Zdrowe pierniczki dla osób, które nie spożywają glutenu lub chcą zjeść na Święta zdrowszą wersję pierniczków (bez masła, białego cukru i mąki pszennej).
Pierniczki nie są miękkie po upieczeniu, wychodzą raczej lekko twardawe i chrupiące, ale na tyle, że spokojnie można je jeść.
Smakują nawet mojemu mężowi, który jest bardzo wybredny, jeśli chodzi o zdrowsze wersje słodkości ;).
19 grudnia 2016
18 grudnia 2016
Zielony omlet pełen żelaza i witamin
Ten omlet zasmakował ostatnio mojemu synkowi. Na początku zniechęcił go kolor zielony, ale jak spróbował kęs, stwierdził, że chce zawsze takie omlety ;).
To świetny pomysł na przemycenie w jedzeniu zdrowego jarmużu i szpinaku - źródła żelaza, wapnia, magnezu, potasu, witaminy A, K i C.
Jeśli robisz go dla dzieci, za pierwszym razem dodaj mniej zielonego.
To świetny pomysł na przemycenie w jedzeniu zdrowego jarmużu i szpinaku - źródła żelaza, wapnia, magnezu, potasu, witaminy A, K i C.
Jeśli robisz go dla dzieci, za pierwszym razem dodaj mniej zielonego.
Etykiety:
bez.glutenu,
dla.dzieci,
jajka,
jarmuz,
kolacja,
mąka.kasztanowa,
omlet,
paleo,
sniadanie,
szpinak,
wegetariańskie,
zdrowe
12 grudnia 2016
Sałatka ze smażonych śledzi, jarmużu i pieczonych buraków
Pomysł na smaczne i zdrowe danie, które przygotowałam podczas świątecznych warsztatów kulinarnych z Galeo.
Tak przygotowane śledzie, można podać zarówno na Wigilię, jak i na imprezę czy na kolację.
Czas pieczenia buraków jest dosyć długi, dlatego jeśli ktoś chce danie przygotować szybciej - możne kupić je już ugotowane.
Tak przygotowane śledzie, można podać zarówno na Wigilię, jak i na imprezę czy na kolację.
Czas pieczenia buraków jest dosyć długi, dlatego jeśli ktoś chce danie przygotować szybciej - możne kupić je już ugotowane.
Etykiety:
bez.glutenu,
bez.mleka.i.jaj,
buraki,
Galeo,
impreza,
jarmuz,
kolacja,
ryba,
sledzie,
swiąteczne,
zdrowe
7 grudnia 2016
Makaron ze szpinakiem bez śmietany (wersja wegańska, bezglutenowa)
Danie obiadowe, w wersji wegańskiej i bezglutenowej, którego przygotowanie zajmie Wam mniej niż 30 minut. Makaron oczywiście możecie zmienić na swój ulubiony.
Danie jest idealne, gdy się spieszycie, a lodówka jest pusta... W zamrażalniku mam zawsze mrożony szpinak (w sezonie świeży w ogródku), paczka makaronu też zawsze się w domu znajdzie ;).
Przygotowanie jest proste, a smak - musicie sami spróbować i ocenić ;).
Danie jest idealne, gdy się spieszycie, a lodówka jest pusta... W zamrażalniku mam zawsze mrożony szpinak (w sezonie świeży w ogródku), paczka makaronu też zawsze się w domu znajdzie ;).
Przygotowanie jest proste, a smak - musicie sami spróbować i ocenić ;).
Etykiety:
bez.glutenu,
bez.mąki,
bez.mleka.i.jaj,
czosnek,
Fithia,
lunchbox,
makaron,
obiad,
szpinak,
wegańskie,
wegetariańskie,
zdrowe
2 grudnia 2016
Świąteczne warsztaty kulinarne z Galeo
Już po raz drugi miałam przyjemność wziąć udział w warsztatach kulinarnych z marką Galeo. Tym razem, pod hasłem: „Garść tradycji + szczypta nowoczesności = przepis na udaną Wigilię”.
Spotkanie odbyło się 26 listopada 2016 r. w Studiu Kulinarnym CookUp w Warszawie.
Warsztaty prowadził ponownie doradca kulinarny marki Galeo - sympatyczny Maciej Wawryniuk, który przez cały czas służył radą i pomocą.
Spotkanie odbyło się 26 listopada 2016 r. w Studiu Kulinarnym CookUp w Warszawie.
Warsztaty prowadził ponownie doradca kulinarny marki Galeo - sympatyczny Maciej Wawryniuk, który przez cały czas służył radą i pomocą.
Etykiety:
Galeo,
warsztaty.kulinarne,
wydarzenia kulinarne
23 listopada 2016
Owsianka gruszkowa
Z gruszką dobrze współgra smak kakao (u mnie ziarna kakaowca, ale możesz użyć też siekanej gorzkiej czekolady).
Zachęcam do przygotowania i podzielenia się opinią w komentarzu :).
16 listopada 2016
Konkurs - Primavika
15 listopada 2016
Jak przyrządzić smaczny szpinak lub jarmuż na obiad?
Zapewne wiele osób nie lubi szpinaku i jarmużu albo nie ma pomysłu jak go wykorzystać w kuchni.
Proponuję sposób na przyrządzenie jarmużu lub szpinaku z dodatkiem sosu kokosowego (na który przepis już kiedyś Wam podawałam). Tak przygotowane warzywa smakują nawet przeciwnikom zielonego ;).
Sos mam poporcjowany i zamrożony. W sezonie, używam świeżych warzyw, a zimną mrożonych.
Spróbujcie i dajcie znać, jak smakowało.
