6 lipca 2013

Prosty żurek na zakwasie

Prosty żurek na zakwasie
Szybka wersja żurku na zakwasie. Możesz użyć gotowego żurku albo użyć domowego zakwasu.
  • ok. 1 i 1/2 litra wody
  • 1/2 litra zakwasu na żurek (kupionego) lub 1/2 szklanki domowego zakwasu
  • 2-3 białe kiełbasy/ wiejskie kiełbasy /lub kawałek pieczonej piersi indyka
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • 2 liście laurowe, 2 szt. ziela angielskiego
  • 6 suszonych grzybów
  • 1 ząbek czosnku
  • 3 łyżki majeranku
  • sól, pieprz
do zagęszczenia:
  • 1/3 szklanki śmietany (lub jogurtu naturalnego)+1 łyżka mąki
dodatki:
  • 4 jajka na twardo
  • chleb razowy (najlepiej domowej roboty)
  1. Do wrzątku wrzuć obrane warzywa oraz namoczone wcześniej suszone grzyby. 
  2. Kiełbasę pokrojoną w cienkie plasterki podsmaż na patelni i dodaj do garnka. 
  3. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, ziele angielskie, liście laurowe, majeranek, sól i pieprz. 
  4. Po ok. 10 minutach dodaj zakwas (domowy przecedź przez sito), zamieszaj i gotuj jeszcze kilka minut. 
  5. Gdy warzywa będą miękkie, wyjmij je i pokrój w półplasterki lub kostkę. Wrzuć ponownie do zupy.
  6. Na koniec, żurek zagęść śmietaną, wymieszaną z mąką oraz odrobiną żurku i gotuj jeszcze chwilę.
  7. Żurek podaj z jajkiem ugotowanym na twardo oraz razowym chlebem.





6 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. ja chyba bardziej rosół ;) ale żurek od czasu do czasu też lubię :)

      Usuń
  2. muszę wypróbować ten przepis ;)

    pozdrawiam serdecznie
    MArcelka Fashion
    :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Zrobiłam, rzeczywiście szybki i bardzo smaczny.

    OdpowiedzUsuń

** Dziękuję za odwiedziny i każdy Twój komentarz :).

** Jeśli przygotujesz coś z mojego przepisu, zachęcam do zostawienia komentarza. Jeśli masz zdjęcie, chętnie zamieszczę je w galerii na FB i IG (wyślij e-mail lub wiadomość na FB czy IG).