Ostatnio zrobiłam powidła śliwkowe w wolnowarze. To proste. Po włożeniu śliwek do wolnowaru, zapominasz o kuchni na kilka godzin. Zero mieszania i obawy o przypalenie.
Gdybym miała latem stać przy parującym garnku i co chwilę mieszać, raczej bym zrezygnowała ;).
Robiłam dwie partie i czas ustawienia wolnowaru różnił się, w zależności od użytych śliwek. Bardzo dojrzałe i słodkie puściły mniej soku. Kwaśniejsze i mniej dojrzałe (jak na zdjęciu poniżej), puściły bardzo dużo soku i wymagały dużo dłuższego gotowania (najlepiej na całą noc zostawić).
Jaki wolnowar wybrać?
Przez pewien czas używałam wolnowaru 3,5l., jednak przy niektórych potrawach okazywał się za mały.
Jeśli
będziecie gotować mniejsze porcje, to taki wystarczy; jednak gdy ktoś lubi gotować większe ilości, lepiej kupić 5-6 l.
Osobiście lubię gotować na 2 dni (a czasem więcej, aby coś zamrozić), gotując rosół dodaję dużo warzyw i mięs. Dodatkowo zalecane jest, aby wolnowar nie był wypełniony po same brzegi (a do ok. 3/4).
Pyszne curry z cukinią i mięsem mielonym. Ja jem w tej wersji, ale można oczywiście podać z ryżem czy kaszą.
Lubię dania jednogarnkowe. A Wy ;)? W tym przypadku to danie jednopatelniowe, bo przygotowane na głębokiej, dużej patelni.
Ilość składników można zmieniać według upodobania.
Potrawka curry jest przyjazna osobom z insulinoopornością czy z cukrzycą.
Po więcej pomysłów na obiady zapraszam tutaj.
Kurczak z warzywami to danie, które zazwyczaj szybko się przygotowuje.
W tej wersji, wychodzi bardzo smaczne, ale za sprawą dodatków, za każdym razem może smakować nieco inaczej.
Można je zjeść jako samodzielną potrawę lub podawać z ryżem czy kaszą.
Idealne od zabrania ze sobą do pracy.
Po więcej przepisów z wykorzystaniem drobiu, odsyłam Was do etykiety "kurczak".