Proponuję sposób na przyrządzenie jarmużu lub szpinaku z dodatkiem sosu kokosowego (na który przepis już kiedyś Wam podawałam). Tak przygotowane warzywa smakują nawet przeciwnikom zielonego ;).
Sos mam poporcjowany i zamrożony. W sezonie, używam świeżych warzyw, a zimną mrożonych.
Spróbujcie i dajcie znać, jak smakowało.
Etykiety:
bez.glutenu,
bez.mleka.i.jaj,
dodatki.do.obiadu,
jarmuz,
niski.IG,
obiad,
paleo,
porady,
szpinak,
wegańskie,
wegetariańskie,
zdrowe
31 października 2016
Ciasteczka z ciecierzycy, z masłem migdałowym, bez mąki i jaj
Zapewne wiecie, że lubię wypieki ze strączków (może pamiętacie moje ciasto z ciecierzycy bez mąki, ciasto ze strączków czy sernik fasolowy?).
Tym razem postanowiłam upiec ciasteczka z ciecierzycy.
W internecie krąży wiele przepisów na ciasteczka z dodatkiem masła orzechowego, to mnie zainspirowało do dodania masła do ciasteczek (miałam akurat migdałowe, ale możecie użyć dowolnego).
Ciasteczka świetne dla alergików - są wegańskie i bezglutenowe (bez dodatku jaj i mąki).
Etykiety:
bez.glutenu,
bez.mąki,
bez.mleka.i.jaj,
ciasteczka,
ciecierzyca,
niski.IG,
Primavika,
słodkości,
wegańskie,
wegetariańskie,
zdrowe
26 października 2016
"My New Roots" S. Britton - recenzja książki
Dziś recenzja książki blogerki kulinarnej, Sarah Britton, która jakiś czas temu zainspirowała mnie do wypieku chleba bez mąki, z samych ziaren.
Podobają mi się jej pomysły na zdrowe potrawy kuchni roślinnej (wegetariańskie, czy wegańskie, często bezglutenowe). Bardzo się cieszę, że wydała w końcu książkę: "My New Roots. Inspirujące przepisy kuchni roślinnej na każdą porę roku"
Podobają mi się jej pomysły na zdrowe potrawy kuchni roślinnej (wegetariańskie, czy wegańskie, często bezglutenowe). Bardzo się cieszę, że wydała w końcu książkę: "My New Roots. Inspirujące przepisy kuchni roślinnej na każdą porę roku"
Etykiety:
recenzje.ksiazek,
Wyd.Marginesy
25 października 2016
19 października 2016
Płaski chlebek owsiany z patelni (lub owsiany, wegański omlet)
Ten przepis miałam podać Wam już dawno, ale zawsze gdy go zrobiłam, natychmiast zjadałam ;).
Płaski chlebek z patelni wymyśliłam, gdy kiedyś skończy się pieczywo a chciałam zjeść kanapki.
Robię go również w wersji omleta, gdy chcę zjeść rano przed wyjściem z domu szybki, pożywny i sycący posiłek na ciepło.
Idealny dla bezglutenowców, wegan i alergików, bo nie zawiera mleka, jaj, mąki czy glutenu.
Po usmażeniu podawaj z ulubionymi składnikami.
"Metoda doktora Gersona" Ch. Gerson, B. Bishop - recenzja książki
Kolejna pozycja na rynku o walce z rakiem, którą miałam okazję do tej pory przeczytać, to "Metoda doktora Gersona", autorstwa Charlotte Gerson i Beaty Bishop.
Charlotte Gerson, to córka Maxa Gersona i założycielka Instytutu oraz kliniki Gersona.
Do pracy nad książką zaprosiła swoją przyjaciółkę, Beatę Bishop, która wiele lat wcześniej sama wyleczyła się z raka, stosując Terapię Gersona, a następnie rozpoczęła działalność na rzecz innych pacjentów (m.in. założyła grupy wsparcia w Wielkiej Brytanii oraz ośrodek Gersona na Węgrzech).
Charlotte Gerson, to córka Maxa Gersona i założycielka Instytutu oraz kliniki Gersona.
Do pracy nad książką zaprosiła swoją przyjaciółkę, Beatę Bishop, która wiele lat wcześniej sama wyleczyła się z raka, stosując Terapię Gersona, a następnie rozpoczęła działalność na rzecz innych pacjentów (m.in. założyła grupy wsparcia w Wielkiej Brytanii oraz ośrodek Gersona na Węgrzech).
Etykiety:
rak,
recenzje.ksiazek,
Zdrowepodejscie
Parowar Russell Hobbs
Gotowanie na
parze to zdrowy, wygodny sposób, który pozwala na zachowanie maksymalnej ilości składników odżywczych i
witamin w przygotowanych produktach, które
zazwyczaj znikają podczas tradycyjnego gotowania.
Parowar jest urządzeniem, które ugotuje warzywa i mięso w zdrowszej wersji, bez tłuszczu.
Zaletą parowaru jest także fakt, że za jednym razem można w nim przygotować cały obiad rozdzielając poszczególne produkty na różnych "piętrach" urządzenia (np. ryżu, warzyw i mięsa).
Parowar jest urządzeniem, które ugotuje warzywa i mięso w zdrowszej wersji, bez tłuszczu.
Zaletą parowaru jest także fakt, że za jednym razem można w nim przygotować cały obiad rozdzielając poszczególne produkty na różnych "piętrach" urządzenia (np. ryżu, warzyw i mięsa).
Etykiety:
RussellHobbs,
testy prod.
