21 lipca 2013

Ciasto drożdżowe orkiszowe bez wyrabiania - odchudzona wersja

Pyszne ciasto drożdżowe przepis
Kolejna wersja ciasta drożdżowego dla leniwych ;). Tym razem z dodatkiem mąki orkiszowej i pszennej pełnoziarnistej (zmodyfikowany przepis na ostatnio robione ciasto drożdżowe). 
Wychodzi pyszne i puszyste (choć nie rośnie aż tak wysoko, jak ciasto drożdżowe z tego przepisu, bo zawiera mniej mąki i drożdży). 
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 1,5 szklanki mąki orkiszowej razowej (u mnie ze sklepu Chlebnazdrowie)
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 cukier waniliowy 
  • 6 dag drożdży (nieco więcej niż pół kostki)
  • 5 rozmąconych jajek  
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1/2 szklanki mleka 
  • dowolne owoce (u mnie 1 szkl. jagód) 
lekka kruszonka: 
  • 1/2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 1/4 szklanki cukru
  • 1/4 kostki margaryny

1. Do miski przesiać mąkę, dodać cukier, cukier wanilinowy, rozkruszone drożdże, roztrzepane jaja, olej i mleko (ważne, aby tego nie mieszać). Przykryć ściereczką i zostawić w lodówce na 6 godzin, najlepiej na noc. 
2. Następnego dnia wymieszać dokładnie drewnianą łyżką (ciasto nie wymaga wyrabiania). 
3. Wyłożyć ciasto na papier do pieczenia (lub na wysmarowaną tłuszczem i wysypaną bułką tartą blachę), ułożyć owoce i posypać kruszonką.
4. Wstawić do nagrzanego piekarnika (180'C) i piec ok. 35 minut.

5 komentarzy:

  1. Smacznie i zdrowo! Plus za użycie mąki razowej i orkiszowej. Przepis bogaty w błonnik, witaminy i mikroelementy. Kto powiedział, że słodkości to puste kalorie? W tym przypadku na pewno nie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Staram się, aby przepisy na blogu miały rożne warianty - jak w tym przypadku - w odchudzonej i zdrowszej wersji :)

      Usuń
  2. dokładnie smacznie, zdrowo i dużo lżej:) podoba mi się!

    OdpowiedzUsuń
  3. świetny pomysł, zawsze mam problem z drożdżowym, nie lubię go wyrabiać:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też nie lubię wyrabiać ciasta drożdżowego :-/ A taka wersja powinna Ci się spodobać, praktycznie bez wysiłku :)

      Usuń

** Dziękuję za odwiedziny i każdy Twój komentarz :).

** Jeśli przygotujesz coś z mojego przepisu, zachęcam do zostawienia komentarza. Jeśli masz zdjęcie, chętnie zamieszczę je w galerii na FB i IG (wyślij e-mail lub wiadomość na FB czy IG).