23 kwietnia 2015

Piersi kurczaka w szynce szwarcwaldzkiej - doskonałe na obiad, imprezę czy grilla

Piersi kurczaka w szynce szwarcwaldzkiej - doskonałe na obiad, imprezę czy grilla
Pyszne i szybkie danie obiadowe. Mój mąż stwierdził, że to jeden z lepszych obiadów, jakie jadł ;).
Tak przygotowanego kurczaka możemy upiec również na grillu lub podać na imprezie (w mniejszej wersji i po smażeniu nadziać na wykałaczkę).
Przepis podpatrzony podczas wizyty u mojej przyjaciółki :).


  • 450 g polędwiczek z piersi kurczaka lub 2 małe pojedyncze piersi kurczaka
  • 1 opakowanie szynki szwarcwaldzkiej lub parmeńskiej (8 plastrów)
  • pieprz czarny mielony
  • szczypta majeranku 
  • szczypta słodkiej papryki
  • opcjonalnie 1 łyżeczka dowolnych przypraw do kurczaka
  • odrobina oleju do smażenia

  1. Piersi kurczaka przekrój wzdłuż (nóż równolegle do deski), a następnie ponownie wzdłuż (nóż prostopadle do deski) lub po prostu na w miarę cienkie paski (ok. 2 cm grubości i szerokości).
  2. Oprósz z każdej strony pieprzem oraz odrobiną majeranku i pikantnej przyprawy do kurczaka.
  3. Każdy kawałek zawijaj w plaster szynki (pod lekkim skosem, aby szynka przykryła rawie cały kawałek).
  4. Smaż na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju z każdej strony, do lekkiego zarumienia szynki.

6 komentarzy:

  1. pychotka, muszę spróbować zrobić:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zrobiłam....roladki zrobiły dużo zamieszania przy stole :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Czy można mięsko upiec w piekarniku

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście, ale nie wiem, czy będzie wówczas tak miękkie i soczyste.

      Usuń

** Dziękuję za odwiedziny i każdy Twój komentarz :).

** Jeśli przygotujesz coś z mojego przepisu, zachęcam do zostawienia komentarza. Jeśli masz zdjęcie, chętnie zamieszczę je w galerii na FB i IG (wyślij e-mail lub wiadomość na FB czy IG).