27 października 2013
"Ukryta prawda" T. Colin Campbell - recenzja książki
"Ukryta prawda. Rewolucyjna wiedza o żywieniu i zdrowiu" T. Colina
Campbella to kolejna porcja informacji o tym, jak zawartość naszego talerza ma wpływ na nasze zdrowie.
» Dr T. Colin Campbell po sukcesie "Nowoczesnych zasad odżywiania", w swej kolejnej książce odpowiada na ważne pytanie: dlaczego większość z nas wciąż nie ma pojęcia o tym, że klucz do dobrego zdrowia i długiego życia trzyma w swoich rękach (na swoich talerzach)?. Poprzednia książka pokazała co powinniśmy jeść, "Ukryta prawda" odpowiada na pytanie: dlaczego? «
» Dr T. Colin Campbell po sukcesie "Nowoczesnych zasad odżywiania", w swej kolejnej książce odpowiada na ważne pytanie: dlaczego większość z nas wciąż nie ma pojęcia o tym, że klucz do dobrego zdrowia i długiego życia trzyma w swoich rękach (na swoich talerzach)?. Poprzednia książka pokazała co powinniśmy jeść, "Ukryta prawda" odpowiada na pytanie: dlaczego? «
Etykiety:
recenzje.ksiazek,
Wyd.Galaktyka
25 października 2013
"28 dni do zdrowia" R. Esselstyn - recenzja książki
Masz za wysoki cholesterol, a dodatkowo chcesz schudnąć? Zapraszam do recenzji książki "28 dni do zdrowia. Jak obniżyć cholesterol i zgubić zbędne kilogramy", Ripa Esselstyna.
"Zaaprobowana przez lekarzy, prosta i efektywna dieta Strażaków z Teksasu jest odpowiednia dla wszystkich, którzy są gotowi na poprawę swojego stanu zdrowia i samopoczucia - bez konieczności stosowania radykalnych środków. To wszystko osiągniesz zaledwie w 4 tygodnie."
"Zaaprobowana przez lekarzy, prosta i efektywna dieta Strażaków z Teksasu jest odpowiednia dla wszystkich, którzy są gotowi na poprawę swojego stanu zdrowia i samopoczucia - bez konieczności stosowania radykalnych środków. To wszystko osiągniesz zaledwie w 4 tygodnie."
Etykiety:
recenzje.ksiazek,
Wyd.Galaktyka
23 października 2013
Chleb żytni razowy - graham (mąka 1850)
Chleb z dodatkiem mąki graham oraz żytniej razowej. Wyszedł wilgotny i smaczny, przypomina typowego razowca. Koniecznie do powtórzenia...:)
Piekłam go w maszynie do chleba, góra się minimalnie zapadła. Tego typu chleby najlepiej piec w długiej, wąskiej foremce.
Piekłam go w maszynie do chleba, góra się minimalnie zapadła. Tego typu chleby najlepiej piec w długiej, wąskiej foremce.
21 października 2013
Akcja kulinarna "Domowe pieczywo drożdżowe"
W związku ze Światowym Dniem Chleba,
który obchodziliśmy 16.X, zachęcam do wzięcia udziału w akcji i podzielenie się swoimi
sprawdzonymi przepisami na domowe pieczywo drożdżowe (chleby, bułki, bagietki,...).
Etykiety:
akcja.kulinarna
Ekspresowy chleb irlandzki na sodzie
Chciałam upiec chleb, ale akurat skończyły się drożdże, upiekłam więc chleb na sodzie.
Zamiast maślanki (nie miałam) dodałam wodę oraz dodatkowo otręby, nasiona i przyprawę.
Chleb, łącznie z przygotowaniem, jest gotowy w niecałą godzinę.
Jest dobrą alternatywą dla osób, które lubią chleb, ale nie tolerują drożdży ze względów zdrowotnych.
Konsystencja chleba jest wilgotna, przypomina trochę muffiny, a skórka jest twarda i chrupiąca. Chleb jedzony bez dodatków w smaku jest przeciętny, ale w połączeniu z wędliną lub innymi, wyraźnymi dodatkami jest dobry.
Nie dodajemy do niego nasion słonecznika, ponieważ w kontakcie z sodą zabarwią się na zielono.
Etykiety:
domowe.zamienniki,
mąka,
mąka.razowa,
otręby,
pieczywo,
pieczywo.na.sodzie,
sniadanie
19 października 2013
Ucierane ciasto ze śliwkami
Powoli kończy się sezon na śliwki, tym bardziej zachęcam do zrobienia smacznego ciasta z ich udziałem. Przepis z zeszytu mojej mamy, trochę kaloryczny, ale zapewniam -wart zrobienia :).
17 października 2013
"Odżywianie dla zdrowia" P. Pitchford - recenzja książki
"Książka Paula
Pitchford'a »Odżywianie dla zdrowia«, to prawdziwe kompendium wiedzy o zdrowym odżywianiu, łączące w sobie wschodnie tradycji leczniczych z podejściem współczesnej
zachodniej dietetyki."
Etykiety:
recenzje.ksiazek,
Wyd.Galaktyka
15 października 2013
Chleb owsiano - pszenny z ziarnami
Ciekawy w smaku chleb, lekko wilgotny i miękki. W trakcie pieczenia wyrósł bardzo wysoko, a chwilę później trochę opadł (nie wiem dlaczego?).
Etykiety:
automat.do.chleba,
mąka,
pieczywo,
płatki.owsiane,
sniadanie
14 października 2013
Restauracja Madagaskar w Poznaniu - relacja
W ostatni weekend odwiedziłam Restaurację Madagaskar w Poznaniu, znajdującą się w pobliżu Starego Rynku. Restauracja powstała 4 lata temu, a jak się dowiedziałam, pomysł na restaurację serwującą malagaskie jedzenie powstał dzięki filmowi dla dzieci "Madagaskar".
