23 kwietnia 2013

Żytnie muffinki z musli i jabłkami

Zdrowe i szybkie muffinki z dodatkiem mąki żytniej razowej oraz musli. Wilgotne i bardzo smaczneZnikają w ekspresowym tempie...
To dobry pomysł na II śniadanie do pracy, do szkoły lub na wycieczkę. 


Składniki na ok.16 sztuk:
  • 200 g musli (u mnie po 2 opak. musli Fitella z aloesem i żurawiną oraz ze śliwką i rodzynkami)
  • 1 szklanka mąki żytniej razowej
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4 łyżeczki cukru/stewii
  • szczypta soli 
  • 2 duże jajka
  • 1 banan
  • 1/2 szklanki wody/ mleka
  • 1/3 szklanki oleju roślinnego 
  • 1 olejek waniliowy
  • 2 duże jabłka   
Do jednej miski wsypać suche składniki. W drugiej misce połączyć jaja, wodę, olej, zgnieciony widelcem banan - masę wlać do suchych składników. Wymieszać niezbyt dokładnie. Dodać obrane i pokrojone na spore kawałki jabłka, lekko wymieszać. Przełożyć łyżką do foremek - każdą wypełnić prawie do pełna. Piec w 180'C przez 25-30 minut, na złotobrązowy kolor.





6 komentarzy:

Dziękuję za odwiedziny i każdy Twój komentarz :).

Jeśli przygotujesz coś z mojego przepisu - bardzo proszę, pozostaw kilka słów pod przepisem.
Będzie mi bardzo miło, jeśli prześlesz zdjęcie (e-mail lub wiadomość na FB) - chętnie zamieszczę je w galerii na FB.
Nie bądź anonimowy - proszę wybierz opcję "Nazwa" i wpisz swoje Imię lub Nick :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Blogger Tips and TricksLatest Tips And TricksBlogger Tricks