Owsianka pełna błonnika i wapnia. W smaku inna niż pozostałe owsianki, które robiłam do tej pory.
Najlepiej smakuje z soczystymi, kwaskowymi owocami, np. nektarynką, czy kiwi.
A Ty, jaką wersję owsianki lubisz najbardziej?
29 września 2016
20 września 2016
Komosanka z płatkami z teffu oraz winogronami
Kolejna propozycja dla wielbicieli owsianek: jesienna komosanka z płatków komosy ryżowej oraz płatków z teffu.
Teff (miłka abisyńska) jest bezglutenowym pseudo-zbożem. To dobre źródło wapnia, żelaza, błonnika i białka.
Sam smak miłki abisyńskiej jest nieco mdły, dlatego najlepiej używać jej w połączeniu z wyraźnymi dodatkami.
Teff (miłka abisyńska) jest bezglutenowym pseudo-zbożem. To dobre źródło wapnia, żelaza, błonnika i białka.
Sam smak miłki abisyńskiej jest nieco mdły, dlatego najlepiej używać jej w połączeniu z wyraźnymi dodatkami.
Etykiety:
bez.glutenu,
bez.mleka.i.jaj,
feff,
kasza,
komosa,
owsianka,
quinoa,
sniadanie,
wegańskie,
wegetariańskie,
winogrona,
zdrowe
19 września 2016
Pijalnia czekolady E. Wedel w Poznaniu oraz konkurs
E. Wedel to najstarsza marka czekolady w Polsce, założona w 1851 r. przez Karola Ernesta Wedla, cukiernika z Berlina, który w Warszawie otworzył pierwszy sklep, w którym sprzedawał m.in. czekoladę do picia i karmel. Z czasem powstały kolejne Pijalnie Czekolady w większych miastach Polski. Sekret niepowtarzalnego smaku, z której słyną wyroby E.Wedel, tkwi w ich oryginalnej, starannie strzeżonej recepturze.
Etykiety:
E.Wedel,
konkurs,
restauracje,
wielkopolska
16 września 2016
Mleko roślinne konopi siewnych (mleko konopne)
Lubię nowości kulinarne, dlatego jakiś czas temu kupiłam nasiona konopi siewnych, niestety przez pomyłkę niełuskanych :-/. Nie da się ich zjeść w takiej postaci, dlatego, aby nie wyrzucać opakowania, postanowiłam zrobić z nich mleko roślinne. Sam napój wyszedł średnio smaczny, ale po lekkim dosłodzeniu da się pić.
Dlatego następnym razem zrobiłam napój już z nasion łuskanych ;). Nie trzeba ich namaczać i są o wiele bardziej łagodniejsze w smaku, a mleko ma przyjemniejszy smak.
Dlatego następnym razem zrobiłam napój już z nasion łuskanych ;). Nie trzeba ich namaczać i są o wiele bardziej łagodniejsze w smaku, a mleko ma przyjemniejszy smak.
9 września 2016
Pappardelle z cukinii zamiast makaronu
Makaron pszenny warto czasem zastąpić np. makaronem z cukinii. Jest to wersja makaronu dla osób dbających o linię lub uczulonych na gluten. Jest mniej sycący od zwykłego makaronu, ale można go zjeść wiele więcej.
Przygotujesz go ekspresowo, a dodatki zależą już od Ciebie (w zależności od tego, na jaki sos masz ochotę).
Etykiety:
bez.glutenu,
bez.mąki,
bez.mleka.i.jaj,
cukinia,
dietetyczne,
dodatki.do.obiadu,
niski.IG,
zdrowe
6 września 2016
Brownie z batatów (bez glutenu i nabiału)
Jak każde brownie, jest słodkie, klejące i sycące. Ale w przeciwieństwie do tradycyjnego - jest o wiele zdrowsze.
Dodatkowo jest to ciasto idealne dla osób z alergią na gluten, jajka i nabiał.
Jedynym wysiłkiem przy jego zrobieniu jest uprzednie ugotowanie batatów.
Zmodyfikowany przepis z książki "Smakowita Ella".
Etykiety:
bataty,
bez.glutenu,
bez.mąki,
bez.mleka.i.jaj,
ciasto.razowe,
daktyle,
słodkości,
wegańskie,
wegetariańskie,
zdrowe
4 września 2016
Owsianka winogronowa
Kolejny pomysł na owsiankę, tym razem proponuję Wam wersję, która kojarzy mi się z wrześniem (wówczas dojrzewają winogrona, a w ogrodzie mamy również zbiór na domowe wino ;) ).
Winogrona koniecznie słodkie, bezpestkowe, z miękką skórką - które idealnie nadają się do deserów czy owsianki.
Jeśli jeszcze nigdy nie robiliście owsianki w ten sposób, zachęcam Was do przygotowania.
A może macie ochotę na inne wersje owsianki? (kilka innych znajdziecie na blogu).
Winogrona koniecznie słodkie, bezpestkowe, z miękką skórką - które idealnie nadają się do deserów czy owsianki.
Jeśli jeszcze nigdy nie robiliście owsianki w ten sposób, zachęcam Was do przygotowania.
A może macie ochotę na inne wersje owsianki? (kilka innych znajdziecie na blogu).
Etykiety:
bez.glutenu,
bez.mleka.i.jaj,
owsianka,
płatki.owsiane,
sniadanie,
wegańskie,
wegetariańskie,
winogrona,
zdrowe
2 września 2016
Tematyczne boxy subskrypcyjne - czy warto?
Jakiś czas temu na rynku pojawiły się oferty różnych pudełek subskrypcyjnych: kosmetyczne, dziecięce, z akcesoriami kuchennymi oraz wiele rodzajów z produktami do bezpośredniego spożycia.
Zastanawiacie się czy warto zamówić takiego boxa?
Etykiety:
healthbox,
testy prod.
Subskrybuj:
Posty (Atom)