Etykiety:
relacje,
Rest.Madagaskar,
restauracje,
UiZ,
wielkopolska,
wydarzenia kulinarne
Podsumowanie akcji kulinarnej "Na grzyby! II"
Akcja zakończona, czas na podsumowanie...
Dziękuję Wam za udział i zamieszczenie aż 177 smakowitych przepisów na potrawy z grzybami.
Lista wszystkich przepisów:
Dziękuję Wam za udział i zamieszczenie aż 177 smakowitych przepisów na potrawy z grzybami.
Lista wszystkich przepisów:
Etykiety:
akcja.kulinarna,
grzyby
11 października 2013
Wegetariańskie kotlety z grzybów i kaszy jaglanej
Przepis z książki A. Czelej "Jesień w kuchni pięciu przemian", zmodyfikowany.
Etykiety:
grzyby,
kasza,
kasza.jaglana,
kotlety,
obiad,
placuszki,
placuszki.i.naleśniki,
wegetariańskie,
Wyd.Illuminatio,
zdrowe
10 października 2013
"Jesień w kuchni pięciu przemian" A. Czelej - recenzja książki
Po dwóch poprzednich częściach, zapraszam na recenzję kolejnej książki z cyklu, pt.: "Jesień w kuchni pięciu przemian", autorstwa Anny Czelej.
Piękna, jesienna okładka zachęca do zajrzenia do środka książki.
Piękna, jesienna okładka zachęca do zajrzenia do środka książki.
Etykiety:
recenzje.ksiazek,
Wyd.Illuminatio
9 października 2013
Pyszny chleb graham z automatu lub piekarnika (odmierzany szklanką)
Smaczny chleb z dodatkiem mąki graham - jeden z moich ulubionych.
Wychodzi lekko wilgotny, jest świeży nawet po 3 dniach.
Piekłam go w maszynie do chleba, na suszonych drożdżach (wyrósł na 8 cm). Można go też oczywiście upiec w piekarniku.
Na zdjęciu pokrojony jeszcze ciepły;). Przepis z tej strony, z moimi zmianami.
Wychodzi lekko wilgotny, jest świeży nawet po 3 dniach.
Piekłam go w maszynie do chleba, na suszonych drożdżach (wyrósł na 8 cm). Można go też oczywiście upiec w piekarniku.
Na zdjęciu pokrojony jeszcze ciepły;). Przepis z tej strony, z moimi zmianami.
7 października 2013
Gruszki zapiekane w koglu-moglu
Szybki przepis z wykorzystaniem gruszek. Gruszki najlepiej dodać kwaśne i twarde oraz pokroić je na cienkie cząstki. Deser jest smaczny i słodki, choć brakowało mi w nim czegoś kwaskowatego dla przełamania smaku.
Przepis z książki "Lato w kuchni pięciu przemian" z drobnymi modyfikacjami.
Przepis z książki "Lato w kuchni pięciu przemian" z drobnymi modyfikacjami.
Etykiety:
bakalie,
deser,
gruszka,
jajka,
owoce,
słodkości,
walentynki,
wegetariańskie,
Wyd.Illuminatio,
zdrowe
Naczynie żaroodporne - test produktu
Brakowało mi niedużego naczynia do zapiekania dla 1-2 osób np. do frittaty, deseru czy zapiekanki.
Okrągłe naczynie żaroodporne o pojemności 2,4l. idealnie się do tego nadaje. A gdy chcemy upiec mięso w większej ilości, również nie będzie z tym problemu.
Etykiety:
gadżety,
Termisil,
testy prod.,
UiZ
6 października 2013
Chleb gryczano - orkiszowy na drożdżach
Chleb piekłam w maszynie do chleba. Po upieczeniu waży 1,2 kg i jest wysoki na 9 cm, ale według mnie najlepiej piec go w wąskiej foremce w piekarniku.
4 października 2013
Smaczny koktajl z gruszką
Etykiety:
brzoskwinie,
gruszka,
koktajl,
koktajle.i.napoje,
owoce,
wegańskie,
z.blendera,
zdrowe
3 października 2013
Wałek silikonowy i mata silikonowa do pieczenia - test produktów
W ramach współpracy ze sklepem http://przyjemnegotowanie.pl/, otrzymałam do przetestowania kolejne akcesoria przydatne w kuchni: wałek silikonowy i matę silikonową do pieczenia.
Przy ich pomocy zrobiłam ostatnio ciasteczka.
Etykiety:
gadżety,
przyjemnegotowanie,
testy prod.
Konkurs z Winiary oraz "Pomysł na…Soczystego kurczaka w ziołach z nutą cytryny"
Czasami zdarza mi się użyć gotowca w kuchni (czy to z braku czasu, czy z ciekawości, gdy coś nowego pojawia się w sklepie) - pod warunkiem, że produkt ma dobry skład (sprawdzam czy nie zawiera tłuszczów trans, barwników, konserwantów czy glutaminianu sodu).
Ostatnio spróbowałam nowości: "Pomysłu na… Soczystego kurczaka w ziołach z nutą cytryny" Winiary. Chciałabym podzielić się z Wami spostrzeżeniami na temat tego produktu, a przy okazji zaprosić do konkursu.
Ostatnio spróbowałam nowości: "Pomysłu na… Soczystego kurczaka w ziołach z nutą cytryny" Winiary. Chciałabym podzielić się z Wami spostrzeżeniami na temat tego produktu, a przy okazji zaprosić do konkursu.
2 października 2013
Subskrybuj:
Posty (Atom)