiku, w lodówce przez kilka dni.

14 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) Zachęcam też do sprawdzenia innych przepisów na pesto, które znajdują się na blogu.

      Usuń
  2. Łał jak to ładnie wygląda. :) I przepis ciekawy. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. Fotka niesamowicie pięknie wykonana , aż ślinka cieknie...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję bardzo :). A pesto jest bardzo proste w wykonaniu, zachęcam do przygotowania.

      Usuń
  4. Dzięki za pomysł na obiad! Zrobiłam, mi bardzo smakowało, mąż nie lubi samej zieleniny (typ mięsożercy), więc musiał mieć kawałek mięsa dodatkowo na talerzu ;).
    Rewelacja, że zajmuje to tak mało czasu! Po pracy nie mam sił na siedzenie w kuchni...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też lubię szybkie przepisy i takie głównie znajdują się na blogu.
      Swojemu mężowi nawet nie próbowałam nakładać takiego pesto na talerz, bo z zieleniny to on co najwyżej surówkę jakaś zje niestety...

      Usuń
  5. A ja tak swojego męża wychowałam , że zieleninę każdą pałaszuje ,bardzo mu smakowało:) :) :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To tylko pozazdrościć. Większość mężczyzn ma "alergię" na zielone ;)

      Usuń
  6. czy mozna rowniez uzyc mrozony jarmuz?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie robiłam z mrożonego jarmużu, ale myślę, że możesz spróbować.

      Usuń
  7. rewelacja :) sprawdzone :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za komentarz :). Cieszę się, że smakowało :).

      Usuń

** Dziękuję za odwiedziny i każdy Twój komentarz :).

** Jeśli przygotujesz coś z mojego przepisu, zachęcam do zostawienia komentarza. Jeśli masz zdjęcie, chętnie zamieszczę je w galerii na FB i IG (wyślij e-mail lub wiadomość na FB czy IG).