29 lipca 2014

Orzeźwiający koktajl z nektarynkami i ogórkiem

Przepis na pyszny koktajl owocowy
Orzeźwiający, lekko kwaskowaty napój, który gasi pragnienie w upalne dni. 
Najlepiej smakuje, gdy jest schłodzony
Zachęcam do wypróbowania tego nietypowego połączenia składników.

25 lipca 2014

Razowe ciasto z mąki graham z porzeczkami

Ciasta z mąki graham jeszcze nie piekłam. Jak się okazało, to był dobry pomysł - ciasto wyszło miękkie, lekko słodkie, z kwaśnym dodatkiem owoców. Na drugi dzień odrobinę się kruszyło (następnym razem dodam więcej oleju).

"Dzika strona jedzenia" Jo Robinson - recenzja książki



"Dzika strona jedzenia" Jo Robinson* to zbiór rad i wskazówek dotyczących tego, jakie owoce i warzywa wybierać w sklepie lub na targu, a także jak je przygotowywać, żeby wydobyć z nich esencję witamin, mikroelementów, przeciwutleniaczy i wszystkiego tego, co dała im natura".

23 lipca 2014

Konkurs z firmą Kupiec na sałatkę lub danie obiadowe

Zapraszam Was do udziału w konkursie.
Do zdobycia są
zestawy produktów firmy Kupiec (nagroda przewidziana jest dla 3 osób).

19 lipca 2014

Kalafior z patelni po azjatycku (zamiast bułki tartej)

Kalafior z patelni po azjatycku (zamiast bułki tartej)

Przeglądając ostatnio książkę "Kuchnia indyjska" zauważyłam przepis na kalafiora i postanowiłam go przygotować.
Kalafior jest zupełnie inaczej przyrządzony, niż ten, do którego jesteśmy przyzwyczajeni (z bułką tartą), wychodzi lekko pikantny i mocno aromatyczny. 

Może być przygotowany jako dodatek do obiadu lub sam, jako przekąska. Kalafior dobrze komponuje się z różnymi przyprawami, można je zmieniać według upodobań i dodawać te, które lubicie.

17 lipca 2014

"Kuchnia indyjska - najlepsze przepisy" - recenzja książki

Dla wszystkich amatorów kuchni indyjskiej (i nie tylko), prezentuję pozycję, którą warto mieć na swojej półce. Jest to książka "Kuchnia indyjska - najlepsze przepisy", napisana wspólnie przez 4 autorów.

16 lipca 2014

Pralinki z pulpy po mleku roślinnym

Pralinki z pulpy po mleku roślinnym
Pulpę z mleka roślinnego można wykorzystać, przygotowując "pralinki". W smaku całkiem niezłe, idealne dla zwolenników zdrowych słodkości. Otręby można zastąpić płatkami owsianymi, pralinki będą smaczniejsze.

11 lipca 2014

Imprezowa sałatka z kapustą pekińską i koperkiem

Imprezowa sałatka z kapustą pekińską i koperkiem
Sałatka z kapustą pekińską i warzywami według przepisu mojej Mamy. Jest szybka w przygotowaniu i za każdym razem staje się hitem na grillu czy imprezie. 
Ciekawego smaku dodaje koperek i prażone nasiona słonecznika. 

10 lipca 2014

Pomidory nadziewane pastą serową

szybka przekąska z pomidorów z  pastą serowąPomysł na szybką przekąskę z pomidorów faszerowanych pastą serową.

7 lipca 2014

Domowe mleko orzechowo-owsiane

Domowe mleko roślinne orzechoweKolejne mleko roślinne. Tym razem z mielonymi orzechami laskowymi. Moje dziecko bardzo je lubi. 
Można pominąć płatki owsiane, a dodać więcej orzechów, wówczas mleko będzie smakowało jeszcze bardziej orzechowo :).

6 lipca 2014

Biszkopt rzucany na podłogę z bitą śmietaną i pomarańczową marmoladą

ciasto biszkoptowe  z bitą śmietaną i galaretkąPodstawa ciasta to biszkopt (tu tzw. rzucany na podłogę), dalej ciasto jest improwizowane ;). Wykorzystałam w nim porzeczki oraz marmoladę pomarańczową z Lidla (z Tygodnia brytyjskiego).

4 lipca 2014

"FIT od Kuchni. Jedz na zdrowie!" J. Bilczyński - recenzja książki

Książkę "FIT od Kuchni. Jedz na zdrowie!" J. Bilczyńskiego wygrałam jakiś czas temu w konkursie. Po zapoznaniu się z nią, postanowiłam ją zrecenzować, ponieważ na pewno znajdą się osoby, które będą zainteresowane szczegółami zawartymi w książce.
Przyznam, że nazwisko autora niewiele mi mówiło. Okazuje się, że Jacek Bilczyński jest z wykształcenia dietetykiem i trenerem personalnym. Jest też ekspertem portalu facet.interia.pl oraz autorem artykułów w miesięczniku kulturystycznym KiF. To również były trener m.in. Anny Bałoń (uczestniczki Top Model).

3 lipca 2014

Kokosowe placuszki z pulpy po mleku roślinnym

Kokosowe placuszki z pulpy po mleku roślinnym
Pulpy, pozostałej po przygotowaniu mleka roślinnego, nie wyrzucamy. 
Można ją wykorzystać np. do owsianki, placuszków czy ciastek. 
Placuszki można usmażyć na patelni lub upiec w piekarniku (na macie silikonowej).
Pulpa kokosowa jest sucha i sypka w wypiekach. Można na początek dodać jej trochę mniej do placuszków, a przy następnych wypiekach spróbować więcej. Można też dodać dwa jajka.

2 lipca 2014

Kaszotto z kaszy bulgur z suszonymi pomidorami i cukinią

Kaszotto z kaszy bulgur z suszonymi pomidorami i cukinią
Kolejna odsłona kaszy bulgur. Kto jeszcze nie próbował tej kaszy, polecam. O właściwości kaszy bulgur oraz sposobie jej gotowania możecie przeczytać w tym wpisie.