Zapoznałam się ostatnio z drugą częścią książki z cyklu pięciu przemian: "Lato w kuchni pięciu przemian" autorstwa Anny Czelej. Miałam tę możliwość dzięki uprzejmości Wydawnictwa Illuminatio - dziękuję:).
Okładka przykuwa uwagę i zachęca do zajrzenia do środka książki. Co znajdziemy w środku?
Na
początku książki znajduje się spis treści, w którym wyszczególnione są wszystkie
przepisy w kolejności ich występowania.
We wstępie autorka zapoznaje nas z kuchnią pięciu przemian latem. Zachęca nas do stosowania sezonowych produktów, które właśnie teraz smakują najlepiej i są dla nas najbardziej korzystne.
"Według Pięciu Przemian lato to Przemiana Ognia, energetyczna naturę yang, żywiołowa czerwień i smak gorzki, zaś na poziomie emocji to radość życia, witalność, kreatywność i serdeczność, które śmiało możesz wykorzystać także w kuchni.
Lato to jedyna pora roku, tak obfita w świeże warzywa i owoce, dlaczego więc z nich nie skorzystać?
Dojrzewające w słońcu, świeże, sezonowe owoce i warzywa wzbogacone warzywami sączkowymi, kiełkami, nasionami i orzechami to podstawa zbilansowanej letniej diety według Pięciu Przemian. Teraz możesz skomponować pyszne, zdrowe i zrównoważone posiłki odpowiednie na letnie dni."
Dodatkowo zamieszczona jest tabela z listą letnich produktów według smaków, do których należą oraz z podziałem na właściwości rozgrzewające i wychładzające.
Przepisy z instrukcjami jak je przygotowywać podzielone są na siedem kategorii: Zupy, Surówki i sałatki, Dania ciepłe, Warzywa, Przekąski i dodatki, Desery oraz Przetwory.
W książce znajduje się w ponad sto przepisów na dania wegetariańskie (większość z nich nie zawiera glutenu).
Przy każdym przepisie znajduje się kolorowe zdjęcie gotowej potrawy.
Znajdziemy duży wybór sałatek i surówek, oraz takie potrawy jak np. zupa „nic” na mleczku kokosowym, babeczki z tofu, zupa pomidorowa z algami, legumina z morelami, nalewka z zielonych orzechów...
Są również przepisy na zdrowe desery:).
Na końcu natomiast zamieszczony został alfabetyczny spis (z oznaczeniem dla potraw bezglutenowych).
Strony: 224
Wydawnictwo: Illuminatio 2013
Wydanie: I
Oprawa: miękka
Cena: 34,90 zł
Opinia: Mimo, że nie mam czasu na naukę i stosowanie zasad kuchni pięciu przemian, z wielką przyjemnością zapoznałam się z przepisami. Są one są łatwe i szybkie do przygotowania, a ich wykonanie opisane jest w zwięzły sposób - czyli tak jak lubię :). Trzy przepisy od razu zaznaczyłam do zrobienia, a jeden zdążyłam już nawet zrobić (przepis niebawem).
W większości potrawy przygotowane są ze znanych i łatwo dostępnych produktów, choć zdarzają się również mniej spotykane, np. tofu, algi, jarmuż, quinoa.
Jak zwykle w książkach kucharskich, najbardziej zaciekawił mnie dział Desery, ale jestem zawiedziona, że zawiera tak mało przepisów...
Przy niektórych przepisach pojawiają się ramki z ciekawostkami i poradami. Za to przy każdym przepisie jest zdjęcie (co zachęca do zrobienia danej potrawy). Gdyby wszystkie fotografie były tak piękne, jak okładka, wówczas jeszcze przyjemniej przeglądałoby się tę książkę.
Ciekawa jestem czym autorka zaskoczy nas w kolejnych częściach...
Korzystając z przepisu z książki zrobiłam:
We wstępie autorka zapoznaje nas z kuchnią pięciu przemian latem. Zachęca nas do stosowania sezonowych produktów, które właśnie teraz smakują najlepiej i są dla nas najbardziej korzystne.
"Według Pięciu Przemian lato to Przemiana Ognia, energetyczna naturę yang, żywiołowa czerwień i smak gorzki, zaś na poziomie emocji to radość życia, witalność, kreatywność i serdeczność, które śmiało możesz wykorzystać także w kuchni.
Lato to jedyna pora roku, tak obfita w świeże warzywa i owoce, dlaczego więc z nich nie skorzystać?
Dojrzewające w słońcu, świeże, sezonowe owoce i warzywa wzbogacone warzywami sączkowymi, kiełkami, nasionami i orzechami to podstawa zbilansowanej letniej diety według Pięciu Przemian. Teraz możesz skomponować pyszne, zdrowe i zrównoważone posiłki odpowiednie na letnie dni."
Dodatkowo zamieszczona jest tabela z listą letnich produktów według smaków, do których należą oraz z podziałem na właściwości rozgrzewające i wychładzające.
Przepisy z instrukcjami jak je przygotowywać podzielone są na siedem kategorii: Zupy, Surówki i sałatki, Dania ciepłe, Warzywa, Przekąski i dodatki, Desery oraz Przetwory.
W książce znajduje się w ponad sto przepisów na dania wegetariańskie (większość z nich nie zawiera glutenu).
Przy każdym przepisie znajduje się kolorowe zdjęcie gotowej potrawy.
Znajdziemy duży wybór sałatek i surówek, oraz takie potrawy jak np. zupa „nic” na mleczku kokosowym, babeczki z tofu, zupa pomidorowa z algami, legumina z morelami, nalewka z zielonych orzechów...
Są również przepisy na zdrowe desery:).
Na końcu natomiast zamieszczony został alfabetyczny spis (z oznaczeniem dla potraw bezglutenowych).
Strony: 224
Wydawnictwo: Illuminatio 2013
Wydanie: I
Oprawa: miękka
Cena: 34,90 zł
Opinia: Mimo, że nie mam czasu na naukę i stosowanie zasad kuchni pięciu przemian, z wielką przyjemnością zapoznałam się z przepisami. Są one są łatwe i szybkie do przygotowania, a ich wykonanie opisane jest w zwięzły sposób - czyli tak jak lubię :). Trzy przepisy od razu zaznaczyłam do zrobienia, a jeden zdążyłam już nawet zrobić (przepis niebawem).
W większości potrawy przygotowane są ze znanych i łatwo dostępnych produktów, choć zdarzają się również mniej spotykane, np. tofu, algi, jarmuż, quinoa.
Jak zwykle w książkach kucharskich, najbardziej zaciekawił mnie dział Desery, ale jestem zawiedziona, że zawiera tak mało przepisów...
Przy niektórych przepisach pojawiają się ramki z ciekawostkami i poradami. Za to przy każdym przepisie jest zdjęcie (co zachęca do zrobienia danej potrawy). Gdyby wszystkie fotografie były tak piękne, jak okładka, wówczas jeszcze przyjemniej przeglądałoby się tę książkę.
Ciekawa jestem czym autorka zaskoczy nas w kolejnych częściach...
Korzystając z przepisu z książki zrobiłam:
Siedzę taka głodna w pracy a Ty tutaj masz takie pyszności !
OdpowiedzUsuńDobrze, że nie widziałaś jakie pyszności z tej książki miałam dziś na śniadanie ;) - dopiero smaka bym Ci narobiła ;)
Usuń