24 lipca 2013

Razowe ciasto z musli, wiśniami i kruszonką

Ciasto z musli, wiśniami i kruszonką
Robiłam kiedyś pyszne muffinki z musli. Tym razem chciałam zrobić ciasto podobne do konsystencji wspomnianych muffinek: wilgotne i ciężkie
Udało się za pierwszym podejściem ;). Ciasto jest bardzo smaczne, słodycz przełamują kwaskowe wiśnie. 
Robi się je bardzo szybko, a później tak samo szybko znika ;)
Zachęcam Was do wypróbowania i podzielenia się w komentarzu opinią.


  • 150 g musli z owocami
  • 1/2 szklanki mąki pszennej razowej
  • 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki domowego cukru waniliowego
  • 3-4 łyżki cukru
  • 1/2 łyżeczki soli 
  • 3 jajka
  • 1/2 szklanki mleka /wody (lub odrobinę więcej)
  • 1/2 szklanki oleju

  • 1,5 szklanki wydrylowanych wiśni (lub kwaskowych porzeczek)
delikatna kruszonka: 
  • 1/2 szklanki mąki pszennej 
  • 1/4 szklanki cukru
  • 1/4 kostki masła
  1. Do jednej miski wsypać suche składniki. 
  2. W drugiej misce połączyć jaja, wodę, olej i wlać do suchych składników. 
  3. Wymieszać niezbyt dokładnie i przełożyć do tortownicy lub mniejszej prostokątnej formy. 
  4. Na wierzch ułożyć wydrylowane wiśnie i posypać kruszonką. 
  5. Piec w 180'C przez ok. 35 minut, na złoty kolor.




9 komentarzy:

  1. wygląda nieziemsko, uwielbiam takie ciasta !

    OdpowiedzUsuń
  2. ciasto z musli, ciekawe! a jak ładnie wygląda. ach!

    OdpowiedzUsuń
  3. coś idealnego dla mnie! kocham takie ciacha:D

    OdpowiedzUsuń
  4. Kuszące, boskie, koniecznie do zrobienia! :)

    My Sha

    OdpowiedzUsuń
  5. Wow, ale super przepis i jak fajnie wygląda.
    Mam wiśnie u dziadka na działce. Na pewno zrobię w przyszłym tygodniu.

    OdpowiedzUsuń

** Dziękuję za odwiedziny i każdy Twój komentarz :).

** Jeśli przygotujesz coś z mojego przepisu, zachęcam do zostawienia komentarza. Jeśli masz zdjęcie, chętnie zamieszczę je w galerii na FB i IG (wyślij e-mail lub wiadomość na FB czy IG).