15 października 2016
"Polski przewodnik PALEO" I.Wierzbicka, K.Karus-Wysocka - recenzja książki
Ostatnio trafiła w moje ręce kolejna pozycja o tematyce paleo: "Polski przewodnik PALEO. Teoria, praktyka, przepisy", autorstwa Iwony Wierzbickiej i Katarzyny Karus-Wysockiej.
Jak mówią same autorki:
„Dieta paleo to odpowiedź na coraz bardziej zmodyfikowaną żywność i zanieczyszczone środowisko. Nie chodzi w niej bynajmniej o jedzenie mamuta, polowanie i spanie w szałasie, lecz o względny powrót do naturalności, na tyle, na ile to jest możliwe. Kiedy potrzebuję więcej węglowodanów, sięgam po ziemniaki, bataty, owoce, miód. Nie liczę kalorii, nie liczę makroskładników, każdego dnia moje ciało mi podpowiada, czego potrzebuje”.
Etykiety:
paleo,
recenzje.ksiazek,
Wyd.Publicat
13 października 2016
Patelnia wysoka WOLL Diamond Lite 28 cm
Ile patelni w swoim życiu wyrzuciliście?
Ja kilka: teflonowe, ceramiczne - każda po pewnym okresie użytkowania miała zarysowania (przy ostrożnym użytkowaniu i unikaniu mycia w zmywarce). "Rekord" pobiła ostatnia patelnia z marmurkową powłoką mineralną, na której po 2 miesiącach pojawiły się zarysowania.
Czy markowa, czy zwykła, żadna patelnia nie przetrwała w mojej kuchni dłużej niż rok (no, może z wyjątkiem jednej żeliwnej z IKEI).
Gdyby podliczyć te wyrzucone patelnie, to całkiem ładna kwota by się uzbierała...
Ja kilka: teflonowe, ceramiczne - każda po pewnym okresie użytkowania miała zarysowania (przy ostrożnym użytkowaniu i unikaniu mycia w zmywarce). "Rekord" pobiła ostatnia patelnia z marmurkową powłoką mineralną, na której po 2 miesiącach pojawiły się zarysowania.
Czy markowa, czy zwykła, żadna patelnia nie przetrwała w mojej kuchni dłużej niż rok (no, może z wyjątkiem jednej żeliwnej z IKEI).
Gdyby podliczyć te wyrzucone patelnie, to całkiem ładna kwota by się uzbierała...
Etykiety:
Gustus,
testy prod.
7 października 2016
Omlet z makiem, czyli fit makowiec na śniadanie oraz właściwości maku
Makowiec na śniadanie? Takie rzeczy tylko u mnie ;).
Smakowity omlet pełen wapnia (pokrywa ponad 50% dziennego zapotrzebowania na wapń). Od czasu, kiedy go wymyśliłam, smażę bardzo często.
Omlet usmażyłam na patelni Woll Diamond Lite, która nie wymaga stosowania tłuszczu i doskonale radzi sobie z omletami bez tłuszczu, ale nie unikam tłuszczu w swoim odżywianiu, a dodatek oleju kokosowego podkręci smak omleta. Co więcej, zalecane jest aby mak spożywać w połączeniu z tłuszczem (dlaczego - o tym przeczytacie pod przepisem).
Smakowity omlet pełen wapnia (pokrywa ponad 50% dziennego zapotrzebowania na wapń). Od czasu, kiedy go wymyśliłam, smażę bardzo często.
Omlet usmażyłam na patelni Woll Diamond Lite, która nie wymaga stosowania tłuszczu i doskonale radzi sobie z omletami bez tłuszczu, ale nie unikam tłuszczu w swoim odżywianiu, a dodatek oleju kokosowego podkręci smak omleta. Co więcej, zalecane jest aby mak spożywać w połączeniu z tłuszczem (dlaczego - o tym przeczytacie pod przepisem).
Etykiety:
bez.glutenu,
bez.mąki,
Gustus,
mak,
mąka.bezglutenowa,
mąka.jaglana,
nietolerancja.pokarmowa,
omlet,
paleo,
sniadanie,
wegetariańskie,
zdrowe
5 października 2016
Sycący omlet z awokado
A Wy, jakie dodatki zazwyczaj dodajecie do omletów?
Etykiety:
awokado,
bez.glutenu,
bez.mąki,
dla.faceta,
Gustus,
jajka,
kolacja,
niski.IG,
sniadanie,
wegetariańskie,
zdrowe
29 września 2016
Owsianka z makiem i owocami
Owsianka pełna błonnika i wapnia. W smaku inna niż pozostałe owsianki, które robiłam do tej pory.
Najlepiej smakuje z soczystymi, kwaskowymi owocami, np. nektarynką, czy kiwi.
A Ty, jaką wersję owsianki lubisz najbardziej?
Najlepiej smakuje z soczystymi, kwaskowymi owocami, np. nektarynką, czy kiwi.
A Ty, jaką wersję owsianki lubisz najbardziej?
Etykiety:
bez.glutenu,
bez.mleka.i.jaj,
mak,
nektarynki,
owoce,
owsianka,
sniadanie,
wegańskie,
wegetariańskie,
zdrowe
20 września 2016
Komosanka z płatkami z teffu oraz winogronami
Kolejna propozycja dla wielbicieli owsianek: jesienna komosanka z płatków komosy ryżowej oraz płatków z teffu.
Teff (miłka abisyńska) jest bezglutenowym pseudo-zbożem. To dobre źródło wapnia, żelaza, błonnika i białka.
Sam smak miłki abisyńskiej jest nieco mdły, dlatego najlepiej używać jej w połączeniu z wyraźnymi dodatkami.
