15 lipca 2013

Ekspresowe ciasto z porzeczkami bez tłuszczu

Ekspresowe ciasto z porzeczkami bez tłuszczu
Proste ciasto, które zrobimy w kilka minut, a do tego nie zawiera tłuszczu (przepis znaleziony u Doroty). Ciasto nie urosło za bardzo, ale mimo tego jest całkiem smaczne.
  • 3 jaja
  • 5 łyżek wody
  • 1,5 szklanka mąki 
  • 3/4 szklanki cukru (polecam dać trochę mniej)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 aromat waniliowy
  • 1 łyżka octu
  • 1 szklanka drobnych owoców, np. czerwonych i białych porzeczek (lub pokrojonych jabłek)
  • cukier puder
  1. Robotem ubić jajka z dodatkiem wody. 
  2. Dodać wszystkie pozostałe składniki (z wyjątkiem owoców i cukru pudru) i zmiksować na jednolitą masę. 
  3. Wylać do blaszki (30x25cm) lub tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. 
  4. Na wierzchu ułożyć owoce. 
  5. Piec 45-50 min w 180'C. 
  6. Po przestudzeniu można posypać cukrem pudrem.




 

4 komentarze:

  1. przyjemne, leciutkie, letnie ciacho!:D

    OdpowiedzUsuń
  2. jajka mają tłuszcz przecież!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mowa tu o braku standardowo pojętego tłuszczu do ciast, czyli o maśle czy oleju.

      Usuń
  3. wlasie wlozylam do piekarnika mam nadzieje, że będzie tak smaczne jak to na zdjęciu! ;))

    OdpowiedzUsuń

** Dziękuję za odwiedziny i każdy Twój komentarz :).

** Jeśli przygotujesz coś z mojego przepisu, zachęcam do zostawienia komentarza. Jeśli masz zdjęcie, chętnie zamieszczę je w galerii na FB i IG (wyślij e-mail lub wiadomość na FB czy IG).