3 czerwca 2013

Zielone kopytka z serem i szpinakiem

Zielone kopytka z serem i szpinakiem
Znudziły się Wam tradycyjne kopytka? Te, w wersji zielonej, wyglądają ciekawie na talerzu i są bardzo smaczne. Zachęcam do zrobienia :).
  • 1 kg ziemniaków
  • 1/2 kostki sera feta
  • 450-500 g świeżego (lub mrożonego) szpinaku
  • 1 jajko 
  • ok.1,5 szklanki mąki pszennej 
  • 2 łyżki masła
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz 

  1. Ugotowane i ostudzone ziemniaki przecisnąć przez praskę lub maszynkę do mięsa.
  2. Na patelni rozpuścić masło, dodać posiekany drobno czosnek i lekko podsmażyć. 
  3. Wrzucić opłukany, odsączony i drobno pokrojony szpinak. Przyprawić solą oraz pieprzem i smażyć chwilę do odparowania wody. Odstawić do ostudzenia.
  4. Do ziemniaków dodać mąkę, jajko, rozdrobniony ser feta, szpinak i przyprawy do smaku. Wszystko wyrobić na gładką masę. 
  5. Ciasto podzielić na części. Następnie na podsypanej mąką stolnicy rolować ciasto i lekko spłaszczać. 
  6. Kroić ukośne kluski i wrzucać do osolonego wrzątku. Gotować do wypłynięcia (ok. 2-3 min.).
  7. Podawać ze skwarkami, sosem lub smażoną cebulką. Można posypać tartym serem. 

Bądź na bieżąco, dołącz do obserwujących ;)

Photobucket Photobucket Photobucket   

15 komentarzy:

  1. pycha, muszę koniecznie wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Odpowiedzi
    1. To małe zakupy i zabieramy się do gotowania ;)

      Usuń
  3. Ale mi narobiłaś ochoty na takie kopytka:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam wszystko co zawiera szpinak , więc od razu zrobiłam - polecam.....

    OdpowiedzUsuń
  5. Boskie w smaku :)) Zamieniłam tylko mąkę pszenną na orkiszową.
    Teraz biorę się za kolejne przepisy - Twój blog i pomysłowość POWALA :)))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ♥ Weroniko, dziękuję bardzo za tak miłe słowa:))
      Staram się jak mogę, eksperymentuję, bo lubię nowe smaki i nowe połączenia składników. Przecież w kuchni nie musi być nudno i tradycyjnie ;)
      Pozdrawiam:)

      Usuń
  6. Nieziemske :-) nigdy bym nie oomyślała że kopytka mogą być takie smaczne!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę, że kopytka smakowały:) Zachęcam do wypróbowania kolejnych przepisów.

      Usuń
  7. Pycha! Dziś się z mężem zajadaliśmy nimi ze smakiem!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za komentarz :). Cieszę się, że kopytka w tej wersji Wam smakowały :).

      Usuń
  8. Osobiście wolę uzywać świeżego szpinaku, bo z mrożonki często papka wychodzi. Bardzo fajny przepis dzięki

    OdpowiedzUsuń

* Dziękuję za odwiedziny i każdy Twój komentarz :).
* Jeśli przygotujesz coś z mojego przepisu - bardzo proszę, pozostaw kilka słów pod przepisem (nie bądź anonimowy - proszę wybierz opcję "Nazwa" i wpisz swoje Imię lub Nick :))

* Będzie mi bardzo miło, jeśli prześlesz zdjęcie (e-mail lub wiadomość na FB) - chętnie zamieszczę je w galerii na FB.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Blogger Tips and TricksLatest Tips And TricksBlogger Tricks