Sałatka z awokado i kaszą jaglaną, podana na zimno lub ciepło
Sałatkę można zjeść na zimno w upalny dzień, można również podgrzać i podać jako danie obiadowe lub sycące śniadanie. Zazwyczaj używam kaszy, która zostaje z poprzedniego dnia, więc przygotowanie zajmuje mi dosłownie chwilę.
- 3/4 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
- 5 pomidorów suszonych z zalewy
- 1 łyżka oleju z zalewy
- 1/3 awokado
- sól, pieprz
- inne dowolne przyprawy (np. mieszanka włoska)
- odrobina soku z cytryny
- Ugotowaną kaszę wyłożyć na talerz (lub do miski), dodać 1 łyżkę oliwy z zalewy, sól, pieprz i wymieszać.
- Pomidory pokroić na kawałki, wyłożyć na kaszę i całość podgrzać w mikrofali.
- Na koniec dodać pokrojone w plastry (lub kostkę) obrane awokado i skropić odrobiną soku z cytryny.
Awokado i suszone pomidory- moje smaki ;)
OdpowiedzUsuńOd niedawna również i moje ;)
UsuńPyszne, a do tego kasza jaglana jest mega zdrowa:-)
OdpowiedzUsuńDokładnie :)
UsuńI jak, smakowało?
OdpowiedzUsuńBardzo - gdyby było inaczej, nie podawałabym przepisu ;) Choć mój mąż nie przepada za kaszą i awokado, więc jego nie częstowałam ;)
UsuńOOO przynajmniej Ci nie podbierał. Ale niech żałuje bo samo zdrowie :)
Usuńale mi narobiłaś ochoty:) pyszna
OdpowiedzUsuńO, ten przepis mi się podoba, wreszcie mam wszystkie składniki i nie potrzeba blendera. :) Ale mikrofali to bym nie używała...
OdpowiedzUsuńCieszę się, że przepis się spodobał :). Jeśli mamy ugotowaną, gorącą kaszę, wówczas nie ma potrzeby podgrzewania :).
Usuń