Teff (miłka abisyńska) jest bezglutenowym pseudo-zbożem. To dobre źródło wapnia, żelaza, błonnika i białka.
Sam smak miłki abisyńskiej jest nieco mdły, dlatego najlepiej używać jej w połączeniu z wyraźnymi dodatkami.
Etykiety:
bez.glutenu,
bez.mleka.i.jaj,
feff,
kasza,
komosa,
owsianka,
quinoa,
sniadanie,
wegańskie,
wegetariańskie,
winogrona,
zdrowe
19 września 2016
Pijalnia czekolady E. Wedel w Poznaniu oraz konkurs
E. Wedel to najstarsza marka czekolady w Polsce, założona w 1851 r. przez Karola Ernesta Wedla, cukiernika z Berlina, który w Warszawie otworzył pierwszy sklep, w którym sprzedawał m.in. czekoladę do picia i karmel. Z czasem powstały kolejne Pijalnie Czekolady w większych miastach Polski. Sekret niepowtarzalnego smaku, z której słyną wyroby E.Wedel, tkwi w ich oryginalnej, starannie strzeżonej recepturze.
Etykiety:
E.Wedel,
konkurs,
restauracje,
wielkopolska
16 września 2016
Mleko roślinne konopi siewnych (mleko konopne)
Lubię nowości kulinarne, dlatego jakiś czas temu kupiłam nasiona konopi siewnych, niestety przez pomyłkę niełuskanych :-/. Nie da się ich zjeść w takiej postaci, dlatego, aby nie wyrzucać opakowania, postanowiłam zrobić z nich mleko roślinne. Sam napój wyszedł średnio smaczny, ale po lekkim dosłodzeniu da się pić.
Dlatego następnym razem zrobiłam napój już z nasion łuskanych ;). Nie trzeba ich namaczać i są o wiele bardziej łagodniejsze w smaku, a mleko ma przyjemniejszy smak.
Dlatego następnym razem zrobiłam napój już z nasion łuskanych ;). Nie trzeba ich namaczać i są o wiele bardziej łagodniejsze w smaku, a mleko ma przyjemniejszy smak.
9 września 2016
Pappardelle z cukinii zamiast makaronu
Makaron pszenny warto czasem zastąpić np. makaronem z cukinii. Jest to wersja makaronu dla osób dbających o linię lub uczulonych na gluten. Jest mniej sycący od zwykłego makaronu, ale można go zjeść wiele więcej.
Przygotujesz go ekspresowo, a dodatki zależą już od Ciebie (w zależności od tego, na jaki sos masz ochotę).
Etykiety:
bez.glutenu,
bez.mąki,
bez.mleka.i.jaj,
cukinia,
dietetyczne,
dodatki.do.obiadu,
niski.IG,
zdrowe
6 września 2016
Brownie z batatów (bez glutenu i nabiału)
Jak każde brownie, jest słodkie, klejące i sycące. Ale w przeciwieństwie do tradycyjnego - jest o wiele zdrowsze.
Dodatkowo jest to ciasto idealne dla osób z alergią na gluten, jajka i nabiał.
Jedynym wysiłkiem przy jego zrobieniu jest uprzednie ugotowanie batatów.
Zmodyfikowany przepis z książki "Smakowita Ella".
Etykiety:
bataty,
bez.glutenu,
bez.mąki,
bez.mleka.i.jaj,
ciasto.razowe,
daktyle,
słodkości,
wegańskie,
wegetariańskie,
zdrowe
4 września 2016
Owsianka winogronowa
Kolejny pomysł na owsiankę, tym razem proponuję Wam wersję, która kojarzy mi się z wrześniem (wówczas dojrzewają winogrona, a w ogrodzie mamy również zbiór na domowe wino ;) ).
Winogrona koniecznie słodkie, bezpestkowe, z miękką skórką - które idealnie nadają się do deserów czy owsianki.
Jeśli jeszcze nigdy nie robiliście owsianki w ten sposób, zachęcam Was do przygotowania.
A może macie ochotę na inne wersje owsianki? (kilka innych znajdziecie na blogu).
Winogrona koniecznie słodkie, bezpestkowe, z miękką skórką - które idealnie nadają się do deserów czy owsianki.
Jeśli jeszcze nigdy nie robiliście owsianki w ten sposób, zachęcam Was do przygotowania.
A może macie ochotę na inne wersje owsianki? (kilka innych znajdziecie na blogu).
Etykiety:
bez.glutenu,
bez.mleka.i.jaj,
owsianka,
płatki.owsiane,
sniadanie,
wegańskie,
wegetariańskie,
winogrona,
zdrowe
2 września 2016
Tematyczne boxy subskrypcyjne - czy warto?
Jakiś czas temu na rynku pojawiły się oferty różnych pudełek subskrypcyjnych: kosmetyczne, dziecięce, z akcesoriami kuchennymi oraz wiele rodzajów z produktami do bezpośredniego spożycia.
Zastanawiacie się czy warto zamówić takiego boxa?
Etykiety:
healthbox,
testy prod.
27 sierpnia 2016
Owsianka mocno malinowa
Kolejna owsianka, tym razem mocno malinowa. Smaczna, zdrowa i sycąca.
Użyj dowolnego mleka (u mnie akurat domowe, kokosowe).
Zachęcam również do wypróbowania owsianki o innym smaku, np. z kiwi, jagodowej czy kokosowej.
Użyj dowolnego mleka (u mnie akurat domowe, kokosowe).
Zachęcam również do wypróbowania owsianki o innym smaku, np. z kiwi, jagodowej czy kokosowej.
