Do tej pory robiłam małosolne na kranówce, w słoikach.
Tym razem wypróbowałam ekspresowy przepis: w wersji na sucho, bez dodatku wody.
Ogórki przygotowane w ten sposób są gotowe do jedzenia w nieco ponad dobę. Doskonałe np. na kempingu, na wyjazdach wakacyjnych.
Są chrupiące, nie zmieniają koloru, jak tradycyjne małosolne. W smaku, według mnie, jednak odrobinę lepsze są zrobione w tradycyjny sposób. Ale musicie je sami zrobić, żeby mieć porównanie ;). Dajcie koniecznie znać, jak Wam smakowały.
Przepis na ogórki małosolne na sucho:
- 1 kg ogórków (najlepiej cienkich)
- 1 łyżka soli kamiennej niejodowanej lub himalajskiej
- 3-4 łodygi kopru z nasionami
- 1 korzeń chrzanu
- 5 ząbków czosnku
- przyprawy (do ogórków, nasiona gorczycy)
- liście laurowe, liście porzeczki
- 1 woreczek foliowy (strunowy lub do mrożonek)
- Ogórki umyj i obetnij im końcówki.
- Chrzan obierz i potnij w słupki. Ząbki czosnku obierz i przekrój na pół.
- Ogórki przełóż do dużego woreczka, dodaj sól i przyprawy. Mocno wstrząśnij.
- Dodaj pozostałe składniki, zamknij worek i dobrze wymieszaj.
- Włóż na kilka godzin do lodówki.
- Po wyjęciu z lodówki, przechowuj w temperaturze pokojowej przez dobę. Po tym czasie ogórki małosolne są już gotowe do jedzenia, choć można je trzymać jeszcze trochę dłużej.
- Przechowuj w lodówce.
Źródło: mojewypiekiinietylko.com
Bądź na bieżąco, dołącz do obserwujących ;)
lubię takie ogóreczki ;D
OdpowiedzUsuńMagdalena, ja i moja rodzina również :).
UsuńCiekawy sposób. Nie słyszałam nigdy o takim. Zawsze robiłam tradycyjnie. Muszę spróbować.
OdpowiedzUsuńhmmm ale mnie zaskoczyłaś. W życiu nie pomyślałabym że można zrobić małosolne bez wody. Postaram się wypróbować :)
OdpowiedzUsuń