29 września 2016

Owsianka z makiem i owocami

owsianka z makiem, pełna wapnia
Owsianka pełna błonnika i wapnia. W smaku inna niż pozostałe owsianki, które robiłam do tej pory. 
Najlepiej smakuje z soczystymi, kwaskowymi owocami, np. nektarynką, czy kiwi.
A Ty, jaką wersję owsianki lubisz najbardziej?

20 września 2016

Komosanka z płatkami z teffu oraz winogronami

owsianka, komosanka, teff, sniadanie, winogronaKolejna propozycja dla wielbicieli owsianek: jesienna komosanka z płatków komosy ryżowej oraz płatków z teffu.
Teff (miłka abisyńska) jest bezglutenowym pseudo-zbożem. To dobre źródło wapnia, żelaza, błonnika i białka. 
Sam smak miłki abisyńskiej jest nieco mdły, dlatego najlepiej używać jej w połączeniu z wyraźnymi dodatkami.

19 września 2016

Pijalnia czekolady E. Wedel w Poznaniu oraz konkurs

Pijalnia czekolady E. Wedel w Poznaniu
Czy są tu wielbiciele czekolady? Ten post jest szczególnie dla Was ;).

E. Wedel to najstarsza marka czekolady w Polsce, założona w 1851 r. przez Karola Ernesta Wedla, cukiernika z Berlina, który w Warszawie otworzył pierwszy sklep, w którym sprzedawał m.in. czekoladę do picia i karmel. Z czasem powstały kolejne Pijalnie Czekolady w większych miastach Polski. Sekret niepowtarzalnego smaku, z której słyną wyroby E.Wedel, tkwi w ich oryginalnej, starannie strzeżonej recepturze.

16 września 2016

Mleko roślinne konopi siewnych (mleko konopne)

Mleko roślinne konopi siewnych (mleko konopne)Lubię nowości kulinarne, dlatego jakiś czas temu kupiłam nasiona konopi siewnych, niestety przez pomyłkę niełuskanych :-/. Nie da się ich zjeść w takiej postaci, dlatego, aby nie wyrzucać opakowania, postanowiłam zrobić z nich mleko roślinne. Sam napój wyszedł średnio smaczny, ale po lekkim dosłodzeniu da się pić.
Dlatego następnym razem zrobiłam napój już z nasion łuskanych ;). Nie trzeba ich namaczać i są o wiele bardziej łagodniejsze w smaku, a mleko ma przyjemniejszy smak.

9 września 2016

Pappardelle z cukinii zamiast makaronu


Tagiatelle cukinia makaron fit

Makaron pszenny warto czasem zastąpić np. makaronem z cukinii. Jest to wersja makaronu dla osób dbających o linię lub uczulonych na gluten. Jest mniej sycący od zwykłego makaronu, ale można go zjeść wiele więcej.
Przygotujesz go ekspresowo, a dodatki zależą już od Ciebie (w zależności od tego, na jaki sos masz ochotę).

6 września 2016

Brownie z batatów (bez glutenu i nabiału)


słodkie ziemniaki, brownie zdrowe ciasto
Brownie ze słodkich ziemniaków, to tak naprawdę ciasto z warzyw i bakalii. 
Jak każde brownie, jest słodkie, klejące i sycące. Ale w przeciwieństwie do tradycyjnego - jest o wiele zdrowsze. 
Dodatkowo jest to ciasto idealne dla osób z alergią na gluten, jajka i nabiał.
Jedynym wysiłkiem przy jego zrobieniu jest uprzednie ugotowanie batatów.
Zmodyfikowany przepis z książki "Smakowita Ella".

4 września 2016

Owsianka winogronowa

Kolejny pomysł na owsiankę, tym razem proponuję Wam wersję, która kojarzy mi się z wrześniem (wówczas dojrzewają winogrona, a w ogrodzie mamy również zbiór na domowe wino ;) ).
Winogrona koniecznie słodkie, bezpestkowe, z miękką skórką - które idealnie nadają się do deserów czy owsianki.
Jeśli jeszcze nigdy nie robiliście owsianki w ten sposób, zachęcam Was do przygotowania.

A może macie ochotę na inne wersje owsianki? (kilka innych znajdziecie na blogu).

2 września 2016

Tematyczne boxy subskrypcyjne - czy warto?

Tematyczne boxy subskrypcyjne  healthboxpl

Jakiś czas temu na rynku pojawiły się oferty różnych pudełek subskrypcyjnych: kosmetyczne, dziecięce, z akcesoriami kuchennymi oraz wiele rodzajów z produktami do bezpośredniego spożycia.
Zastanawiacie się czy warto zamówić takiego boxa?