Napój chia fresca (zwany iskiate), jest bardzo popularny w Meksyku oraz Ameryce Środkowej.
Jest świetny szczególnie latem - zapewni nam dobre nawodnienie i przyspieszy metabolizm.
Można przygotować go w butelce/bidonie i zabrać ze sobą do pracy czy szkoły.
Nasiona chia - właściwości
Nasiona chia są źródłem m.in.: błonnika, białka, witamin, antyoksydantów, minerałów (wapnia, żelaza, potasu, fosforu, magnezu, cynku). Są również dobrym źródłem kwasów omega-3 i omega-6.Woda kokosowa jest naturalnym izotonikiem, zawiera sporo potasu, a także sód i magnez.
Napój chia fresca - składniki:
- 250 ml wody kokosowej Riri (lub mineralnej posłodzonej cukrem kokosowym lub ksylitolem)
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 płaska łyżka nasion chia
- Do buteleczki ze schłodzoną wodą kokosową wlej sok z cytryny i wsyp nasiona chia.
- Zamknij butelkę i wstrząsaj nią co jakiś czas.
- Po kilkunastu minutach napój jest gotowy.
- Przed spożyciem zamieszaj i wypij (razem z ziarenkami).
Tak proste i tak genialne. Jutro rozglądam się za wodą kokosową ;).
OdpowiedzUsuńMonika, zachęcam, warto :).
UsuńMyślę o połączeniu z jakimś sokiem... podpowiesz z jakim?
OdpowiedzUsuńNajlepiej jakiś słodki, ale orzeźwiający w smaku, np. pomarańczowy, ananasowy. Spróbuj w buteleczkach zrobić mniejsze ilości różnych smaków i zobacz, który najbardziej Ci zasmakuje.
UsuńA później koniecznie podziel się z nami swoimi spostrzeżeniami ;).