12 lipca 2016

Chia fresca - orzeźwiający napój na lato

napój chia fresca iskiate



Napój chia fresca (zwany iskiate), jest bardzo popularny w Meksyku oraz Ameryce Środkowej.
Jest świetny szczególnie latem - zapewni nam dobre nawodnienie i przyspieszy metabolizm. 
Można przygotować go w butelce/bidonie i zabrać ze sobą do pracy czy szkoły. 

Nasiona chia - właściwości

Nasiona chia są źródłem m.in.: błonnika, białka, witamin, antyoksydantów, minerałów (wapnia, żelaza, potasu, fosforu, magnezu, cynku). Są również dobrym źródłem kwasów omega-3 i omega-6.

Woda kokosowa jest naturalnym izotonikiem, zawiera sporo potasu, a także sód i magnez.

Napój chia fresca - składniki:

  • 250 ml wody kokosowej Riri (lub mineralnej posłodzonej cukrem kokosowym lub ksylitolem)
  • 2 łyżki soku z cytryny 
  • 1 płaska łyżka nasion chia

  1. Do buteleczki ze schłodzoną wodą kokosową wlej sok z cytryny i wsyp nasiona chia.
  2. Zamknij butelkę i wstrząsaj nią co jakiś czas.
  3. Po kilkunastu minutach napój jest gotowy.
  4. Przed spożyciem zamieszaj i wypij (razem z ziarenkami).

4 komentarze:

  1. Tak proste i tak genialne. Jutro rozglądam się za wodą kokosową ;).

    OdpowiedzUsuń
  2. Myślę o połączeniu z jakimś sokiem... podpowiesz z jakim?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Najlepiej jakiś słodki, ale orzeźwiający w smaku, np. pomarańczowy, ananasowy. Spróbuj w buteleczkach zrobić mniejsze ilości różnych smaków i zobacz, który najbardziej Ci zasmakuje.
      A później koniecznie podziel się z nami swoimi spostrzeżeniami ;).

      Usuń

** Dziękuję za odwiedziny i każdy Twój komentarz :).

** Jeśli przygotujesz coś z mojego przepisu, zachęcam do zostawienia komentarza. Jeśli masz zdjęcie, chętnie zamieszczę je w galerii na FB i IG (wyślij e-mail lub wiadomość na FB czy IG).