Wychodzi pyszne i puszyste (choć nie rośnie aż tak wysoko, jak ciasto drożdżowe z tego przepisu, bo zawiera mniej mąki i drożdży).
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 1,5 szklanki mąki orkiszowej razowej (u mnie ze sklepu Chlebnazdrowie)
- 1/2 szklanki cukru
- 1 cukier waniliowy
- 6 dag drożdży (nieco więcej niż pół kostki)
- 5 rozmąconych jajek
- 1/2 szklanki oleju
- 1/2 szklanki mleka
- dowolne owoce (u mnie 1 szkl. jagód)
- 1/2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
- 1/4 szklanki cukru
- 1/4 kostki margaryny
1. Do miski przesiać mąkę, dodać cukier, cukier wanilinowy, rozkruszone drożdże, roztrzepane jaja, olej i mleko (ważne, aby tego nie
mieszać). Przykryć
ściereczką i zostawić w lodówce na 6 godzin, najlepiej na noc.
2. Następnego dnia wymieszać dokładnie drewnianą łyżką (ciasto nie wymaga wyrabiania).
3. Wyłożyć ciasto na papier do pieczenia (lub na wysmarowaną tłuszczem i wysypaną bułką tartą blachę),
ułożyć owoce i posypać kruszonką.2. Następnego dnia wymieszać dokładnie drewnianą łyżką (ciasto nie wymaga wyrabiania).
4. Wstawić do nagrzanego piekarnika (180'C) i piec ok. 35 minut.
Smacznie i zdrowo! Plus za użycie mąki razowej i orkiszowej. Przepis bogaty w błonnik, witaminy i mikroelementy. Kto powiedział, że słodkości to puste kalorie? W tym przypadku na pewno nie.
OdpowiedzUsuńStaram się, aby przepisy na blogu miały rożne warianty - jak w tym przypadku - w odchudzonej i zdrowszej wersji :)
Usuńdokładnie smacznie, zdrowo i dużo lżej:) podoba mi się!
OdpowiedzUsuńświetny pomysł, zawsze mam problem z drożdżowym, nie lubię go wyrabiać:)
OdpowiedzUsuńJa też nie lubię wyrabiać ciasta drożdżowego :-/ A taka wersja powinna Ci się spodobać, praktycznie bez wysiłku :)
Usuń