25 lipca 2014

"Dzika strona jedzenia" Jo Robinson - recenzja książki



"Dzika strona jedzenia" Jo Robinson* to zbiór rad i wskazówek dotyczących tego, jakie owoce i warzywa wybierać w sklepie lub na targu, a także jak je przygotowywać, żeby wydobyć z nich esencję witamin, mikroelementów, przeciwutleniaczy i wszystkiego tego, co dała im natura".

Z książki dowiemy się, jak czerpać zdrowe składniki z owoców i warzyw, jak zachować lub zwiększyć ich wartość żywieniową i uchronić się od wielu chorób cywilizacyjnych. Dzięki niej możemy poznać zdrowsze odmiany roślin, nauczyć się wybierać te gatunki, które zawierają więcej mikroelementów.

"Czy wiesz, że niektóre z dzikich odmian ziemniaka mogą zawierać do dwudziestu razy więcej odżywczych składników i antyoksydantów niż te odmiany, które spożywasz na co dzień?
Ludzkość od lat inwestuje w uprawę roślin przede wszystkim bogatych w cukry i tłuszcze, jako drugorzędną cechę traktując zawartość witamin, przeciwutleniaczy czy błonnika. A to właśnie te substancje odżywcze pomagają żyć w zdrowiu i budują odporność."

Każdy z rozdziałów książki poświęcony został innemu rodzajowi warzyw i owoców, szczegółowo przedstawiając dostępne na rynku gatunki, ich wartości odżywcze oraz proste metody na ich jak najzdrowsze przyrządzenie.


 
Książka zawiera wiele wskazówek i ciekawostek. Czy wiecie, np. że:


- maliny zawierają więcej błonnika niż otręby zbóż
- antybakteryjne właściwości czosnku można zwiększyć poprzez rozdrobnienie go 10 minut przed gotowaniem/pieczeniem
- marchew gotowana w całości ma 25 procent więcej substancji redukującej ryzyko rozwoju raka, niż marchew gotowa w kawałkach;
- liście buraka są bogatsze w wartości odżywcze niż sam korzeń buraka;
- im mniejszy pomidor, tym więcej wartości odżywczych, a im bardziej czerwony, tym więcej antyoksydantów zawiera;



O tych i wielu innych ciekawostkach możecie dowiedzieć się czytając tę lekturę. 
Dzięki zapoznaniu się z zawartą w niej wiedzą, możemy uzupełnić braki dotyczące zdrowszych odmian roślin, nauczyć się wybierać w sklepie te gatunki, które zawierają więcej składników odżywczych, a także dowiedzieć się w jaki sposób oraz jak długo je przechowywać.

Spis treści:



*Jo Robinson jest autorką i współautorką 14 książek o tematyce zdrowotnej, których sprzedano ponad 2 miliony egzemplarzy. To aktywistka żywieniowa, najbardziej znana z badań nad korzyściami chowu trzody chlewnej, bydła, owiec i drobiu na naturalnych pastwiskach. 

Autor: Jo Robinson
Wydawnictwo: Illuminatio
Okładka: Miękka ze skrzydełkami
Format:16,5x24 cm
Liczba stron: 360 
Cena: 39,90 zł

Dziękuję Wydawnictwu Illuminatio za przekazany do recenzji egzemplarz książki. 
 
Bądź na bieżąco, dołącz do obserwujących ;)
Photobucket Photobucket Photobucket 

2 komentarze:

** Dziękuję za odwiedziny i każdy Twój komentarz :).

** Jeśli przygotujesz coś z mojego przepisu, zachęcam do zostawienia komentarza. Jeśli masz zdjęcie, chętnie zamieszczę je w galerii na FB i IG (wyślij e-mail lub wiadomość na FB czy IG).