Samo awokado jest mdłe. Natomiast zmiksowane z dodatkami - jako guacamole - jest zaskakująco smaczne, a na dodatek bardzo szybkie w przygotowaniu.
Do tego dodajmy dobry chleb oraz kiełki i mamy smaczne, sycące oraz zdrowe śniadanie.
Do tego dodajmy dobry chleb oraz kiełki i mamy smaczne, sycące oraz zdrowe śniadanie.
- 1 łyżka oliwy
- 1 awokado
- 1 ząbek czosnku
- sól do smaku
- szczypta chili
- sok z 1/2 limonki lub cytryny (polecam dać mniej i stopniowo dodawać)
- kiełki (np. brokuła)
- chleb razowy (u mnie chleb z mieszanki Orkiszowy z dynią Chlebnazdrowie)
- Dojrzałe awokado obrać i rozgnieść widelcem w miseczce.
- Dolać oliwę, dodać posiekany (lub suszony) czosnek, sól, chili i sok z limonki (stopniowo).
- Dokładnie wymieszać (lub zmiksować, jeśli chcemy idealnie gładką pastę).
- Pastą smarować chleb, na wierzch można ułożyć dowolne warzywa.
A ja dodaję do awokado gotowane jajko i szczypiorek, również palce lizać, polecam
OdpowiedzUsuńDziękuję za podpowiedź:) następnym razem spróbuję:)
UsuńTeż tak robię :)
UsuńUwielbiam awokado pod każdą postacią :)
OdpowiedzUsuńJa całkiem niedawno zapoznałam się z awokado i mam nadzieję, że wypróbuję je pod różnymi postaciami ;)
UsuńSmaczne;) ja w ogóle robię kooperacje dwóch wersji: awokado, jajko, koperek, oliwa, czosnek,sól pieprz:)
OdpowiedzUsuńZ jajkiem jeszcze nie robiłam, ale bardzo zasmakowała mi wersja z pomidorem suszonym:)
Usuń