Etykiety:
bez.glutenu,
bez.mleka.i.jaj,
chia,
dla.dzieci,
maliny,
owsianka,
płatki.owsiane,
sniadanie,
wegańskie,
wegetariańskie,
zdrowe
22 sierpnia 2016
Frytki z batatów pieczone w piekarniku
Bataty (słodkie ziemniaki), można coraz częściej spotkać w sklepach spożywczych czy na bazarkach.
Najprostszy sposób to upieczenie ich w piekarniku. Są słodkie, w smaku przypominają połączenie marchewki i ziemniaka, więc trzeba je dosyć mocno przyprawić. To dobry dodatek do obiadu lub samodzielna przekąska.
Piekłam już kiedyś frytki z selera, te z batatów bardziej mi smakują, ale jak dla mnie są za słodkie i frytki z tradycyjnych ziemniaków są według mnie najlepsze ;).
Dajcie znać, jak Wam smakowały frytki z batatów i który rodzaj frytek lubicie najbardziej.
Najprostszy sposób to upieczenie ich w piekarniku. Są słodkie, w smaku przypominają połączenie marchewki i ziemniaka, więc trzeba je dosyć mocno przyprawić. To dobry dodatek do obiadu lub samodzielna przekąska.
Piekłam już kiedyś frytki z selera, te z batatów bardziej mi smakują, ale jak dla mnie są za słodkie i frytki z tradycyjnych ziemniaków są według mnie najlepsze ;).
Dajcie znać, jak Wam smakowały frytki z batatów i który rodzaj frytek lubicie najbardziej.
19 sierpnia 2016
"Możesz wygrać z rakiem i alergią" J. i B. Pić - recenzja książki
Rak - plaga dzisiejszych czasów. Podejrzewam, że każdy z nas słyszał o kimś, kto zachorował na raka, bądź spotkał się w przypadkiem w rodzinie (znam osobiście 2 osoby, które zachorowały i słyszałam o kilku osobach od znajomych).
Nie wiemy dlaczego dane osoby chorują, dlaczego akurat choroba na nich spada i wywraca życie o 180 stopni - mimo w miarę zdrowego trybu życia i odżywiania.
Często chorzy nie chcą słyszeć o żadnych naturalnych metodach wspomagania walki z rakiem. Wówczas to chyba rola najbliższych, aby dowiedzieć się jak najwięcej o naturalnych metodach i spróbować wprowadzić je w życie - nie zaszkodzą, a mogą pomóc.
Poradnik Janusza i Barbary Pić "Możesz wygrać z rakiem i alergią. Porady praktyczne dla pacjentów", pomaga zapobiegać zmianom nowotworowym oraz rozwojowi alergii w naturalny sposób.
Etykiety:
KsięgarniaMM,
recenzje.ksiazek,
Wyd.Hizop
12 sierpnia 2016
Zielona komosanka na mleku roślinnym z kiwi i jagodami goji
Śniadanie nie musi być nudne. Tym razem, zamiast owsianki z płatków owsianych, użyłam płatków komosy ryżowej i przygotowałam komosankę.
Smaczne, zdrowe i pożywne śniadanie doda nam energii na długo.
Napój z pestek dyni jest charakterystyczny w smaku, dlatego jeśli nie lubisz jego smaku, dodaj dowolne mleko roślinne.
Smaczne, zdrowe i pożywne śniadanie doda nam energii na długo.
Napój z pestek dyni jest charakterystyczny w smaku, dlatego jeśli nie lubisz jego smaku, dodaj dowolne mleko roślinne.
Etykiety:
bez.glutenu,
bez.mleka.i.jaj,
dla.dzieci,
goji,
kasza,
kiwi,
komosa,
mleko.roślinne,
owsianka,
quinoa,
sniadanie,
wegańskie,
wegetariańskie,
zdrowe
9 sierpnia 2016
Wolnowar Russell Hobbs
Zastanawiałam się czy zamieścić recenzję wolnowaru na blogu. Przecież to blog o szybkim gotowaniu i oszczędzaniu czasu w kuchni... ;). No właśnie, a to urządzenie, mimo, że gotuje powoli, pozwala nam na wielką oszczędność czasu w przygotowaniu różnych dań.
Etykiety:
RussellHobbs,
testy prod.,
wolnowar
2 sierpnia 2016
Zupa krem z pomidorów (wegańska)
Do przygotowania tej zupy krem z pomidorów zachęcam Was szczególnie w sezonie, gdy mamy świeże, polskie pomidory. Jest lekka i smaczna. Można ją podać z dowolnymi dodatkami (makaronem, ryżem, kaszą).
Pomidorową robię często, w różnej wersji, np. szybka zupa pomidorowa na rosole, czy zupa pomidorowa z blendera.
Często przygotowujecie zupę pomidorową? Którą wersję najbardziej lubicie i z jakimi dodatkami?
Pomidorową robię często, w różnej wersji, np. szybka zupa pomidorowa na rosole, czy zupa pomidorowa z blendera.
Często przygotowujecie zupę pomidorową? Którą wersję najbardziej lubicie i z jakimi dodatkami?
Etykiety:
bez.glutenu,
bez.mąki,
bez.mleka.i.jaj,
dla.dzieci,
niski.IG,
obiad,
pomidory,
wegańskie,
wegetariańskie,
z.blendera,
zdrowe,
zupa
1 sierpnia 2016
Sok marchwiowo-owocowy z sokowirówki
Pyszny, słodki, orzeźwiający sok marchwiowo-owocowy, który dostarczy wiele witamin (m. in. C, A, B2, E, PP). Aby zostały przyswojone witaminy A i E przez organizm, dobrze jest do soku dodać kilka kropli dobrego oleju.
