"Kuchnia włoska - klasyczne i nowoczesne dania"
Jak czytamy na okładce:
"Bogaty wybór przepisów, zdrowe, świeże składniki, aromatyczne zioła i przyprawy – oto tajemnica popularności kuchni włoskiej.
Ta znakomita książka kucharska w przejrzystej formie prezentuje bogactwo i różnorodność oryginalnych, włoskich recept i sprawia, że sama ich lektura tak dalece pobudza apetyt, że ogarnia nas nieprzeparta ochota spróbowania tych pachnących zup, kolorowych i chrupiących salat oraz bajecznych deserów. A przepisy są tak łatwe w przygotowaniu, że w okamgnieniu można wyczarować smak południa i urok włoskich potraw."
Dosyć długi wstęp traktuje o popularnych składnikach używanych we Włoszech, kuchniach regionalnych i rodzajach makaronu. Znajdziemy w nim również podstawowe przepisy na sosy, które są bazą dla wielu dań opisanych w książce.
"Przepisy są przejrzyście zestawione w grupach tematycznych i zaprezentowane krok po kroku na kolorowych ilustracjach, jasne dla początkujących i zaawansowanych. Oznaczono stopień trudności, czas przygotowywania i gotowania każdej potrawy. Uzupełnieniem są rady kucharza i warianty dań. Dla wtajemniczonych podano wartości odżywcze i zawartość kaloryczną potraw."
Dodatkowo do każdego zdjęcia przepisu zamieszczono 3 małe zdjęcia pokazujące wykonanie potrawy.
Spośród wszystkich rozdziałów, najbardziej zainteresował oczywiście ten:
Jak czytamy na okładce:
"Bogaty wybór przepisów, zdrowe, świeże składniki, aromatyczne zioła i przyprawy – oto tajemnica popularności kuchni włoskiej.
Ta znakomita książka kucharska w przejrzystej formie prezentuje bogactwo i różnorodność oryginalnych, włoskich recept i sprawia, że sama ich lektura tak dalece pobudza apetyt, że ogarnia nas nieprzeparta ochota spróbowania tych pachnących zup, kolorowych i chrupiących salat oraz bajecznych deserów. A przepisy są tak łatwe w przygotowaniu, że w okamgnieniu można wyczarować smak południa i urok włoskich potraw."
Na samym początku książki znajduje się spis treści z wyraźnym podziałem na 12 rozdziałów: Zupy, Przystawki, Zakąski i przegryzki, Ryby i
owoce morza, Mięso, Drób i dziczyzna, Warzywa, Sałaty i sałatki,
Makarony, Ryż, polenta i gnocchi, Pizza i chleb oraz Desery. Łatwo więc można odnaleźć interesującą nas potrawę.
Dosyć długi wstęp traktuje o popularnych składnikach używanych we Włoszech, kuchniach regionalnych i rodzajach makaronu. Znajdziemy w nim również podstawowe przepisy na sosy, które są bazą dla wielu dań opisanych w książce.
Następnie znajdziemy przydatną informację jak korzystać z książki. Każdy przepis jest zaprezentowany na stronie w taki sam sposób:
"Przepisy są przejrzyście zestawione w grupach tematycznych i zaprezentowane krok po kroku na kolorowych ilustracjach, jasne dla początkujących i zaawansowanych. Oznaczono stopień trudności, czas przygotowywania i gotowania każdej potrawy. Uzupełnieniem są rady kucharza i warianty dań. Dla wtajemniczonych podano wartości odżywcze i zawartość kaloryczną potraw."
Dodatkowo do każdego zdjęcia przepisu zamieszczono 3 małe zdjęcia pokazujące wykonanie potrawy.
Spośród wszystkich rozdziałów, najbardziej zainteresował oczywiście ten:
:)
oraz
Dzięki alfabetycznemu indeksowi na końcu książki, szybko znajdziemy interesujący nas przepis.
Autor: praca zbiorowa
Wydawnictwo: Olesiejuk
Oprawa: twarda
Stron: 384
Rok wydania: 2012
Cena: 39 zł
Opinia: Muszę przyznać, że z wielką przyjemnością przegląda się książkę. Największym plusem jest to, że każdy przepis jest zilustrowany (bardzo dobre kompozycje zdjęć, przedstawiające apetyczne potrawy). Po przejrzeniu kilku kartek ma się ochotę aby przygotować coś włoskiego.
Podoba mi się, że przy każdej potrawie podany jest czas przygotowania, stopień trudności oraz oraz szczegółowa rozpiska wartości odżywczych.
Przepisów jest mnóstwo i każdy na pewno znajdzie coś dla siebie. Zróżnicowane przepisy przydadzą się zarówno na prosty i szybki obiad, jak i elegancie przyjęcie.
Książka warta swojej ceny i godna polecenia.
Jestem pewna, że wykorzystam z niej w przyszłości niejeden przepis i na pewno Was o tym poinformuję.
Kocham kuchnię włoską! Książka wygląda bardzo porządnie :)
OdpowiedzUsuńKsiążka jest w twardej okładce, solidnie wykonana, naprawdę z przyjemnością się ją przegląda :)
UsuńJa też uwielbiam włoską kuchnię... czekając na wyniki konkursu ;)
OdpowiedzUsuń