Szybka wersja żurku na zakwasie. Możesz użyć gotowego żurku albo użyć domowego zakwasu.
- ok. 1 i 1/2 litra wody
- 1/2 litra zakwasu na żurek (kupionego) lub 1/2 szklanki domowego zakwasu
- 2-3 białe kiełbasy/ wiejskie kiełbasy /lub kawałek pieczonej piersi indyka
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- kawałek selera
- 2 liście laurowe, 2 szt. ziela angielskiego
- 6 suszonych grzybów
- 1 ząbek czosnku
- 3 łyżki majeranku
- sól, pieprz
do zagęszczenia:
- 1/3 szklanki śmietany (lub jogurtu naturalnego)+1 łyżka mąki
dodatki:
- 4 jajka na twardo
- chleb razowy (najlepiej domowej roboty)
- Do wrzątku wrzuć obrane warzywa oraz namoczone wcześniej suszone grzyby.
- Kiełbasę pokrojoną w cienkie plasterki podsmaż na patelni i dodaj do garnka.
- Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, ziele angielskie, liście laurowe, majeranek, sól i pieprz.
- Po ok. 10 minutach dodaj zakwas (domowy przecedź przez sito), zamieszaj i gotuj jeszcze kilka minut.
- Gdy warzywa będą miękkie, wyjmij je i pokrój w półplasterki lub kostkę. Wrzuć ponownie do zupy.
- Na koniec, żurek zagęść śmietaną, wymieszaną z mąką oraz odrobiną żurku i gotuj jeszcze chwilę.
- Żurek podaj z jajkiem ugotowanym na twardo oraz razowym chlebem.
uwielbiam zurek!!!!! :D
OdpowiedzUsuńja chyba bardziej rosół ;) ale żurek od czasu do czasu też lubię :)
Usuńmuszę wypróbować ten przepis ;)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam serdecznie
MArcelka Fashion
:)
Zachęcam, jest prosty i szybki do zrobienia:)
UsuńZrobiłam, rzeczywiście szybki i bardzo smaczny.
OdpowiedzUsuńOlu, cieszę się, że smakował :)
Usuń