Moje dziecko uwielbia ten sok ze względu na smak, ale i większą klarowność (w porównaniu z koktajlem z blendera). Dlatego, gdy robię sok dla dziecka, to wszystkie składniki przepuszczam przez sokowirówkę Russell Hobbs. Dla siebie - przepuszczam marchew i jabłka, a pozostałe składniki miksuję dokładnie w blenderze.
Moje dziecko uwielbia ten sok ze względu na smak, ale i większą klarowność (w porównaniu z koktajlem z blendera). Dlatego, gdy robię sok dla dziecka, to wszystkie składniki przepuszczam przez sokowirówkę Russell Hobbs. Dla siebie - przepuszczam marchew i jabłka, a pozostałe składniki miksuję dokładnie w blenderze.
31 lipca 2016
Sokowirówka Ultimate Juicer 3w1 Russell Hobbs - test
A jeśli sokowirówka posiada dodatkowo dwie inne funkcje (blendera i wyciskarki do cytrusów)? 3 x tak :).
Zamiast wydawać pieniądze osobno na: sokowirówkę, wyciskarkę i blender, urządzenie Ultimate Juicer 3-w-1 Russell Hobbs, pozwala się cieszyć każdym z nich.
Etykiety:
RussellHobbs,
testy prod.
"Zdrowie zaczyna się od jedzenia" M. i D. Hartwig - recenzja książki
Książka "Zdrowie zaczyna się od jedzenia" autorstwa Melissy i Dallasa Hartwigów, powstała z myślą o tych, którzy szukają zmiany w swoim sposobie odżywiania.
"Jest to książka o stylu życia który może uratować Ci życie. Na pewno nie jest to kolejna dieta, czy opracowany zestaw ćwiczeń, nie zajdziesz w książce gotowej rozpiski na każdy dzień tygodnia ile czego zjeść i o której godzinie."
Przyznaję, że po lekturze książki, dowiedziałam się nowych rzeczy, a sam program wydaje się nieco zaskakujący i kontrowersyjny.
"Jest to książka o stylu życia który może uratować Ci życie. Na pewno nie jest to kolejna dieta, czy opracowany zestaw ćwiczeń, nie zajdziesz w książce gotowej rozpiski na każdy dzień tygodnia ile czego zjeść i o której godzinie."
Przyznaję, że po lekturze książki, dowiedziałam się nowych rzeczy, a sam program wydaje się nieco zaskakujący i kontrowersyjny.
Etykiety:
paleo,
recenzje.ksiazek,
Wyd.Laurum
29 lipca 2016
Gulasz wieprzowy gotowany w wolnowarze
Dla wielbicieli gulaszy polecam prostą wersję z mięsa wieprzowego.
Ostatnio wypróbowałam przygotowanie gulaszu w wersji innej niż do tej pory - duszonego przez 10 godzin w wolnowarze Russell Hobbs.
W tym czasie produkty są wolno podgrzewane w niższej temperaturze, tracą mniej wartości odżywczych, a urządzenie pobiera mniej prądu niż np. podczas przygotowania na elektrycznej płycie kuchennej.
Ostatnio wypróbowałam przygotowanie gulaszu w wersji innej niż do tej pory - duszonego przez 10 godzin w wolnowarze Russell Hobbs.
W tym czasie produkty są wolno podgrzewane w niższej temperaturze, tracą mniej wartości odżywczych, a urządzenie pobiera mniej prądu niż np. podczas przygotowania na elektrycznej płycie kuchennej.
Etykiety:
bez.glutenu,
bez.mąki,
bez.mleka.i.jaj,
dla.faceta,
gulasz/sos,
jednogarnkowe,
mięso,
obiad,
paleo,
RussellHobbs,
wolnowar
28 lipca 2016
Fasolka szparagowa w zdrowszej wersji (zamiast bułki tartej)
Ostatnio to ulubiona forma podania fasolki w moim domu. Jest o wiele zdrowsza od tradycyjnej wersji (z masłem i bułką tartą). Przy okazji to idealny sposób serwowania fasolki dla osób nie tolerujących nabiału czy glutenu.
26 lipca 2016
Ciasto owsiano-kokosowe z cukinią, bez mąki, jaj i tłuszczu (bezglutenowe, wegańskie)
Upiec ciasto z jajkami i mąką pszenną to żadna filozofia. Za to lubię wyzwania i eksperymenty z wegańskimi odpowiednikami ciast: bez jajek, glutenu i tłuszczu.
To również mój ukłon w stronę osób, które przez różnego rodzaju alergie nie mogą sobie pozwolić na zwykłe ciasta (jeśli nie masz alergii i chcesz otrzymać ciasto bardziej puszyste, użyj mąki pszennej).
To również mój ukłon w stronę osób, które przez różnego rodzaju alergie nie mogą sobie pozwolić na zwykłe ciasta (jeśli nie masz alergii i chcesz otrzymać ciasto bardziej puszyste, użyj mąki pszennej).
Etykiety:
bez.glutenu,
bez.mąki,
bez.mleka.i.jaj,
bez.tłuszczu,
ciasto,
cukinia,
dla.dzieci,
słodkości,
wegańskie,
wegetariańskie,
zdrowe
15 lipca 2016
Ogórki małosolne na sucho
Do tej pory robiłam małosolne na kranówce, w słoikach.
Tym razem wypróbowałam ekspresowy przepis: w wersji na sucho, bez dodatku wody.
