Każdy z nas używa jakiegoś oleju w domu, jednego do smażenia, innego do surówek.
Pamiętajmy, że oleju tłoczonego na zimno nie podgrzewamy, aby nie utracić jego wartości odżywczych (najlepiej użyć go np. do surówki).
Do smażenia, najczęściej w polskich domach króluje olej rzepakowy rafinowany. Należy jednak pamiętać, że rzepak kilka dni przed zbiorem jest pryskany Randoup'em (na marginesie - podobnie jak gryka, pszenica, owies, jęczmień, kukurydza, soja).
Lepszym wyborem będzie np. masło klarowane, czy najtańsza, rafinowana oliwa z oliwek (ze względu na wysoką temperaturę dymienia).
Poniżej kilka zdań na temat wartości zdrowotnych i odżywczych oliwy.
2 lutego 2020
1 lutego 2020
Kurczak z cukinią i suszonymi pomidorami
Przepis na szybki i smaczny obiad. Przepis powstał podczas przeglądu lodówki, z tego, co akurat było ;).
Okazał się smaczny i nawet dziecko, które nie za bardzo lubi takiej ilości warzyw, z chęcią zjadło.
Zachęcam Was do wypróbowania i koniecznie podzielcie się później opinią ;) (zdjęcia można przesyłać na IG lub FB).
Okazał się smaczny i nawet dziecko, które nie za bardzo lubi takiej ilości warzyw, z chęcią zjadło.
Zachęcam Was do wypróbowania i koniecznie podzielcie się później opinią ;) (zdjęcia można przesyłać na IG lub FB).
Etykiety:
bez.glutenu,
bez.mleka.i.jaj,
cukinia,
dla.dzieci,
dla.faceta,
gulasz/sos,
kasza,
kasza.gryczana,
kurczak,
lunchbox,
mięso,
niski.IG,
obiad,
pomidory.suszone
Subskrybuj:
Posty (Atom)