Tak przygotowanego kurczaka możemy upiec również na grillu lub podać na imprezie (w mniejszej wersji i po smażeniu nadziać na wykałaczkę).
Przepis podpatrzony podczas wizyty u mojej przyjaciółki :).
- 450 g polędwiczek z piersi kurczaka lub 2 małe pojedyncze piersi kurczaka
- 1 opakowanie szynki szwarcwaldzkiej lub parmeńskiej (8 plastrów)
- pieprz czarny mielony
- szczypta majeranku
- szczypta słodkiej papryki
- opcjonalnie 1 łyżeczka dowolnych przypraw do kurczaka
- odrobina oleju do smażenia
- Piersi kurczaka przekrój wzdłuż (nóż równolegle do deski), a następnie ponownie wzdłuż (nóż prostopadle do deski) lub po prostu na w miarę cienkie paski (ok. 2 cm grubości i szerokości).
- Oprósz z każdej strony pieprzem oraz odrobiną majeranku i pikantnej przyprawy do kurczaka.
- Każdy kawałek zawijaj w plaster szynki (pod lekkim skosem, aby szynka przykryła prawie cały kawałek).
- Smaż na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju z każdej strony, do lekkiego zarumienia szynki (lub grilluj).
pychotka, muszę spróbować zrobić:)
OdpowiedzUsuńZachęcam, pyszne danie :)
UsuńZrobiłam....roladki zrobiły dużo zamieszania przy stole :)
OdpowiedzUsuńSuper! Cieszę się, że korzystasz z przepisów :)
UsuńCzy można mięsko upiec w piekarniku
OdpowiedzUsuńOczywiście, ale nie wiem, czy będzie wówczas tak miękkie i soczyste.
Usuń