Ogórki przygotowane w ten sposób są gotowe do jedzenia w nieco ponad dobę. Doskonałe np. na kempingu, na wyjazdach wakacyjnych.
Są chrupiące, nie zmieniają koloru, jak tradycyjne małosolne. W smaku, według mnie, jednak odrobinę lepsze są zrobione w tradycyjny sposób. Ale musicie je sami zrobić, żeby mieć porównanie ;). Dajcie koniecznie znać, jak Wam smakowały.
Etykiety:
bez.glutenu,
domowe.zamienniki,
niski.IG,
ogórek,
przetwory,
wegańskie,
wegetariańskie,
zdrowe
12 lipca 2016
Chia fresca - orzeźwiający napój na lato
Napój chia fresca (zwany iskiate), jest bardzo popularny w Meksyku oraz Ameryce Środkowej.
Jest świetny szczególnie latem - zapewni nam dobre nawodnienie i przyspieszy metabolizm.
Można przygotować go w butelce/bidonie i zabrać ze sobą do pracy czy szkoły.
Nasiona chia - właściwości
Nasiona chia są źródłem m.in.: błonnika, białka, witamin, antyoksydantów, minerałów (wapnia, żelaza, potasu, fosforu, magnezu, cynku). Są również dobrym źródłem kwasów omega-3 i omega-6.Woda kokosowa jest naturalnym izotonikiem, zawiera sporo potasu, a także sód i magnez.
Etykiety:
bez.glutenu,
bez.mleka.i.jaj,
chia,
dietetyczne,
dla.dzieci,
koktajle.i.napoje,
napoje,
niski.IG,
Riri,
wegańskie,
wegetariańskie,
zdrowe
8 lipca 2016
Mrożona herbata owocowa
Latem ważne jest odpowiednie nawodnienie. Nie wszystkie dzieci lubią pić przez
cały dzień samą wodę. Dlatego warto podać im też czasem coś innego, co ochłodzi i będzie również smakowało. Herbata owocowa jest bezkofeinowa, więc idealna dla dzieci. Po zaparzeniu ma piękny kolor i lekko słodkawy smak, więc nie trzeba jej dosładzać.
To dobry pomysł np. na imprezę urodzinową dla dzieci. Każdy chętnie sięgnie po kolejną szklankę takiego napoju.
A dla dorosłych proponuję mrożoną zieloną herbatę, w wersji z truskawkami lub cytrusami.
To dobry pomysł np. na imprezę urodzinową dla dzieci. Każdy chętnie sięgnie po kolejną szklankę takiego napoju.
A dla dorosłych proponuję mrożoną zieloną herbatę, w wersji z truskawkami lub cytrusami.
Etykiety:
bez.glutenu,
dietetyczne,
dla.dzieci,
herbata,
koktajle.i.napoje,
napoje,
Natjun,
niski.IG,
wegańskie,
wegetariańskie,
zdrowe
4 lipca 2016
Dzbanek Biocera alkalizujący wodę
zdj. jonizatory.eu |
Tym razem prezentuję o wiele tańsze rozwiązanie dla osób, które chcą pić alkaliczną wodę, ale nie chcą wydawać dużej kwoty na zakup jonizatora.
Etykiety:
Jonizatory.eu,
testy prod.,
uzdatnianie.wody
2 lipca 2016
"Kaszomaniak" W. Jackowska - recenzja książki oraz konkurs
Prezentuję Wam dziś książkę "Kaszomaniak" Wandy Jackowskiej, w której główną rolę odgrywa kasza.
Jak twierdzi autorka "Kasza nie musi być ani nudna, ani mdła. Kilka pomysłowych dań może zrewolucjonizować jej miejsce w Twojej kuchni. A warto, bo każdy rodzaj kaszy to inna moc błonnika, wartości odżywczych i niewielka liczba kalorii. Kasze są sycące, pożywne, niedrogie i smakowo bardzo różnorodne. Jeśli do gryczanej lub jęczmiennej dodamy sos i ulubione przyprawy, to uzyskamy iście królewskie danie. "
Jak twierdzi autorka "Kasza nie musi być ani nudna, ani mdła. Kilka pomysłowych dań może zrewolucjonizować jej miejsce w Twojej kuchni. A warto, bo każdy rodzaj kaszy to inna moc błonnika, wartości odżywczych i niewielka liczba kalorii. Kasze są sycące, pożywne, niedrogie i smakowo bardzo różnorodne. Jeśli do gryczanej lub jęczmiennej dodamy sos i ulubione przyprawy, to uzyskamy iście królewskie danie. "
Etykiety:
konkurs,
recenzje.ksiazek,
Wyd.Rea
22 czerwca 2016
Mleko roślinne z pestek dyni
Do tej pory robiłam już domowe napoje roślinne z owsa, kokosa, migdałów, sezamu, słonecznika, orzechów.
O zrobieniu mleka roślinnego z pestek dyni myślałam już od bardzo dawna, ale pestki te wydawały mi się zbyt intensywne w smaku, żeby zrobić z nich smaczne mleko.
Postanowiłam jednak spróbować i jak się okazało, smak pestek nie jest mocno wyczuwalny, a więc mleko można spokojnie dodawać do koktajlu czy kawy - na pewno nie zdominuje ich smaku.
Podaję ten napój także mojemu dziecku, dla zdrowia (mleko z pestek dyni to świetne źródło magnezu, cynku, fosforu, żelaza) oraz profilaktycznie anty-pasożytniczo.
Zauważyłam, że jest mniej trwałe od pozostałych napojów roślinnych, więc najlepiej spożyć je w przeciągu 2 dni. Najlepsze jest lekko dosłodzone.
