Robiłam kiedyś pyszne muffinki z musli. Tym razem chciałam zrobić ciasto podobne do konsystencji wspomnianych muffinek: wilgotne i ciężkie.
Udało się za pierwszym podejściem ;). Ciasto jest bardzo smaczne, słodycz przełamują kwaskowe wiśnie.
Robi się je bardzo szybko, a później tak samo szybko znika ;).
Zachęcam Was do wypróbowania i podzielenia się w komentarzu opinią.
Udało się za pierwszym podejściem ;). Ciasto jest bardzo smaczne, słodycz przełamują kwaskowe wiśnie.
Robi się je bardzo szybko, a później tak samo szybko znika ;).
Zachęcam Was do wypróbowania i podzielenia się w komentarzu opinią.
- 150 g musli z owocami
- 1/2 szklanki mąki pszennej razowej
- 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki domowego cukru waniliowego
- 3-4 łyżki cukru
- 1/2 łyżeczki soli
- 3 jajka
- 1/2 szklanki mleka /wody (lub odrobinę więcej)
- 1/2 szklanki oleju
- 1,5 szklanki wydrylowanych wiśni (lub kwaskowych porzeczek)
delikatna kruszonka:
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1/4 szklanki cukru
- 1/4 kostki masła
- Do jednej miski wsypać suche składniki.
- W drugiej misce połączyć jaja, wodę, olej i wlać do suchych składników.
- Wymieszać niezbyt dokładnie i przełożyć do tortownicy lub mniejszej prostokątnej formy.
- Na wierzch ułożyć wydrylowane wiśnie i posypać kruszonką.
- Piec w 180'C przez ok. 35 minut, na złoty kolor.
wygląda nieziemsko, uwielbiam takie ciasta !
OdpowiedzUsuńDziękuję :) Ja również.
Usuńciasto z musli, ciekawe! a jak ładnie wygląda. ach!
OdpowiedzUsuńcoś idealnego dla mnie! kocham takie ciacha:D
OdpowiedzUsuńKuszące, boskie, koniecznie do zrobienia! :)
OdpowiedzUsuńMy Sha
Wow, ale super przepis i jak fajnie wygląda.
OdpowiedzUsuńMam wiśnie u dziadka na działce. Na pewno zrobię w przyszłym tygodniu.
Super!
UsuńPyszności! :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :) Jak na razowe, było bardzo smaczne.
Usuń