Rodzince tak zasmakowała ostatnio zrobiona pasta z awokado, że postanowiłam zrobić kolejną. Nie miałam awokado, więc padło na fasolę.
Ekspresowa, smaczna i sycąca pasta. Idealna, gdy np. skończyły się nam inne dodatki do chleba. Przyprawy możemy dozować według uznania, zmieniając nieco smak pasty.
Ekspresowa, smaczna i sycąca pasta. Idealna, gdy np. skończyły się nam inne dodatki do chleba. Przyprawy możemy dozować według uznania, zmieniając nieco smak pasty.
- 250g fasoli czerwonej (lub białej) z puszki
- 5-6 dużych kawałków pomidorów suszonych (z zalewy)
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1 łyżka majeranku
- sól, pieprz
- szczypta czosnku suszonego
- papryka słodka do smaku
- 1 łyżka oleju z zalewy po pomidorach
- 2 łyżki wody
- Wszystkie składniki zmiksować blenderem przez dłuższą chwilę (w zależności jak gładką chcemy otrzymać masę).
- Spróbować i ewentualnie jeszcze doprawić wg uznania przyprawami.
- Pasta najlepiej smakuje na razowym chlebie lub na grzankach.
OOO! Dziś ugotowałam pół kilograma fasoli (białej) i na pewno zrobię podobną pastę, bo brzmi zachęcająco!
OdpowiedzUsuńSuper! Skończyły mi się akurat ziarna fasoli, więc użyłam z puszki. Ale lepiej jest od razu ugotować za jednym razem więcej i ją przerobić na różne sposoby :)
UsuńPodoba mi się ta pasta! Mam fasoli pod dostatkiem, chyba coś pokombinuję :)
OdpowiedzUsuńZachęcam, zawsze to jakaś odmiana na kanapkach:)
Usuńświetna
OdpowiedzUsuńznakomite smarowidełko, pycha:)
OdpowiedzUsuńNo bardzo fajny pomysł , wykonam na pewno , muszę zaopatrzyć się w pomidory suszone .
OdpowiedzUsuńZnajdziesz bez problemu, na pewno są w Lidlu.
UsuńPyszna :)
OdpowiedzUsuń