Kasza jaglana z brokułami to smaczny obiad w wersji wege lub dodatek do tradycyjnego obiadu. Odrobina oleju sezamowego nadaje ciekawy smak potrawie.
- 1 szklanka kaszy jaglanej
- 2 cebule
- 500 g brokuła
- 1 łyżka oleju
- sól, pieprz (można też odrobinę słodkiej papryki)
- kilka pieczarek
- 1 łyżka oleju sezamowego (lub dowolnego tłoczonego na zimno)
- olej do smażenia
- 2 i 1/3 szklanki wrzątku
- Kaszę jaglaną przepłukać dużą ilością wody. Wrzucić do wrzącej i osolonej wody z dodatkiem 1 łyżki oleju. Kaszę gotować przez kilka minut na dużym ogniu, potem zmniejszyć ogień (albo wyłączyć) i przez 10 minut nie mieszać.
- Pokrojoną cebulę podsmażyć na rozgrzanym oleju na patelni, dodać sól i pieprz. Po kilku minutach dodać pokrojone w plastry pieczarki i smażyć jeszcze chwilę.
- W osobnym garnku ugotować brokuły.
- Do ugotowanej kaszy dodać usmażoną cebulę z pieczarkami i ugotowane brokuły. Wszystkie składniki delikatnie wymieszać. Przed podaniem skropić olejem sezamowym.
Wygląda pysznie : )
OdpowiedzUsuńSmakuje pysznie, a wizualnie - jak na kaszę jaglaną, może być ;)
UsuńBardzo fajny pomysł, nigdy nie pomyślałabym o takim połączeniu, a myślę, że jest zdrowe, sycące i smaczne.
OdpowiedzUsuńLubię eksperymentować w kuchni i urozmaicać potrawy:). Przeglądając bloga na pewno znajdziesz wiele dziwnych połączeń ;) (a na słodko polecam np. deser rafaello z kaszy jaglanej). Pozdrawiam:)
Usuńużyłem pół cebuli,kaszę podsmażyłem lekko na maśle śmietankowym, nie miałem pieczarek ale dodałem świeżą bazylię i polałem to oliwą z oliwek,smakowało dzięki i pozdrawiam
OdpowiedzUsuń