O zrobieniu mleka roślinnego z pestek dyni myślałam już od bardzo dawna, ale pestki te wydawały mi się zbyt intensywne w smaku, żeby zrobić z nich smaczne mleko.
Postanowiłam jednak spróbować i jak się okazało, smak pestek nie jest mocno wyczuwalny, a więc mleko można spokojnie dodawać do koktajlu czy kawy - na pewno nie zdominuje ich smaku.
Podaję ten napój także mojemu dziecku, dla zdrowia (mleko z pestek dyni to świetne źródło magnezu, cynku, fosforu, żelaza) oraz profilaktycznie anty-pasożytniczo.
Zauważyłam, że jest mniej trwałe od pozostałych napojów roślinnych, więc najlepiej spożyć je w przeciągu 2 dni. Najlepsze jest lekko dosłodzone.
21 czerwca 2016
Przepyszny koktajl truskawkowy z mango
Lubicie truskawki? Ja kocham truskawki pod każdą postacią.
Ten koktajl polubią Wasze dzieci. Jest słodki, o aksamitnej konsystencji, pyszny. Zachęcam do zrobienia, a później dajcie znać jak smakował ;).
Póki jest jeszcze sezon, zachęcam też do eksperymentowania i przygotowania także innych koktajli, np.: truskawkowo-kokosowego, z kaszą, czy z płatkami owsianymi.
Ten koktajl polubią Wasze dzieci. Jest słodki, o aksamitnej konsystencji, pyszny. Zachęcam do zrobienia, a później dajcie znać jak smakował ;).
Póki jest jeszcze sezon, zachęcam też do eksperymentowania i przygotowania także innych koktajli, np.: truskawkowo-kokosowego, z kaszą, czy z płatkami owsianymi.
17 czerwca 2016
Fasolka z tofu - szybka i zdrowa przekąska
Fasolka z tofu to propozycja na szybkie danie np. na kolację, lunch do pracy czy przekąskę w ciągu dnia. Jeśli masz fasolkę z obiadu, to przygotowanie zajmie kilka minut. Koniecznie dodaj paprykę, bez niej ta potrawa nie będzie tak smaczna.
Etykiety:
bez.glutenu,
bez.mleka.i.jaj,
dietetyczne,
fasolka.szparagowa,
kolacja,
niski.IG,
paleo,
przekąska,
tofu,
wegańskie,
wegetariańskie,
zdrowe
13 czerwca 2016
"Ziarno" D. Wójciak - recenzja książki
Książka zawiera 100 przepisów na proste dania bezglutenowe i wegetariańskie, na bazie łatwo dostępnych produktów.
Etykiety:
recenzje.ksiazek,
Wyd.Pascal
8 czerwca 2016
Botwinka - lekka zupa na lato
Jak tylko na bazarku pojawia się botwinka, dosyć często przygotowuję z niej lekką i smaczną zupę, która kojarzy mi się z latem. Można ją podawać z różnymi dodatkami (np. młodymi ziemniakami z oliwą, czy z jajkiem na twardo z grzanką, zabielona lub nie) i za każdym razem będzie smakować nieco inaczej.
Moja mama najczęściej podaje botwinkę zabielaną śmietaną, z ziemniakami okraszonymi skwarkami. Ja przygotowałam ją w wersji bezmięsnej i bez zabielania.
Etykiety:
bez.glutenu,
bez.mleka.i.jaj,
buraki,
dietetyczne,
obiad,
wegetariańskie,
zdrowe,
zupa
2 czerwca 2016
Koktajl truskawkowy z kaszą jaglaną
Robiłam kiedyś deser na bazie kaszy jaglanej z galaretką, dodawałam też kaszę do koktajlu, więc nie będzie to nowość na blogu. Tym razem połączyłam kaszę i truskawki - wyszedł smaczny i sycący koktajl, który można wypić na śniadanie lub zabrać ze sobą do pracy czy szkoły.
To dobry sposób na przemycenie przy okazji kaszy dzieciom lub osobom, które jej nie lubią.
Korzystajmy z krótkiego sezonu na truskawki i jedzmy ich jak najwięcej :).
To dobry sposób na przemycenie przy okazji kaszy dzieciom lub osobom, które jej nie lubią.
Korzystajmy z krótkiego sezonu na truskawki i jedzmy ich jak najwięcej :).
20 maja 2016
Koktajl owocowy z pietruszką - oczyszczający, bogaty w żelazo
Uwielbiam koktajle, bo można je szybko przygotować, a dodatkowo przemycić w nich np. warzywa, których nie zjedlibyśmy samych w dużej ilości.
Koktajl ten, dzięki dodatkowi pietruszki, ma właściwości oczyszczające oraz jest dobrym źródłem żelaza. Pietruszka zawiera też kwas foliowy, wit. E, magnez, wapń, potas. W witamina C (zawarta w owocach i pietruszce), dodatkowo wspomaga wchłanianie żelaza.
W koktajlu jest wyczuwalny lekki posmak pietruszki, więc jeśli nie lubisz jej smaku, dodaj na początek trochę mniej.
Koktajl ten, dzięki dodatkowi pietruszki, ma właściwości oczyszczające oraz jest dobrym źródłem żelaza. Pietruszka zawiera też kwas foliowy, wit. E, magnez, wapń, potas. W witamina C (zawarta w owocach i pietruszce), dodatkowo wspomaga wchłanianie żelaza.
W koktajlu jest wyczuwalny lekki posmak pietruszki, więc jeśli nie lubisz jej smaku, dodaj na początek trochę mniej.
Subskrybuj:
Posty (Atom)