3 czerwca 2013

Zielone kopytka z serem i szpinakiem

Zielone kopytka z serem i szpinakiem
Znudziły się Wam tradycyjne kopytka? Te, w wersji zielonej, wyglądają ciekawie na talerzu i są bardzo smaczne. Zachęcam do zrobienia :).
  • 1 kg ziemniaków
  • 1/2 kostki sera feta
  • 450-500 g świeżego (lub mrożonego) szpinaku
  • 1 jajko 
  • ok.1,5 szklanki mąki pszennej 
  • 2 łyżki masła
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz 

  1. Ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę lub bardzo dokładnie rozbić tłuczkiem (najlepiej ciepłe).
  2. Na patelni rozpuścić masło, dodać posiekany drobno czosnek i lekko podsmażyć. 
  3. Wrzucić opłukany, odsączony i drobno pokrojony szpinak. Przyprawić solą oraz pieprzem i smażyć chwilę do odparowania wody. Odstawić do ostudzenia.
  4. Do ziemniaków dodać mąkę, jajko, rozdrobniony ser feta, szpinak i przyprawy do smaku. Wszystko wyrobić na gładką masę. 
  5. Ciasto podzielić na części. Następnie na podsypanej mąką stolnicy rolować ciasto i lekko spłaszczać. 
  6. Kroić ukośne kluski i wrzucać do osolonego wrzątku. Gotować do wypłynięcia (ok. 2-3 min.).
  7. Podawać ze skwarkami, sosem lub smażoną cebulką. Można posypać tartym serem. 

Bądź na bieżąco, dołącz do obserwujących ;)

Photobucket Photobucket Photobucket   

19 komentarzy:

  1. pycha, muszę koniecznie wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale mi narobiłaś ochoty na takie kopytka:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam wszystko co zawiera szpinak , więc od razu zrobiłam - polecam.....

    OdpowiedzUsuń
  4. Boskie w smaku :)) Zamieniłam tylko mąkę pszenną na orkiszową.
    Teraz biorę się za kolejne przepisy - Twój blog i pomysłowość POWALA :)))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ♥ Weroniko, dziękuję bardzo za tak miłe słowa:))
      Staram się jak mogę, eksperymentuję, bo lubię nowe smaki i nowe połączenia składników. Przecież w kuchni nie musi być nudno i tradycyjnie ;)
      Pozdrawiam:)

      Usuń
  5. Nieziemske :-) nigdy bym nie oomyślała że kopytka mogą być takie smaczne!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę, że kopytka smakowały:) Zachęcam do wypróbowania kolejnych przepisów.

      Usuń
  6. Pycha! Dziś się z mężem zajadaliśmy nimi ze smakiem!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za komentarz :). Cieszę się, że kopytka w tej wersji Wam smakowały :).

      Usuń
  7. Osobiście wolę uzywać świeżego szpinaku, bo z mrożonki często papka wychodzi. Bardzo fajny przepis dzięki

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję i cieszę się, że przepis się podoba :)

      Usuń
  8. W kwestii przeciskania przez praskę: o wiele łatwiej przeciskają się ziemniaki gorące. Z zimnymi trudniej. NO zresztą analogicznie z "gnieciem" ziemniaków przy pomocy tłuczka - spróbuj zrobić pure z zimnych ziemniaków

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Masz rację, ciepłe ziemniaki łatwiej się przeciska.

      Usuń

** Dziękuję za odwiedziny i każdy Twój komentarz :).

** Jeśli przygotujesz coś z mojego przepisu, zachęcam do zostawienia komentarza. Jeśli masz zdjęcie, chętnie zamieszczę je w galerii na FB i IG (wyślij e-mail lub wiadomość na FB czy IG).