30 kwietnia 2015

Amarantuski z bakaliami

Klulki amarantusowe z bakaliami
Kuleczki z amarantusa to zdrowsza wersja słodyczy. Powinny smakować wszystkim (moje dziecko bardzo lubi pralinki i batoniki w domowej wersji ;) ).  
W takich "pralinkach" możemy przemycić każdy rodzaj bakalii, za którymi nasze dzieci nie przepadają.
Przepis powstał dosyć dawno, a zdjęcie znalazłam dopiero teraz, tak więc ilości  podaję trochę "na oko". 

  • ok. 1 szklanki amarantusa preparowanego
  • 1/3 szklanki żurawiny suszonej
  • 1/3 szklanki rodzynek

  1. Żurawinę oraz rodzynki zalej wrzątkiem i poczekaj kilkanaście minut.
  2. Odcedź i przełóż do miski. Zmiksuj blenderem ręcznym (lub mikserem z ostrzami "S") na niezbyt gładką masę.
  3. Dosyp amarantus w takiej ilości, aby masa się kleiła.
  4. Powstałą masę przełóż do silikonowej foremki na czekoladki.
  5. Włóż do lodówki na pół godziny.

2 komentarze:

  1. Świetna propozycja na zdrową przekąskę! Ja poproszę z morelami albo żurawinowy z dodatkiem syropu klonowego ;-)

    OdpowiedzUsuń

** Dziękuję za odwiedziny i każdy Twój komentarz :).

** Jeśli przygotujesz coś z mojego przepisu, zachęcam do zostawienia komentarza. Jeśli masz zdjęcie, chętnie zamieszczę je w galerii na FB i IG (wyślij e-mail lub wiadomość na FB czy IG).